Vajon tényleg olyan jól draftol Reese?

Az egyik tengerentúli honlapot böngészve az egyik kommentnél valaki kifogásolta csapatunk general managerének, Jerry Reese-nek a drafton és a FA piacon történő munkásságát. Ez szöget ütött a fejembe, így úgy gondoltam előbbinek utánajárok mélyebben is, hiszen számos kérdés megfogalmazódott bennem.

Mikor az elmúlt időszak draftjai vannak terítéken, rögtön JPP és Nicks neve ugrik be a szurkolóknak, akik kis túlzással a franchise arcaivá nőtték ki magukat. Nekem is ők jutnak az eszembe először. Utána azok a nagy reményekkel jövő játékosok elevenednek fel előttem, akik valamilyen ok miatt nem futottak be nagy karriert. Gondoljunk csak Sintimre, Moss-ra vagy legújabban Marvin Austinra. Persze voltak olyan játékosok is, akik túlteljesítették magukat, ilyen például Ahmad Bradshaw.

De elég az üres szavakból, hiszen ezekből a sorokból nem sok mindent lehet megállapítani. Nem lehet hát mást tenni, mint áttekinteni Reese eddigi draftjait és rövid véleményt mondani róla. Persze ahány év annyi írást lehetne erről készíteni, így most némileg leegyszerűsítem a dolgot. A jól megszokott osztályozást leegyszerűsítem egy "bevált" vagy egy "nem vált be" minősítéssel. Előbbieket zöld, utóbbiakat piros jelzéssel látom el. Persze ez is sok kérdést von maga után, hiszen ahány szurkoló annyi vélemény és lehet valaki másképp látja egy adott játékos teljesítményét. Azt is figyelembe veszem, hogy az adott játékost hányadik körben választották ki, tehát egy hetedik körös draft picktől nem azt várom, hogy future HoF legyen belőle. A draftolatlan szabadügynökként érkezőket nem veszem bele a listába. Kissé meredek leszek és már a 2012-es draftot is beleszámítom, bár az összesített értékelésből kihagyom.

2012

1/32: David Wilson, RB
2/63: Rueben Randle, WR
3/94: Jayron Hosley, CB
4/127: Adrien Robinson, TE
4/131*: Brandon Mosley, G/T
6/201: Matt McCants, T
7/239: Markus Kuhn, DT

Egyelőre képtelenség megítélni a tavalyi draftot. Wilson képességeivel mindenki tisztában van, de a labdára egyelőre nem tud kellőképp vigyázni. Randle úgy tűnik bevált, Hosley még kérdőjel. Robinsonban én nem nagyon bízom, de Mosley a jövőben megcsíphet egy kezdő helyet. McCants-ről szintén lemondtam, míg a német Kuhnnál a legnagyobb kérdés, hogy milyen teljesítményre lesz képes ACL szakadása után.

A mérleg: 1/7 (14,3%)

2011

1/19: Prince Amukamara, CB
2/52: Marvin Austin, DT
3/83: Jerrel Jernigan, WR
4/117: James Brewer, T
6/185: Greg Jones, LB
6/198*: Tyler Sash, S
6/202*: Jacquian Williams, LB
7/221: Da'Rel Scott, RB

Amukamarának még bizonyítania kell, de úgy gondolom idén végre első köröshöz méltóan fog játszani. Austin, Jones és Sash már nincs a csapatban, jövőre pedig valószínűleg Jernigantől is megválunk. Brewer talán guard poszton beférhet a rotációba. Jacquian Williams kellemes meglepetés ahhoz képest, hogy UDFA-nak várták, míg idén eljöhet Scott éve is.

A mérleg: 3/8 (37,5%)

2010

1/15: Jason Pierre-Paul, DE
2/46: Linval Joseph, DT
3/76: Chad Jones, S
4/115: Phillip Dillard, LB
5/147: Mitch Petrus, G
6/184: Adrian Tracy, DE/LB
7/221: Matt Dodge, P

Telitalálat az első két pick, JPP és Joseph is bevált. Chad Jones karrierjét tönkre vágta súlyos autóbalesete, míg Phillip Dillard az egyik legrosszabb linebacker akit valaha draftoltunk. Mitch Petrus jól indult, de aztán érthetetlen módon visszaesett, Matt Dodge sorsát pedig mindenki ismeri... Adrian Tracy hatodik körösként nem váltotta meg a világot, csereként tavaly bemutatott néhány szép játékot, de idén megváltunk tőle.

A mérleg: 2/7 (29,6%)

2009

1/29: Hakeem Nicks, WR
2/45: Clint Sintim, LB
2/60: Will Beatty, T
3/85: Ramses Barden, WR
3/100*: Travis Beckum, TE
4/129: Andre Brown, RB
5/151: Rhett Bomar, QB
6/200: DeAndre Wright, CB
7/238: Stoney Woodson, CB

Burress lesittelése után kellett egy WR, Manning pedig több célpontot is kapott. Közülük csak igazán Nicks ért valamit, Barden és Beckum egy-egy szép elkapáson kívül mást nem tett hozzá a játékhoz. Sajnos Sintim karrierjét a sémaidegenség és a sérülések tönkretették, pedig kiváló játékosnak tűnt draftolásakor. Beatty kiérdemelte az évek során, hogy Eli vakoldalát védje, hosszútávú szerződését is megkapta már. Andre Brownnak végül csak összejött az áttörés, igaz továbbra is üvegből van.

A mérleg: 3/9 (33,3%)

2008

1/31: Kenny Phillips, S
2/63: Terrell Thomas, CB
3/95: Mario Manningham, WR
4/123: Bryan Kehl, LB
5/165: Jonathan Goff, LB
6/198: Andre Woodson, QB
6/199*: Robert Henderson, DE

A sérülések nem kerülték el a draft class-t. Phillips szinte a teljes 2009-es szezont kihagyta, majd utána sose lett már a régi. TT két ACL szakadást is elszenvedett profi pályafutása során (az egyetemen is volt már neki egy). Manningham hasonló sérülés után lábadozik immár San Francisco-ban. Jonathan Goff szintén kétszer elszakította térdszalagját. Azért Thomas-nak volt néhány éve és úgy tűnik vissza tudott térni, Manningham pedig a Super Bowl győzelem egyik hőse volt bravúros elkapásával. Goffból nem lett egy klasszis játékos, de talán az egyik legjobb draftolt LB volt az évek során. Fájt leírni ezt a mondatot...

A mérleg: 3/7 (42,9%)

2007

1/20: Aaron Ross, CB
2/51: Steve Smith, WR
3/81: Jay Alford, DT
4/116: Zak DeOssie, LB/LS
5/153: Kevin Boss, TE
6/189: Adam Koets, C
7/224: Michael Johnson, S
7/250*: Ahmad Bradshaw, RB

Magasan a legjobb draftja Reese-nek. Aaron Ross nem lett az igazi, de egy SB-t csak nyertünk vele a kezdőcsapatban. Adam Koets az aki nem vált be, de ez közel sem tragédia. Jay Alfordnak már a Brady-n elkövetett sackje megért egy harmadik kört. Michael Johnson lehúzhatott egy szezont kezdőként, egy hetedik körös választottól már ez is bőven megfelelő.

A mérleg: 6/8 (75%)

Összesítve (2012-es draftot kihagyva): 17/39 (43,6%)

Akik csapatunkban vannak: 12/39 (30,8%)

Akik még a ligában vannak: 17/39 (43,6%)

Ez az összeállítás igazán úgy lenne hatásos, ha a többi csapattal is összehasonlítanánk ezeket az értékeket, de mire ezzel végeznék lemenne a szezon. Az egymás utáni éveket is nehéz összehasonlítani, hiszen az elmúlt 1-2 év draftjait nem lehet egyértelműen értékelni. Egy másik probléma, hogy a korábban draftolt játékosok nagyobb eséllyel már nincsenek csapatunkban, vagy profi karrierjük is véget ért. Ennek ellenére ezek az adatok már irányt adnak abban a tekintetben, hogy hogyan is sikerültek Reese draftjai.

Egy népszerű mondás, hogy "egy adott draft játékosainak a fele néhány év után kikopik a ligából". Ez nagyjából igaz csapatunkra is, hiszen a 2007-es draft óta (a tavalyit nem számítva) a játékosok 43,6%-nak van még állása.

Felületesen tekintve egy-egy játékos berobbanása nagyban meg tud határozni egy adott class-t. Több nagy klasszist is sikerült elcsípnünk az első körökben. Ilyen például Jason Pierre-Paul és Hakeem Nicks. Volt néhány mellélövés is, gondoljunk csak Aaron Ross-ra vagy Kenny Phillips-re. Jól látható, hogy legtöbbször olyan posztra draftolt general managerünk, melyeken igazi sztárokká tudnak válni a játékosok. A defensive end sackeli az irányítót, az elkapó megcsinálja a nagy elkapásokat, a cornerback picket szerez...Ezért is volt némileg meglepetés legutóbb Justin Pugh draftolása.

Persze első körös választottainkon kívül több jó választása is volt Reese-nek. A 2007-es draft például önmagában egy sikersztori volt, hiszen Steve Smith a Pro Bowlon is szerepelhetett, Kevin Boss kezdő tight end lett, Ahmad Bradshaw pedig évekig csapatunk meghatározó játékosává vált.

A draft korai és középső köreiben sikerült olyan játékosokat megszerezni, akik alaposan beváltak. Ilyen volt sérüléséig Terrell Thomas, valamint Mario Manningham. Ne felejtsük el például Linval Josephet és Will Beatty-t sem, főleg előbbi játékos az aki nem kapja meg a neki járó elismerést. A hátsó 2-3 körben viszont rendszerint olyan embereket találunk, akik 1-2 év alatt kikopnak még a ligából is. Jacquian Williams és Da'Rel Scott kivétel lehet, az idei év döntő lehet jövőjükben.

Sajnos több mellélövése is volt Reese-nek. Ilyen például Clint Sintim, aki inkább 3-4-ben érhetett volna el sikereket, persze két súlyos sérülése vágta inkább ketté pályafutását. Azóta a játékos vissza is vonult. Hasonló sorsra juthat Marvin Austin is, aki eltiltás majd sérülés miatt egymás után két évet hagyott ki, ezt pedig nem tudta már ellensúlyozni, így megváltunk tőle. Chad Jones nagy spíler lehetett volna, de autóbalesete után egyáltalán az is csoda hogy még járni tud.

Ugyan felesleges előre ítélni, de az elmúlt két év választásai egyelőre nem sikerültek túl fényesre, még egy játékos sem tudta megmutatni valódi(?) képességeit. Prince Amukamara sokat javult, de a nagy játékok egyelőre hiányoznak tőle. David Wilson eddigi pályafutása egy hullámvasút, egyik héten bemutat egy nagy játékot, majd elejti a labdát. Ha kijavítja hibáit, akkor nem kérdés, hogy hasznos játékossá válhat ha kap egy társat maga mellé.

Nem maradt más hátra, mint összegezni a leírtakat és véleményt alkotni. Több elit játékos is érkezett a draftokról (JPP, Nicks), ami óriási nagy piros pontot jelent Reese-nek. Voltak jó második, harmadik körös választottaink akik egész korrekt játékosokká váltak (Beatty, Manningham, Joseph, TT), de sajnos olyanok is, akikkel melléfogott general managerünk (Barden, C. Jones, Austin, Jernigan). Sajnos a közelmúltban egyre rosszabb spílereket sikerült elcsípnünk a draft ezen szakaszában, remélhetőleg ez a tendencia minél előbb megszűnik. A későbbi körökben már egyre rosszabb játékosok érhetőek csak el, de egy-egy hasznos ember így is elcsíphető. Sajnos ez Bradshaw óta nemigen jött össze, Jacquian Williams mutatott pozitív jeleket rookie évében, illetve újabban Da'Rel Scott bontogatja szárnyait. Összességében tehát nem lehetünk elégedetlenek Jerry Reese draft munkásságával, de egy-két súlyos melléfogás is megfigyelhető. Az első körben rendszerint jól választ, ezt a szokását remélhetőleg megtartja, ugyanakkor a csapat kerete átalakulóban van, így szükség lenne további jó játékosokra is.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants