A 4-3-as védelem

Az utóbbi időben többször is szóba került a Giants védelemben egy esetleges sémaváltás (bár én még mindig nem látok rá esélyt), így elsősorban az "újonc" NFL fanok kedvéért összefoglalom a 4-3-as és a 3-4-es védelem jellemzőit, illetve különbségeit. Most előbbit olvashatjátok. A két szám a védőfal és a linebacker sorban található játékosok számát jelzik. Jelen esetben 4 darab DL emberről és 3 LB-ről beszélhetünk.

Csapatunkon kívül is több számos alakulat ezt a szisztémát alkalmazza. Név szerint: Dallas Cowboys, Atlanta Falcons, Oakland Raiders, Minnesota Vikings, Chicago Bears, Carolina Panthers, Denver Broncos, Cincinnati Bengals, Jacksonville Jaguars, Tennessee Titans, St. Louis Rams, Detroit Lions, New England Patriots, Tampa Bay Buccaneers, Seattle Seahawks, Miami Dolphins. A Broncos John Fox kinevezésével váltott 4-3-ra, míg a Patriots 2011-ben. A Jets tavaly spread offense mellett ezt a szisztémát alkalmazta, de hagyományos felállásuk a 3-4 volt. Monte Kiffin érkezésével a Cowboys is váltott idéntől.

A védelem szülőatyjának Tom Landry-t szokták mondani, aki nálunk szerepelt játékosként, majd védelmi koordinátorként. Az ő irányításával alkalmazták először a 4-3-as védelmet. Mások szerint a korábbi chicago-i HoF linebackernek, Bill George-nak is szerepe volt a defense kialakulásának és Garrard "Buster" Ramsey nevét is emlegetni szokták.

Az eredeti 4-3-as formációban a tackle-k a két guarddal szemben állnak fel, míg az endek a tackle-k külső vállánál helyezkednek el. A középső linebacker a centerrel szemben, míg a két szélső LB nagyjából az DE-k mögött várja a snapet. Persze a valóságban ez közel sem ilyen egyszerű...:) Az 1960-as évek közepén Hank Stram fejlesztette ki a "Kansas City Stack"-et. Lényege, hogy az erős oldali linebacker a tackle felé küldi, a defensive end pedig a tight enddel szemben helyezkedik el. A gyenge oldali LB a centerrel szemben áll fel. A Cleveland Browns-nál ugyanezt a gyenge oldalon alkalmazták. A modern fociban a 4-3-nak különböző variánsa például a Tampa 2 (csapatunk is ehhez hasonló rendszerben játszik), vagy a 4-3 slide.

Defensive Line

  • Defensive tackle

Két defensive tackle-t tartalmaz a formáció. "Over" vagy "Under" szisztéma esetén az egyik DT nose tackle-ként funkciónál (ellenkező esetben nincs NT). Hagyományos esetben (mint már elhangzott) a guardokkal szemben állnak fel a DT-k. A nose tackle nagyobb és erősebb termetű játékos, játéktól függően a center egyik vállával szemben áll fel. Feladata a futás megállítása. Felveszi a double teamet, rendszerint a center és a gyenge oldali, vagy a "húzó" guard próbálja blokkolni őt. Ideális esetben a linebackereknek megnyílik az út a szerelés végrehajtására. A második DT kicsit kisebb méretekkel, de nagyobb gyorsasággal rendelkezik. Szokás under tackle-nek és three tech-nek nevezni. Feladata a futójáték gyengítése, a guard hatástalanítása a linebackerek elől, és passzjáték esetén a pass rush.

  • Defensive end

A 4-3-as DE feladata az irányító lezúzása és a nyomás létrehozása. Ők a védőfal "legkisebb" emberei és leginkább a sebességükre alapoznak, ugyanakkor erősnek is kell lenniük, hogy felvegyék a küzdelmet az offensive tackle-vel. A jobb oldali defensive endek a legjobb atléták a falban, a vakoldalról próbálják támadni az irányítót (jobb kezes QB esetén). Gyorsabbak a nagyobb és erősebb baloldali tackle-nél. Az ezen a poszton játszó játékosoknak figyelnie kell a mobilisabb irányítóknak a zsebből való kimozgására is.

Linebacker

  • Középső linebacker

Egy darab középső LB van jelen, akit Middle linebackernek, vagy "Mike"-nak szoktak nevezni. Atletikussága mellett intelligensnek is kell lennie, sokan a védelem irányítójának nevezik őt. Fő feladata a futás megállítása, de passzjáték esetén zone coverage feladatokat is kap. Man coverage-nál elsősorban a fullbacket kell őriznie. Általában a legnagyobb és a legerősebb a linebacker sorban. A 4-3-as rendszerben fontos, hogy kiválóan tudjon szerelni. A már említett és idén a Dallas-nál kinevezett Monte Kiffin rendszere függ erősen az MLB-től. A játékosnál az átlagnál nagyobb sebességre van szükség, jól kell olvasni a játékot, besegíteni a coverage-ban (adott esetben levédeni a két OLB mögötti területet) és fellépni a line of scrimmage-re megállítani a futást.

  • Szélső linebacker

Két LB-t találunk, egy erős és egy gyenge oldalit. Előbbit "Sam"-nek, utóbbit "Will"-nek is hívják. Azt az oldalt nevezzük a támadófal erős oldalának, ahová a tight end áll fel. Az erős oldali linebackernek ki kell vennie a szerepét a blitzelésből és a futás megállításából is. Általában nagyobb termetűek gyenge oldali társuknál. Coverage-ben legtöbbször a tight endet kell őrizniük. Tipikusan Daryl Smith ilyen játékos. A Willnek nagyobb szabadsága van, mint a másik két LB-nek. Erőteljes coverage feladatai vannak és neki is be kell segíteni a blitzelésben, vagy a screent figyeli. Jerod Mayo tipikusan ilyen stílusú játékos. Csapatunkban Jacquian Williams lehet az, aki atletikusságát kihasználva sikereket érhet el ebben a pozícióban.

Secondary

  • Cornerback

Az alap 4-3-as felállásban két safety-t és két cornerbacket találunk. A coverage a passzvédelem fajtájától függ. A cornerbackek legtöbbször 3-5 yardra állnak fel a LOS-től és 5 yardon belül próbálják jammelni az elkapót. Zone és man-to-man coverage-ről beszélhetünk. Előbbi esetben a játékos kap egy zónát és az ott tartózkodó játékosra kell felügyelnie. Ez sokkal nagyobb körültekintést igényel, hiszen tartani kell a zónát és szorosan őrizni az ellenfelet. Rolle és Webster tudna mesélni róla...Man coverage-nál a cornerback megkapja az emberét és rá kell felügyelnie.

  • Safety

A free safety feladata a játék olvasása és a hosszú átadások levédekezése. A játék hívásától függően a futás megállításában is besegíthet. 10-15 yardra helyezkedik el a line of scrimmage-től, általában ő az utolsó ember. Gyors és intelligens játékosnak kell lennie. A strong safety általában nagyobb termetű játékos, aki közelebb is helyezkedik el az ellenfélhez. Nagyobb szerepe van a futás megállításában, de passzjáték esetén őrizheti a tight endet is.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants