Draft prospectek: Deshaun Watson QB, Clemson

Előbb-utóbb meg kell találnunk Eli Manning utódját és ugyan még korai lenne ennek a játékosnak a megszerzése, de a hírek szerint a csapatunk komolyan veszi a következő franchise irányító draftolását. Többször is előkerült már Deshaun Watson neve, így foglalkoznunk kell a témával.

1995. szeptember. 14-én született Gainesville-ben, Georgia városában. A Gainesville High School tanulója volt, ahol már első évében kezdő lett, sikerült kiszorítania junior vetélytársát, aki sztárnak számított a csapaton belül. Számos rekordot felállított és harmadik évében állami bajnoki címet nyertek. Természetesen valamennyi nagy egyetem megpróbálta elcsábítani, ő azonban a Clemsont választotta, ahol sokan Tajh Boydhoz hasonlították.

Gólyaként kezdetben csereként számoltak vele, de hamar kijátszotta Cole Stoudtot a csapatból. Nehéz éve volt, a Louisville ellen eltört az egyik csont a jobb kezében. Egy hónappal később a Georgia Tech ellen visszatért, de ott LCL húzódás miatt kihagyta a meccs nagy részét. Egy újabb komoly sérülést is elszenvedett, a következő heti edzésen roppant egyet a térde, aminek ACL szakadás lett a következménye és így szerepelt a South Carolina ellen. A mérkőzés után természetesen műtét következett. 2015-ben aztán sokkal erősebben tért vissza és veretlen szezont futott a Clemsonnal. A rájátszás elődöntőjében túljutottak az Oklahomán, de a döntőben az Alabama már kemény diónak bizonyult és 5 pontos vereséget szenvedtek. Utolsó szezonjában a bajnoki cím ez is összejött neki, hiszen 35-31-re nyert a Tigers a Crimson Tide ellen. Az egyéni elismerésekből sem szenvedett hiányt Watson. Kétszer az övé lett a legjobb irányítónak járó Davey O'Brien Award és a Manning Award is. 2015-ben a legjobb játékosnak választották az ACC-ben és All-American első csapatba is szavazták.

Erősségek

Elsőként a hihetetlen atletikussága tűnik fel vele kapcsolatban. Jól lát a pályán és megvan a sebessége ahhoz, hogy hülyét csináljon a legjobb védelmekből is. A szalagszakadás sem lassította le, nem mondaná meg az ember, hogy ilyen sérülésen van túl. Érzi ha a nyakában van a védő és kilép az ütések elől. Ugyan főleg a shotgun formációt alkalmazták, de fejben is gyorsan fel tudja mérni a helyzetet amit imádnak a scoutok. Tereli a szemeivel a védőket, ezzel pedig kialakítja a passzsávokat. Passzoláskor gyorsan kilövi a labdát és elég erős a karja ahhoz, hogy abszolválja a hosszú, oldalvonal menti átadásokat. Ha jól beleáll a dobásba, akkor akár mozgásban is gyönyörűen talál bele a szűk folyosókba.

Gyengeségek

Kicsivel alacsonyabb az elvártnál és sovány alkata van, amire valószínűleg nem sok izmot tud már felpakolni. Kérdéses a tartóssága. Egyszerű offense-ből jön sok underneath route-tal. Néha túl gyorsan szabadul a labdától és nem is áll bele rendesen a dobásokba, emiatt a könnyebb passzokat is elrontja. Jóval konzisztensebbnek kell lennie és javulnia a pre-snap readnél.

Sokan kritizálják, de én ennek ellenére kedvelem a személyiségét és szép jövője lehet a profik között is, ha a megfelelő csapatba kerül és kellő türelemmel állnak hozzá. Hogy miből gondolom ezt? Remek mentalitása van és intelligens játékosnak tűnik. Győztes típus, amikor elő kellett lépnie akkor megtette ezt. A középiskolában és az egyetemen is nagyon hamar felküzdötte magát a ranglétrán és kezdő lett. Ugyan féltik a tartósságát, de nézzük meg hogyan tért vissza az ACL szakadása után, nem ő az egyetlen játékos aki a college-ban ilyen sérülést szenvedett és mégis remek profivá vált. Ha néhány év alatt ki szeretnénk nevelni egy Manning utódot, akkor egy hasonló irányítót képzelek el. Ugyanakkor úgy érzem nem ez lenne a legjobb pillanat a potenciális franchise QB megszerzésének. Manning szerződése a 2019-es szezon végén jár le, ez még három szezon. Egy első körös játékos szerződése 4 + 1 évre szól és a harmadik szezon után dönteni kell az ötödik opciós év aktiválásáról. Ebben az esetben nem kapnánk reális képet a QB valódi képességeiről. Ha pedig a 4. szezonjában a kezdőben lenne akkor is jelentene némi kockázatot az első nagy szerződés megkötése.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu