Így draftolunk mi! Őt vigyem? Miért őt? – avagy hogyan építs draft board-ot

Megtörténtek a keretszűkítések, látjuk a végső 53-akat, bő egy hét van a szezonnyitó meccsig. A legtöbb, évente újra induló fantasy liga ebben az egy hétben pörög fel, ekkor zajlik le a draftok nagy része. Minden évben vannak újonc fantasy tulajok, akiknek kell egy kis segítség, mindig vannak olyanok, akik évente csak egy csapattal indulnak és sokat felejtettek tavaly óta, és még a tapasztaltabbaknál is felmerülhet az a kérdés, hogy idén hogyan vágjanak bele csapatuk felépítésébe.

Ebben szeretnénk most segíteni, egy cikk keretében összeszedtünk olyan pontokat, megközelítéseket, módszereket, amivel Te is magasabb szintre tudod emelni a felkészülést, hogy idén végre senki se elégedjen meg azzal, amit a gép dob neki!

Megismertük a ligánk beállításait, már tudjuk, hogy pl. a TE-k fontosak lesznek, mert Full PPR és TE prémium liga. Na de akkor kit is vigyünk? És mikor? Szerencsére végtelen segítség áll rendelkezésünkre eldönteni, hogy éppen ki a tökéletes célpont, amikor mi vagyunk soron.

Az egyik legismertebb és legtöbbet használt mankó az ADP (Average Draft Positon) mérőszám, avagy az az érték, ahol egy aktuális játékost a legtöbben kiválasztanak. Ez egy remek segítség, főleg, ha a draftunk közel a szezon kezdet előtt van, ugyanis minden fantasy oldal épít ADP adatbázist, felhasználva az összes addigi draft adatait, szóval egy nagyon valós értéket kapunk arról, hogy a sok-sok egyéb fantasy GM hogyan értékelt egy játékost, hol választották ki.

Másik megoldások, amikhez nyúlhatunk, a fantasy rankingok. Szinten minden nagyobb sportoldal (pl. PFF, ESPN, vagy a Fumble Forum) készít saját rangsort, de ha egy egyszerű Google kereséssel próbálkoznánk, akkor is találhatunk olyan, fantasyval foglalkozó oldalakat (pl. FantasyPros), ahol akár a saját ligánk beállításait importálva segít nekünk a honlap egy remek fantasy rangsort összerakni.

Ezeket aztán akár a weboldalon (ha erre lehetőség van), akár Excelbe lementve, akár végül kinyomtatva fel tudjuk használni, és ha folyamatosan lehúzzuk/töröljük a választott játékosokat, akkor ezek nagyban tudnak nekünk segíteni meghozni a legjobb döntést az adott picknél.

Ezzel együtt, ha szeretnénk komolyabban venni a felkészülést, és belerakni egy kicsit „saját magunkat” is a dologba, akkor én azt javaslom, hogy az ADP megközelítést és a profi oldalak saját sorrendjeit kombináljuk össze a saját megérzéseinkkel, gondolatainkkal, és legyen egy saját boardunk.

Elismerem, ez akkor is időigényes, hogy ha csak az első 5-6 körre készítünk táblát, de ezzel együtt szerintem nagyon megéri beletenni ezt az extra munkát, ettől leszünk a legfelkészültebbek, és amikor sorra kerülünk, akkor biztosan azt a döntést hozzuk meg, ami számunkra, a mi elvárásainknak és gondolatainknak legmegfelelőbb választás volt.

img_9785.jpeg

Forrás:

FumbleForum

Fotó: espn.com