Mi is az a Franchise tag?!

Olyan sokszor felmreül a franchise tag, de mi is az pontosan. Azt értjük, hogy a csapat magához láncolja a játékost egy évre a posztért járó sok pénzért, de miért. Az Atlanta Falcons szurkolói blogja (dirtybirds.blog.hu) bejegyzésében remekül leírta, hogy miről is szól ez az egész. Érdemes elolvasni!

Mint ahogy minden évben, így idén is van néhány nagynevű (és nem érdemtelenül nagynevű) játékos, akinek lejár a szerződése. Náluk elég komoly gondokba ütközhet az új kontraktus megkötése még a szabadügynök piac megnyitása előtt. A franchise tagek kiosztása február 20-án kezdődhet és március 5-ig lehet élni a lehetőséggel, míg a szabadügynökök igazolása március 13-án 16:00-tól (Eastern time) indul.

Először is kezdjük egy kis szabálymagyarázattal, azaz: mi a fene az a franchise tag?

Az NFL-ben az úgynevezett franchise taget olyan játékos kaphatja meg, aki free agent (szabadügynök) lesz. A tag a csapathoz köti a játékost egy évig (gyakorlatilag egy egyéves szerződésről van szó). Speciális szabályok vonatkoznak azonban rá. Minden csapat csak egy játékosra rakhatja rá a franchise taget (legyen az exkluzív vagy nem exkluzív típusú, erről mindjárt lesz szó). Általában olyan játékos szokta ezt megkapni, aki a csapat legértékesebb free agentje lenne és mondjuk esélytelen az idő rövidsége miatt egy mindenkinek tetsző, hosszútávú szerződés megkötése. A kijelölt franchise játékos szerződése teljes egészében garantált, vagyis az összes pénzt megkapja, nincs trükközés, nincs bónusz és egyebek. Természetesen a franchise taget vissza is lehet utasítani.

Exkluzív vagy nem exkluzív... mi a különbség?

Az exkluzív franchise taget kapó játékos egyéves szerződést köt a csapattal. Ebben az esetben a játékos nem tárgyalhat más csapatokkal. A szerződés összege (vagyis amennyit a játékos keresni fog egy év alatt) az azonos pozícióban játszó, öt legjobban fizetett játékos következő évi fizetésének átlaga. Magyarul, a most kiosztott tag esetében a 2012 szeptemberében kezdődő szezonra vonatkozó fizetések számítanak.

A nem exkluzív tag esetében a játékos tárgyalhat más csapatokkal is, azonban amennyiben a játékos máshova ír alá, az őt elveszítő csapat az új csapattól 2 elsőkörös draft picket kap cserébe. Az egy évre szóló szerződés összege ez esetben az adott pozícióban játszó, legjobban fizetett játékos elmúlt 5 szezonbeli éves bérének átlaga, vagy a tagelt játékos előző évi fizetésének 120 százaléka (a két lehetőség közül a nagyobbat kell megadni).

Jó-jó, eddig értem, de mi történik a franchise tag kiosztása után?

Amennyiben egy játékos (például a legfrissebb hír, hogy egykori irányítónk,Michael Vick exkluzív franchise taget kapott az Eaglestől) megkapja valamelyik taget, a csapat lehetőséget kap, hogy július 15-ig (vagy ha az hétvége, akkor az azt követő első munkanapig) kidolgozzon egy új, hosszútávú szerződést a játékos számára. Amennyiben a csapat és a játékos nem jutnak egyezségre a határidőig, a játékosnak ajánlott aláírnia az egyéves szerződést. Ebben az esetben viszont év közben (pontosabban az alapszakasz utolsó mérkőzéséig) már nem tárgyalhatnak a játékossal új szerződésről. Ha nem írja alá, mert megteheti, nos, az eléggé bonyolult, a lényeg, hogy ezt már nem szokták megtenni. Ha valaki megkapja a franchise taget, azt alá szokta írni, hacsak nem sikerül új szerződést kidolgozni a határidőig. Ha mégis érdekelne, hogy ilyenkor mi is van, akkor itt egy angol nyelvű magyarázat:katt.

(Forrás: Cincy Jungle)