Kirk Cousins szerződésének részletei

A hétfői nap folyamán jött a hír, hogy Kirk kapitány egy 2 éves szerződéshosszabítást írt alá, melynek értéke 66 millió dollár, az idei fizetésével együtt pedig összesen 97 millió dollárt fog keresni a következő három évben. De lássuk hogy miért volt szükség a hosszabításra és hogy rakták össze Spielmanék a szerződést.

Cousins az idei szezonban 31 millió dollárt keresett volna, ehhez jön hozzá a 66 milliós hosszabbítás. Az idei 31 millió dolláros fizetése el lett osztva aláírási bónusz formájában (2020-ban 11 millió, 2021-ben 10 millió és 2022-ben szintén 10 millió dollár). Tehát amit az idei szezonban keresett volna, azt most megkapta az új szerződés aláírásakor.

Az idei alapfizetése 9.5 millió dollár, plusz van egy 500 ezer dolláros workout bónusza is, amit minden bizonnyal meg fog kapni, ez pedig összesen 10 millió dollárt jelent. Ha ehhez hozzá vesszük a 11 milliós aláírási bónuszt, akkor idén 21 milliót foglal majd a fizetési sapkából. Így tudott a csapat 10 millió dollárt felszabadítani.

A 2021-es 21 millió dolláros alapfizetése is teljesen garantált lesz, a 10 millió dolláros aláírási bónusz együtt pedig 31 milliót foglal majd a fizetési sapkából.

A 2022-es alapfizetése 35 millió dollár lesz. Ez ugyan nem garantált, de sérülés esetén vagy a 2021-es naptári szezon harmadik napján (2021. március 20.) ez is teljesen garantáltá válik. Az aláírási bónusszal együtt 45 millió dollárt foglal majd a fizetési sapkából.

A szerződés részleteit figyelembe véve Cousins nagy valószínűséggel 2022-ig marad a csapatnál, az éves átlagfizetése pedig 32.3 millió dollár lesz. Elküldeni jóformán nem lehet, hiszen ha ki is vágjuk a 2021-es naptári szezon harmadik napja előtt, akkor is csak 35 millió dollárt tudnánk felszabadítani, viszont 41 millió (a 2021-es alapfizetése illetve a 2021-es és 2022-es aláírási bónusza) dollár hallott pénz maradna utána.

A szeződéshosszabítás arra enged következtetni, hogy a vezetőség is Cousins-al tervezi a jövőt, hiszen ha most nem hosszabbítunk Kirk kapitánnyal, akkor a 2020-as szezon után két lehetőség maradt volna: az egyik hogy a szabadügynök piacról igazolunk irányítót, a másik pedig hogy draftolunk egy franchise QB-t. Egyik lehetőség sem lett volna túl egyszerű, hiszen ha a szabadügynök piac felé fordulunk, akkor Cousins 32.3 millió dolláros éves átlagfizetése jövő ilyenkor valószínűleg nem lenne elég egy hasonló kaliberű irányító szerződtetésére. A draft pedig szintén nehéz lenne, mert egyrészt 2014 óta nem volt top 10-es első körös draft pickünk, másrészt pedig az elmúlt két draftolt irányítónk (Teddy Bridgewater és Christian Ponder) finoman szólva sem alkotott maradandót a ligában.

Persze, sok szurkoló most elégedetlenkedik, de vannak csapatok akik sokkal rosszabb helyzetben állnak irányító fronton mint a Vikings… és legyünk őszinték, lehet hogy nem Kirk kapitány a liga legjobb irányítója, de egyáltalán nem egy rossz irányító.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com

Fotó: dailysnark.com