Jeff Tedford a Buccaneers új támadó koordinátora

Már Lovie Smith leszerződtetését követően, tényként közölték, hogy új offensive koordinátorunk Jeff Tedford lesz. Bár akkoriban ezen híreszteléseket senki nem erősítette meg. 

Most már azonban a Tampa Bay Buccaneers is hivatalosan bejelentette, hogy jövő évi vezetőedzője Lovie Smith, illetve tényként közölték több NFL-lel foglalkozó hírportálon, hogy a Buccaneers új támadó koordinátora Jeff Tedford. Mivel jó szurkoló lévén kutakodtunk kicsit, észrevettük, hogy utóbb említett változás, már Tedford wikipédia oldalán is fel van tüntetve, ezért tehát jócskán lehet adni ezen portálok szavahihetőségére, ami a hírt illeti. Sok Bucs szurkoló, velünk együtt, vakarta a fejét mostanság, hogy ugyan már, ki a fene ez a Tedford? Ezen bejegyzéssel pedig az ezzel kapcsolatos fél, illetve teljes homályt szeretnénk eloszlatni előletek, és reméljük az írás végére érve, már ti is kaptok egy kisebb képet, hogy ki is fogja jövőre irányítani az idén nagyon nyögvenyelősen működő támadóegységünket.

Amit először is tudni kell, hogy újdonsült vezetőedzőnk, Lovie Smith egy védelemre szakosodott szakember. Ráadásul piszokul jó is abban amit csinál. Azonban a támadó egységekhez hozzá sem tud szagolni. Többek közt ez okozta a vesztét Chicago-ban. És ezért hiányzott évről évre, az ő általa vezetett csapatokból az a kis plusz, ami az igazi nagy áttöréshez, és sikerhez kellett volna. Félreértés ne essék, épített ő ettől függetlenül Super Bowl résztvevő csapatokat is, de támadó oldalról lehetett volna jobb is ez a történet. Ráadásul a múltban gyakran érte az a kritika, hogy az offensive koordinátorok személyét egyszerűen nem képes sikeresen kiválasztani.

Most már az első pillanattól kezdve, ahogy betette a lábát Tampába egyértelműen Jeff Tedford személyéhez ragaszkodott. De nézzük meg akkor, ki is az a Jeff Tedford? És jó lesz-e a Buccaneers-nek, hogy ő az új támadó koordinátor? Hisz Lovie Smith mellett rendkívül fontos, hogy ki fogja betölteni ezt a pozíciót. Íme pár szösszenet, ami talán segít majd eldöntenetek:

Tedford maga is irányító volt az egyetemen, és Kanadában játszott is a profik között majd hat évig. Amint véget ért pályafutása játékosként, visszatért az Egyesült Államokba, és edzőként meg is kezdte karrierjét a Fresno State-n, a 90-es évek elején. Ő volt a Bulldogok támadó koordinátora négy csodálatos éven keresztül, ekkor a Bulldogs támadó egysége szárnyalt, Tedford pedig rengeteg NFL játékos kinevelésében segédkezett itt. Olyanokéban mint például Trent Dilfer.

A Fresno-ban töltött idő, és az itt szerzett tapasztalat elég jó ajánlólevélnek bizonyult Oregonba ahol szintén az irányítókat edzette, és ellátta a támadó koordinátori feladatokat is. Itt együtt dolgozott Akili Smith-szel, és Joey Harringtonnal. Mindkét irányító nagyon keresett is lett a drafton, mielőtt a profik közé kerültek. Nem csoda, hogy ezek után a California is felfigyelt Tedfordra, akik rögtön vezetőedzői állást is ajánlottak neki. Ő pedig ide szerződött, és meg is hálálta a bizalmat. Hisz győztes szezont produkált a California Golden Bears csapatával, pedig ez 1993 óta nem fordult elő velük. Leginkább ez a korszaka legelismertebb munkásságának, hisz amit a Golden Bears-nél művelt, az már csoda számban ment. Pár hírességet pedig itt is kinevelt az NFL nézőinek, azt hiszem elég haKyle Boller, vagy Aaron Rodgers nevét említem.

Tedford folyamatosan szárnyalt a Bears-szel, egészen 2008-ig amikor elkövetett egy végzetes hibát, felvett ugyanis egy új támadó koordinátort, ő pedig a védelem, és a speciális egység munkájára kezdett koncentrálni. Az új felállás egyáltalán nem volt hatékony. Innentől számítva, már csak egy pozitív mérlegű szezont tudtak összehozni, így hát nem is csoda, hogy a California kirúgta őt.

A legsikeresebb idők mégis csak azok voltak, amikor ő volt az elsődleges “playcaller” csapata élén. Ezekben az időkben folyamatosan az élen végzett a Bears, ráadásul sosem volt több mint hat vereségük egy szezonban. Az igazság az, hogy Tedford támadó koordinátorként remekül megállta a helyét az egyetemen, az összetett vezetőedzői feladatokba azonban csúnyán belebukott. Szerencsére azonban Tampa Bay-ben, nem ő lesz a vezetőedző. Ő a támadóegység koordinátora lesz, ő fogja hívni a játékokat, és pontosan ez az amit több évtizede csinált, hatalmas sikerrel az egyetemen. Egyáltalán nem kell majd a védelemmel, sem a speciális egységgel bajlódnia, amibe vezetőedzőként bele is bukott. Neki csak azt kell tennie, amihez nagyon is ért, irányítani a támadó egységet.

Jómagam Tedford személyét kicsit lutrinak érzem. Már csak az NFL tapasztalat hiánya miatt is. Egyetemi játékhívásai azonban magukért beszélnek, és bár lehet, hogy soha nem dolgozott a profik ligájában, azonban nem kevés tehetséget adott nekik: Dilfer, Harrington, Smith, Rodgers, Boller, Marshawn Lynch, Shane Vereen, Keenan Allen, Desean Jackson és még sorolhatnánk. Azt, hogy ezek a játékosok sikeresek lettek a profi ligában persze maguknak köszönhetik, de azt viszont, hogy felfigyeltek rájuk a draftot megelőzően, egyértelműen Tedfordnak.

Több mint valószínű, hogy Mike Glennon megfelelő kezekbe fog kerülni, hisz Tedford folyamatosan irányítókkal dolgozott leginkább. Sőt hatalmas “QB mágusként” tartják számon. Azt hiszem erre a fenti lista is épp elég bizonyíték. Azonban a sikertelen vezetőedzői évek után nem kisebb dolgot kell majd bebizonyítania, mint hogy kiválóan ért a támadóegység összerakásához, és ami a legfontosabb a játékhívásokhoz. Ezt pedig nem elég csak évekig tanulni és gyakorolni egy egyetemen, ehhez bizony ösztönök is kellenek.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com