Greg Schiano, és Mark Dominik pályafutása is véget ért a Buccaneers-nél!

Tegnap volt a “Black Monday” napja. Ilyenkor jelentik be a csapatok tulajdonosai, hogy mely edzőkkel, és front office tagokkal nem kívánnak a továbbiakban együtt dolgozni. Megmondom őszintén lázasan vártam az idei év után ezt a napot, és szinte egész nap itt ülök, figyelem a fejleményeket, és nemrég örömittas ujjongásba kezdhettem, mint gügye gyermek karácsonykor, hisz megtörtént végre amire vártunk.

Bryan Glazer, a Tampa Bay Buccaneers társelnöke ugyanis bejelentette, a rémes 4-12-es szezon után kirúgták szeretett Kalózaink vezetőedzőjét, Greg Schiano-t és a general manager Mark Dominiket is. 

“Az elmúlt két év eredményei nem váltották be a normákat, ezért úgy gondoltuk itt az ideje, hogy egy új irányba haladjunk. Mark az elmúlt két évtizedben értékes tagja volt a szervezetnek, és tiszteletben tartjuk a szenvedélyt, amit az elmúlt időszakban a Buccaneers iránt tanúsított. Valamint köszönjük Greg kemény munkáját, és erőfeszítéseit az elmúlt két szezonban, de úgy érezzük ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy elérjük céljainkat.” – mondta Bryan Glazer

Végre! Végre, és végre! Mi mást lehetne erre mondani? Immáron sokadik alkalommal új időszámítás veszi tehát kezdetét itt Tampa Bay-ben, miután Greg Schiano sikeresen összehozott egy 4-12-es szezont, egy még csapnivalóbb szezonzárással, és egész éves hibás edzői magatartás, és döntések hosszas sorozatával. Így 11-21-es mérleggel zárta tevékenységeit a Buccaneers-nél, miután 2012-ben hosszas keresés után a csapathoz szerződött. Ez időszak alatt leginkább egy diktátor benyomását keltette a közvéleményben. Eszméitől pedig a legkisebb kompromisszumot sem ismervén nem akart megszabadulni. Mely több játékos elvesztéséhez, iszonyatos öltözői hangulathoz, és folyamatos vereségekhez vezetett. Gondolok itt Josh Freeman játékára. Aztán jött az MRSA, a folytonos irányítógondok, melyeken mind mind nem segített Schiano nyilatkozatainak összevisszasága.

A szezonbeli vereségek tömkelege egyszerűen a rossz edzői taktikáknak tudható be, semmi másnak. Túl sok mérkőzést veszítettünk idén ezek miatt, ennyi történt itt és semmi más. Rengeteget beszéltünk nektek ezekről az év közben, de pár szóban megemlítvén: Pozíciójukban, a liga legjobb játékosainak rossz sémában való játszatása. Gondolok itt Darrelle Revis-re, és Gerald McCoy-ra. A játékosok nem megfelelő felkészítése. Lásd kismillió büntetés olyan hibákért, hogy “illegal formation”, vagy megemlíthetnénk a sok elhibázott szerelést, vagy hogy egyszerűen senki nem tudja mikor mi a dolga a pályán. Ezen kívül ott vannak a hibás játékhívások. Futójáték 1&30-nál!, vagy 2&20-nál, csak hogy a visszatérő klasszikusokat említsem. Vagy az életképtelen szélső futtatások. Az életképtelen blitzek. A támadóegység játéka teljes egészében szerencsétlenül volt összerakva. A szezon elején teljesen hiányzott a futójáték. És a végéig szintén teljes egészében a mély labdák adogatása, pedig egy erre berendezkedett irányítónk van. (elvileg) A speciális egységről, a “Schiano Boyz”-ról, ahogy a Going Deep-es kollégák emlegetik, pedig már ne is beszéljünk.

1330_4- Te meg a hülye blitzeid! – Te csak hallgass “Myron Lewis”

- Elkúrtuk Greg? – Ezt el Mark… – Penn State? – Penn State!

Ez a korszak tehát lezárult. A korábbi híresztelések szerint Greg Schiano nem marad munka nélkül, hisz érdeklődik utána keményen a Penn State. Sajnos azonban annak idején egy öt évre szóló, 15 millió dolláros szerződést írt alá a Buccaneers-szel. Amiből ugye, csak két év telt el. Így elküldésével mindenképpen “halott pénz” fog keletkezni.

Mark Dominik már 19 éve koptatja a Buccaneers irodai székeit, azonban valóban volt rengeteg hibás döntése ezen időszak alatt. Beszélhetünk itt valóban a draftokról. Melyekből, mentségére szólva a 2012-es jól, a 2013-as pedig jobban sikerült. Azonban a Revis trade miatt még most is sokan bírálják. Pedig szerintem nem volt rossz húzás garantált összegek nélkül leszerződtetni a liga legjobb cornerbackjének kikiáltott játékost. Persze azt ő sem tudhatta, hogy milyen bugyuta sémában fogja őt játszatni Schiano, és hogy milyen szinten tud felépülni sérüléséből. Így a szezon után persze már könnyebb okosnak lenni, és Revis idei teljesítményét látván, valóban sok az a 16 millió. De úgy gondolom, ha a keresztszalag szakadásból visszatérvén, man coverage-ben játszatva, jól teljesített volna. Most mindenki Dominik képességeit dicsérné. Azonban hozott rengeteg valóban hibás döntést is. Nem is kell messzire mennünk. Itt van mindjárt a legjobb passzsiettetőnk elengedése, mert egy nagyon nevetséges összeget nem adtunk meg neki szabadügynökké válását követően. Ehelyett Da’Quan Bowers-be, és Te’o-Nesheim-be fektettük a bizalmat. És hol volt idén a pass rush? Hát sehol. A Blount – Demps trade-ről pedig már nem is szólván. Két évnyi sikeresnek mondható draft egyáltalán nem mentesíti Mark Dominiket a többi tizenegynéhány évben elkövetett fogalmatlansága alól.

A szintén sok kritikát kapott Glazer család úgy döntött tehát húz egy vonalat, és mind vezetőedzőt, mind general managert újat fog keresni a csapat számára. Innentől kezdve pedig hatalmas átalakítás várható, hogy működő NFL csapat lehessünk. Egy NFL-ben játszó csapatnál pedig létfontosságú, hogy minél hamarabb megtalálják az együttes ezen két tagját, és minél előbb megkezdhesse a csapat a megfelelő felkészülést, és közös munkát. Nem is csoda tehát, hogy Greg Schiano, és Mark Dominik szinte még el sem hagyta az épületet, már meg is indult a keresgélés, de még inkább a pletykák áradata az utódokat illetően.

Máris felmerült Lovie Smith neve, aki annak idején már járt itt Tampa Bay-ben. Öt évet töltött itt Tony Dungy és Monte Kiffin mellett, hogy összehozzák minden idők egyik legkeményebb védelmét, az 1990-es években. Rengeteg sikert aratott koordinátorként St. Louis-ban is, majd a Chicago vezetőedzője lett. Ahol egyszerűen nem bírta rendesen összerakni a támadó egységeket, azon belül is a falat leginkább. És hiába szenvedett ezzel a csapatrésszel évről évre. A 2006-os szezonban mégis Super Bowl-ba vitte a macikat, ahol a Peyton Manning vezette Colts-szal szemben maradtak alul. 2012-ben viszont kirúgták őt egy 10-6-os szezon után, mely döntést azóta is sokan nem értenek.

Smith védekező szellemű vezetőedző, de abban mindenki egyetért most, NFL szinten, hogy az első számú célpontja lehet a csapatoknak, köztük a Tampa Bay Buccaneers-nek is. De ha Smith, Greg Schiano-hoz hasonlatosan védekező szellemű edző, ki lehetne a támadókoordinátor?

General managerként felmerül Rich McKay neve, aki 2003-ban távozott a Buccaneers-től, miután összekülönbözött akkori vezetőedzőnkkel Jon Grudennel. Aztán az Atlantához távozott, ahol egészen elnök-vezérigazgatói pozícióba küzdötte magát, és jó ideje intézi a személyzeti ügyeket a Falcons-nál. Bár elég valószínűtlennek tűnik, hogy elhagyja Atlantát, most mégis ezek a hírek keltek szárnyra. Sőt! Adam Schefter ezt a párost említi twitter oldalán a Buccaneers-szel kapcsolatban. Pedig ő aztán olyan szinten pofátlanul bennfentes, hogy nem is tudom már mikor tévedett utoljára. A választ persze nem most azonnal fogjuk megtudni, hisz következik majd az interjúk sorozata. Annak idején Greg Schiano-t, alig egy hónap alatt találta meg a Bucs, ezúttal azonban reméljük sikerül jobb döntést hozni, mondjuk egy olyat, mint 2002-ben, Jon Gruden esetében.

Úgyhogy:

keep-calm-and-fire-schiano-3

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com