Beharangozó: Eagles - Falcons

Egy hét pihenő után, újra készíthetik az Eagles szurkolók a perecet, sört, vagy néhányan a nyugtatót, szívgyógyszert akár. A csapat folytatja szereplését a 2012-es szezonban. Vasárnap, magyar idő szerint 18:00 órakor a Lincoln Financial Fielden fogadjuk az eleddig veretlen Atlanta Falconst. Nézzünk meg tehát az alábbiakban mit érdemes tudni az ellenfélről, az elmúlt idők párharcairól, és a mögöttünk hagyott két hétben történt változásokról, némi statisztikával fűszerezve.

Atlanta Falcons

A csapatot 1965-ben alapította Rankin Smith, aki az NFL akkori vezérével, Pete Rozelle-el kötött megállapodása révén tehette ezt meg. Első szezonjuk az 1966-os volt, amely mindösszesen három győzelmet hozott számukra. Ez egyébként, ha sokra nem is, de a New York Giants megelőzésére elég volt akkoriban. A ligában töltött kezdeti évek nem hoztak túlságosan sok sikert az atlantai Sólymoknak. Az első pozitív mérlegű szezonjuk az 1971-es volt, amely 7-6-1-es mérleggel végződött, köszönhetően az utolsó játékhéten, a New Orleans Saints elleni utolsó másodpercekben megfordított mérkőzésnek. A következő évek is gyengébb szezonokat hoztak. 1971 és 1977 között mindössze egyetlen pozitív mérlegű szezont sikerült összehozniuk három negatív és két egál mellett. Az áttörést az 1980-as idény jelentette a sólymoknak, melynek alapszakaszában 12-4-es összesítéssel a Nemzeti Főcsoport legjobbjaként zártak és bekerültek a rájátszásba. Ez a teljesítmény azonban csak a Konferencia elődöntőig volt csak jó, ahol a Dallas Cowboys állta útjukat, és 30-27-re győzedelmeskedett felettük.  1982-ben a csonka szezonban még egyszer bekerültek a rájátszásba, de ott is csupán egyetlen mérkőzésre futotta az erejükből. Ekkor a Minnesota Viking gyepálta el őket. Ez a vereség olyannyira kihatással volt a csapatra, hogy egészen 1994-ig mindösszesen egyetlen pozitív mérlegű szezont tudtak csak zárni. A Falcons máig legeredményesebb idénye az 1998-as volt. A Dan Reeves vezette alakulat 14-2-es alapszakasz mérleggel zárt, és a rájátszásban is komoly menetelésre készült. Az irányító Chris Chandler és a futógép Jamaal Anderson vezette alakulat ugyanis a San Franciscot és a Minnesotát is legyőzve, bejutott a Super Bowlba, ahol a John Elway, Terrell Davis, Shannon Sharpe fémjelezte Denver Broncos várta őket. A Miamiban rendezett meccs végén a Colorado-i alakulat ünnepelhetett, 34-19-es sikere után.

Az Atlanta Falcons legújabb korszaka a 2008-as szezonban vette kezdetét. Ekkor nevezték ki Mike Smith-t vezetőedzőnek, és ekkor draftolták, többek között Matt Ryan irányítót is. A Falcons az elmúlt négy szezon mindegyikében pozitív mérleggel zárt, és háromszor rájátszásba is jutott. Ott azonban mindegyik alkalommal, az első mérkőzésen vereséget szenvedtek.

Az idei szezonban eddig a liga legjobb csapata az övék. 6 győzelemmel és veretlenül érkeznek Philadelphiába, ahol nem titkolt szándékuk, a veretlenség megtartása lesz. Ebben elsősorban a hatékony támadójáték lesz segítségükre. A Matt Ryan vezette egység 28,5 pontot szerez átlagosan egy mérkőzésen, ami a 8. legjobb az NFL-ben. A gárda elsősorban passzjátékának köszönheti eredményességét, mivel a csapat futójátéka, az elmúlt évek jó teljesítményével ellentétben, idén csapnivaló. Meccsenként mindössze 86,5 yardos teljesítményre képesek, ami a 26. legjobb a ligában. A passzjáték hatékonyságán viszont nem lehet csodálkozni. Ryan keze alá ugyanis olyan elkapók, és tight endek dolgoznak, mint, Roddy White, Julio Jones és Tony Gonzalez. Nem véletlen tehát, hogy meccsenként 274,8 yardos átlagot képesek hozni a levegőben.

Ami a védelmet illet, ott már másabb a kép. Az atlantai defense a liga hátsó szekciójában foglal helyet, a maga 22. pozíciójával. A passzok levédekezésével még, úgy ahogy elboldogulnak, ebben 8. helyen állnak 223,3 yardos átlaggal, ám a futójátékkal sehogy sem boldogul a Weatherspoon, Samuel Abraham fémjelezte egység. A meccsenként 143,8 yardos átlaggal mindössze a 28. helyre jók, ami kis jóindulattal is csak szarnak nevezhető. Van, azonban amiben a liga elitjébe tartozik ez a védelem is. Mégpedig labdaszerzésekben. Az eddigi 6 meccsen 10 interceptiont és 9 fumblet harcoltak ki, amivel összesítésben a 3. legjobbak a Bears és a Giants mögött. Az Eagles ebben a kategóriában a 11. helyen áll holtversenyben.  Legveszélyesebb fegyverük a safety Thomas DeCoud, aki már 4 elfogásnál ját. Mindenképpen meg kell említenem még, régi Philadelphia-i ismerősünket Asante Samuelt (Samu), aki mint bizonyára tudjátok, az idei holtszezonban költözött Atlantába, egy 7. körös draft jogért (Bryce Brown) cserébe. Neki eddig mindössze 1 interceptionje volt, de azt rögtön touchdownra is váltotta. Michael Vicknek tehát ezen a mérkőzésen is lehetnek problémái.

A cikk folytatódik a Philly blog-on! Kattints ide!

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu