Játékosbemutató: Archie Manning (videó)

Elisha Archie Manning (Drew, Mississippi, USA, 1949. május 19.) amerikai futballista. NFL-pályafutása előtt az Ole Miss egyetem gárdáját erősítette 1968-tól 1970-ig. Junior szezonjában negyedik helyen végzett a Heisman trófeáért vívott versengésben, végzősként pedig a harmadik helyre tornázta fel magát. Ekkor vette feleségül Olivia Williamset, akitől később 3 fia is született: Cooper, Peyton és Eli, akik mindannyian apjuk nyomdokába léptek és focizni kezdtek, inkább több, mint kevesebb sikerrel.

Az egyetemi évei

Az Egyesül Államok első főműsoridőben adott College Football mérkőzésén (1969) Manning 436 yardot passzolt (közte 3 touchdownt), ezenkívül 104 yardot futott, ám ez is kevés volt az Alabama legyőzéséhez, mivel szívszorító ütközetben 33-32 arányban alulmaradtak. Mindez magyarázható azzal, hogy Archie társai nem voltak hozzá hasonló képességűek: utolsó két évében csak egy 15-7-es mérleg eléréséhez volt elegendő a fáradozásuk. Egyetemi karrierje során 4753 yardot és 56 TD-passzt jegyzett, 823 futott yarddal megspékelve. Legjobb idénye az 1969-es volt, mikor 14 TD-ig jutott az idényben. Ebben és a következő évben is a ALL-SEC (Southeastern Conference) csapatba választották, valamint 18-as számú mezét vissza is vonultatta az Ole Miss. Manning 1989-ben nyert bebocsátást a College Football Hall of Fame-be. Teljesítményét pedig ezen a napon azzal jutalmazták az Ole Miss Rebels vezetői, hogy őt tették az edzőközpont névadójává.

NFL karrierje

Az egyetem után az 1971-es NFL drafton a New Orleans Saints az első kör második helyén foglalta le játékjogát. Ez időben a Saints – beleértve Manning itt tartózkodását is – a liga egyik leggyengébb csapata volt, amivel a Manning-fanok magyarázzák, hogy Archie karrierje nem bővelkedik akkora sikerekben, mint amiket elérhetett volna. Ha lenne hivatalos statisztika rá, hogy melyik QB-t hányszor sackelték pályafutása folyamán, Manning mindenképp előkelő helyen végezne ezen a listán. Manning, aki 10 teljes szezont töltött a szenteknél, sosem zárt pozitiv mérleggel. 1972-ben vezette a passzkísérletek, valamint a sikeres átadások számát is, illetve az NFC-ben a passzolt yardok tekintetében is élen volt, mindezek ellenére csapatával csak 2-11-1-es rekordot ért el. 1978-ban az NFC Év Játékosa díjat érdemelte ki azzal, hogy első ízben vezette a New Orleanst nem negatív mérlegű szezonra (8-8). Ugyanebben az évben Archie-t az ALL-NFC csapatba is beválasztották. Manning 1978-ban és 1979-ben is Pro Bowl résztvevő volt. Pályafutása záró szakaszában még a Houston Oilers (1982-83) és a Minnesota Vikings (1983-84) mezét is magára öltötte, ezekben az években a két csapat együttes győzelem/vereség mutatója 6-35. 13 éves profi karrierje során 3642 passzkísérletéből 2011 volt sikeres, melynek keretében 23911 yardot és 125 Touchdownt passzolt, 173 interception kíséretében. 2011 passzával visszavonulásakor az NFL örökranglista 17. helyén állt.

Az NFL után

Manning New Orleansban telepedett le, de van ingatlana a Mississippi állambeli Oxfordban is, ahová a Katrina hurrikán pusztítása után költözött családjával. Munkát is vállalt Louisianában, a Saints előszezon meccsei előtt találkozhatunk vele a tv-ben és rádióban egyaránt. A CBS college football közvetítéseit szintén az ő szakértő megnyilvánulásai színesítik. Archie népszerűségét az is tovább növeli, hogy Délkelet-Louisiana szószólója és reklámarca.

Forrás: wikipédia.hu