Roger Goodell bővíteni akarja a rájátszásbeli csapatok számát

Az NFL Commissionere, Roger Goodell beszédet tartott Dallasban a Decemberi Speciális Liga Meetingen és egy újabb formabontó ötlettel állt elő. A rájátszásbeli csapatok számának megemeléséről és az alacsony blokkok megszüntetéséről is beszélt. Természetesen a playoff rendszer megreformálása szolgáltatta a legtöbb beszédtémát.

A jelenlegi 12 csapat helyett 14, 16 csapatot is el tudna képzelni a rájátszásban. Goodell-nek már sok formabontó ötlete volt a múltban és ezek többsége nem valósult meg. Azt viszont el kell mondani, hogy amit bevezettek azok általában nem bizonyultak rossz döntésnek.

A létszám kiterjesztésének egyszerű oka van. A több playoff hely meghosszabbított versenyfutást jelentene a szezon késői szakaszában. Több mérkőzésnek lenne nagyobb tétje ami azt jelenti, hogy több lenne a néző és persze több lenne a televíziós bevétel is. De ez mennyire jó ötlet is valójában?

A 12 csapatos rendszer biztosítja, hogy a legjobbak legjobbjai játszhatnak csak januárban. A 2010-es Seattle Seahawks negatív mérleges továbbjutást leszámítva minimum 50%-os mérleg kellett a rájátszáshoz. A létszám növelésével a rosszabb mérleg is elegendő lesz ami viszont elvesz az alapszakasz fontosságából. A szurkolók így is-úgyis megnézik majd a meccseket és szurkolni fognak a kedvenc csapatuknak, de ez hosszútávon árthat a ligának.

Goodell arról nem beszélt, hogy miként is képzeli el létszámnövelést. Az NFL Hungary tippje, hogy főcsoportonként nem a két hanem a három-három legjobb második is továbbmegy. Ezzel meglenne a 14-es keret. A 16-os keretnél továbbmehetne az összes csoport első két helyezettje, vagy konferenciánként a négy legjobb nem csoportgyőztes. Mindkét megoldásnál lehetne olyan divízió amelyikből az összes csapat továbbmenne a rájátszásba. A playoff első köre (amit ma még Wild Card-nak hívunk) viszont teljesen a feje tetejére állna. Ez elég érdekes lenne.

(nfl.com, Fotó: thevictoryformation.com, nesn.com

Címkék: alapszakasz