A Giants pass rusher helyzete

A tavalyi évben a védelem gyengélkedésének egyik legnagyobb oka a borzalmas pass rush volt. Senki nem teljesített az elvárt színvonalon, így az egyik legnagyobb kérdés, hogy idénre javul e a helyzet.

A Giants vezetősége mindig is törekedett arra, hogy minél több klasszis defensive endet szerezzenek, akik riogathatják az ellenfél irányítóit. Korábban is volt már számos elit passz siettetőnk, gondoljunk csak Lawrence Taylorra vagy Michael Strahanre. A pozíció ráadásul az egyik legkeményebb hely az egész védelemben és nagy szükség van a rotációra. Hogyan is néz ki jelenleg az alakulatunk?

Jason Pierre-Paul sérülés után lábadozik és valószínűleg csak a szezon közben érheti majd el csúcsformáját. Justin Tuck szintén nem karrierje legjobb éveit futja. Az elmúlt két szezonban számos sérülés és egyéb más probléma is hátráltatta a jó szereplésben, így döntő évhez érkezett. Szerződése lejár, ezért be kell bizonyítania, hogy képes kezdőhöz méltó teljesítményt nyújtani. A távozó Umenyiora szerepét Mathias Kiwanuka veheti át, aki ismét a defensive endek között fog szerepelni. A papírforma alapján ők léphetnek pályára kezdőként 2013-ban.

Szép jövő előtt állhat Damontre Moore. Ugyan a felmérőkön nem ő szerepelt a legjobban, de remek képességekkel bír. Nem kell azonnal bedobni a mélyvízbe, egyelőre "tanulhat" tapasztalt csapattársaitól. Egyértelmű passzjátékoknál több mint kettő DE-del áll fel csapatunk, a nascar formációban mindenképp helye lehet. Sokan 3-4-es szélső linebackernek látták, de a mi sémánkban is sikeres lehet, ha a megfelelő szerepkörben alkalmazzuk.

Akárhogy is számolom ez 4 pozíció, így mindössze egy játékos számára van már csak hely. Jelöltek persze akadnak szép számmal. Ilyen Justin Trattou, aki a tavalyi évet IR-n töltötte és kész a visszatérésre. Ellenben Adrian Tracy végig a keret tagja volt, de nem láthattunk belőle sokat. A tavalyi két UDFA játékossal, Adewale Ojomo-val és Matt Borha-val is számolni kell, persze inkább előbbinek van reális esélye a rosterre kerülésre, Broha vélhetően marad a practice squadban. Hogy ki kerülhet be a keretbe? Majd a training camp és a preason eldönti.

Persze rendelkezünk olyan DT-vel is, akik szintén képesek lerohanni az ellenfél irányítóját. Ilyen a rendkívül alulértékelt Linval Joseph, aki ráadásul egy rakat tackle-t is összegyűjt. Cullen Jenkins nagy szerzemény volt, ráadásul ő a szélen is bevethető. Hogy Marvin Austin és Shaun Rogers mire lesz képes azt egyelőre még nem tudhatjuk, jelenleg úgy érzem meglepetésre lenne szükség ahhoz, hogy ősszel is csapatunk tagjai legyenek.

Összességében tehát elmondható, hogy az állomány adott a jó szerepléshez. Ehhez azonban kelleni fog az is, hogy kulcsjátékosaink egészségesek maradjanak, vagy felépüljenek sérüléseikből. Tavaly JPP hátproblémái ellenére is Pro Bowl meghívást kapott, ha idén végre teljesen felépül, a határ a csillagos ég. Érzésem szerint ő lesz a kulcsfigura, de azon se lepődjünk meg, ha valamelyik fiatal játékosunk berobban a köztudatba.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Képek: wzlx.cbslocal.com, sports.espn.go.com

Címkék: newyorkgiants