Így draftolunk mi! De most akkor futót vigyek? Vagy elkapót? – avagy stratégiák magára a draftra

Most már a ligánk pontozási finomságai mellett van egy táblázatunk, felsorolásunk is arról, kit hol érdemes választani. Na de, ha vittünk az első két körben egy-egy elkapót, és a gyönyörűen megálmodott boardunk szerint most megint egy elkapót kellene vinni, akkor az jó döntés lenne? A rövid válasz az, hogy ez teljesen szituáció függő. Ha bent marad valaki, akitől nagyon sokat várunk, lehet értelme ennek a döntésnek. Ezzel együtt sose felejtsük el, egy teljes csapatot építünk, minden poszton szükség van játékosra. Ha már van négy futónk, de nincs se QB, se TE és WR is csak egy akad a keretben, akkor ne feltétlen keressük az ötödik RB-t.

Ez is a fantasy szépsége; évről évre változik, hogy éppen mi a legjobb megközelítés, érdemes-e korán irányítót vinni, vagy várjunk vele a 10. körig és addig töltsük fel a csapatot egyéb játékosokkal. Sokáig ilyesmi volt a bevált stratégia: hozz az első két körben futót, lehetőleg olyat, aki RB1 a saját csapatában, ha van ilyen a harmadik körben, ott is hozz egyet, utána jöhetnek az elkapók, és majd a 7-8. kör körül, amikor jött az első TE a csapatodba, ott már nézelődhetsz irányító után, hagyd meg a többieknek, hogy korán elvigyék a legnagyobb neveket, a közepes név is jó pontokat fog hozni.

De változik az NFL. Eltűnőben vannak az RB1-ek, sok csapatnál van több, hasonlóan erős és sokat használt futó. Cserébe jöttek a sztár elkapók és sztár irányítók, akik nem csak a való életben, hanem a fantasy-ban is elkezdték a nagyobb mennyiségű pontok termelését. Hogy idén mi lesz a tökéletes stratégia, nos, ezt nehéz megjósolni. Ennek ellenére itt is próbálunk segíteni: több FF stábtag is volt olyan szíves, és megírta, ők milyen gondolatokkal állnak neki az idei draftoknak.

„Számomra idén a Best Player Available (BPA – legjobb elérhető játékos) taktika működik, mert pozíciós értékben a futók és az elkapók még sosem voltak egymáshoz ilyen közel, mint idén. Emellett pedig a 2-3-4. körös QB pick már korrekt taktika része lehet.” (Bence)

„Eltűnt a futók egyeduralma, egy páran vannak, akiket top 5-ben elhoznék, amúgy könnyen lehet kezdőket/sokat játszókat találni később is. Így az első körben WR-ekkel kezdeni már teljesen megérheti, sőt, nálam a QB-k is magasabban vannak, régen 5. kör előtt rájuk sem bírtam nézni, most 3. kör környékén már szívesen hozok egy nagyobb nevet, főleg, ha már választott elkapómmal tudom párosítani.” (Matyi)

„Nem lehet az RB posztot teljesen elengedni az első körökben, mert továbbra is kellenek a stabil pontok azon a poszton, azonban talán az első 4 körben a 3 RB draft stratégia már nem működik manapság. FLEX-be ne tegyünk RB-t, már a WR-okban sokkal több az upside (vártnál jobb teljesítmény). Padra nem szabad RB pontot tenni, az első 4 körben. A felső polcos irányítókra ne várjunk, hogy az ölünkbe fognak hullani az első körök után. (Peti)

“Évek óta early QB a draft stratégiám alapja, és többnyire jól működött. A legbiztosabb pont, ha jól választasz, nem kell tartani a sérüléstől sem. Simán van három-négy olyan irányító, akit a harmadik körben már el kell hozni, a negyedikben-ötödikben még több. Egy top futó elég, majd hétről-hétre kukázok mellé másikat.” (Ádám)

„Idén egy olyan WR heavy (elkapó prioritású) draft stratégiát tesztelek, ami úgy néz ki, hogy az első 4 körben BPA alapon elkapót húzok. Kezdenek kikopni azok a csapatok, akik fix RB1-et használnak, ráadásul a liga súlyosan eltolódott a passzjátékok felé. Úgy vélem, könnyebb szívvel lemond az ember a 3-4. körben már egy olyan “RB1-ről”, erős handcuffal a háta mögött, mint például egy stabil WR2-ről, akinek az évben van mondjuk 100-120 targetje.” (Zsolti)

„Ritka a kiemelkedő fantasy RB és QB manapság, így, ha elől draftolunk, ne féljünk hozzájuk nyúlni. Ha kimennek a választásaink előtt a nagy sztárok a két poszton, akkor menjünk rá az elkapókra, mert egyre nagyobb az értékük a passz orientált NFL-ben.” (Csongor)

img_9785.jpeg

Forrás:

FumbleForum

Fotó: pff.com