Beharangozó: Panthers - Falcons (11. hét)

Miután Atlantában nőtt fel, a Panthers irányítója, Cam Newton mindig is úgy érezte, hogy a Falcons elleni csaták egy kis extra súlyt raknak a vállára. De a négy meccses vereségsorozat súlyával a vállán, a Falcons elleni mérkőzés előtt Newton nem kifejezetten arra összpontosít, hogy milyen érzés legyőzni az Atlanta-t. Arra összpontosít, hogy milyen jó érzés lenne legyőzni minden ellenfelet.

"Csak nyerni akarok - egyszerűen és simán." mondta Newton a hétközi sajtótájékoztatón. "Azt szeretném, hogy újra mindenki mosolyogjon a sajtótájékoztatókon. Ezzel a komor hangulattal a falak is egyszínűek. Mindig egyszínűek voltak, de azt szeretném, hogy a színes vibrálás visszatérjen a szobába. Hogyan fogunk eljutni oda? A Panthers győzelmével."

A NFC South riválisok közötti sorozat a színes történelemmel megelőzi Newton érkezését. Az idei első találkozó azért egyedülálló, mert annak ellenére, hogy a Panthers az utolsó négy meccsen kikapott és a csapatok kombinált eredménye 6-12-1, a győztes vasárnap akár az első helyen is találhatja magát a nap végén.

Íme néhány gondolat a párharcról a Panthers szemszögéből.

Turnover-ek:

A Panthers elvette önmagától azt a kicsi esélyt is, amikor az utolsó mérkőzés elején kétszer is elvesztette a labdát az első három támadó snap során, amit a Philadelphia 10 pontra váltott kevesebb, mint négy perc alatt.
A Carolina végül ötször adta el a labdát, ebből Newton háromszor, ami a legtöbb a tavalyi, Arizona elleni 5. heti mérkőzés óta.

"Amikor a labdát veszélybe sodrod, nem várhatod el, hogy nyersz." mondta Newton. "Egyszerűen meg kell védeni a labdát. Ez mindig az egyik kulcsa annak, hogy megnyerjük a meccset."

Valóban. A Panthers pozitív turnover mutatóval rendelkezik a három győzelem során, és vagy több, vagy ugyanannyi turnover-e volt a hat vereség során. A Panthers és a Falcons hasonló turnover eredménye sok érdekességet ígér ebben a témában.

Pontokat kell szerezni: 

Tényleg semmi sem egyszerűbb ennél.

A Panthers elég jól mozgatta a labdát az Eagles ellen, amikor lehetősége volt rá, a harmadik kísérletek felét sikeresen megoldotta, de nem túl gyakran szerzett pontokat a drive-okból, amíg az Eagles be nem biztosította a győzelmét. A New Orleans és a Seattle elleni vereségek során, az előző két héten a Carolina küzdött, hogy sikeresen fejezze be az ígéretes drive-okat labdaszerzés után és a vörös zónában.

A Falcons a 13. a bajnokságban 24,3 pontot szerezve mérkőzésenként. A Panthers nem engedheti meg magának, hogy kihagyja pontszerzési esélyeit.

Ryan zavarba hozása: 

Matt Ryan jobb a legtöbb irányítónál, amikor van ideje, hogy eldobja a labdát, amikor a védelem megadja neki a lehetőséget, hogy megtalálja az elkapógárdáját, Julio Jones-t és Roddy White-ot.

De kapd el Ryan-t, és máris más a történet.

A Panthers Ryan-t kilenc alkalommal sack-elte a 2013-as alapszakasz fináléalkalmával. Ryan-t 44 alkalommal sack-elték tavaly - a harmadik legtöbb a ligában - és a Falcons 4-12-vel zárt.

Ryan sebezhető volt idén is, részben köszönhetően egy rakás sérülésnek a támadófal mentén. A Panthers pass rush nem volt olyan dicséretes, mint tavaly, de a Georgia születésű Charles Johnson legjobb játékait az Atlanta ellen érte el.

Futójáték:

Négy Atlanta runing back szerzett TD-t ebben a szezonban, Antone Smith vezeti a csapatot öt TD-vel, mindössze 35 futásból. A veterán Steven Jackson futott a legtöbbször, Jacquizz Rodgers és az újonc Devonta Freeman is kivette a részét egy kicsit mindenből.

"Robbanásveszélyesek, és különböző kihívások elé állítják a védelmet." mondta a linebacker Thomas Davis.

"Nézd meg Steven Jackson-t, mire képes a labdával az erejének és a méretének köszönhetően, majd nézd meg Antone Smith-t, aki időről időre a szélén fut és megverve a srácokat bejut a célterületre. Nézd meg Rodgers-t, aki remek munkát végez a screen játékoknál. Meg kell értenünk, hogy mit csinálnak ezek a srácok."

Visszahordó veszélyek:

Az Eagles running back-je, Darren Sproles visszahordott egy punt-ot TD-re a Carolina ellen, és Adam Jones egy 97 yardos kickoff visszahordott TD-t szerzett a Cincinnati ellen a 6. héten. Mindketten veszélyes visszahordók, de most a Panthers-nek szembe kell néznie az NFL történelmének vitathatatlanul legveszélyesebb visszahordójával.

Devin Hester punt return touchdown-ja a 3. héten egy NFL rekord, 20 TD visszahordással. A negyedik helyen van Sproles, Jones és Julian Edelman mögött a punt return átlagával ebben a szezonban, átlagosan 12,6 yard visszahordással. Graham Gano, aki vezeti a ligát a 78,3 százalékos kickoff touchback eredményével, rendelkezik olyan lábbal, amely csökkenti Hester kickoff visszahordó esélyeit. Brad Nortman, aki negyedik a bajnokságban a bruttó punt-ok tekintetében, szintén olyan képességekkel rendelkezik, amivel meggyűlhet a baja Hester-nek.

Mint oly sok mindent, ez is csak végrehajtás kérdése.

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu