10 javaslat a Giants javításához

A 7-9-es szezon és legfőképp a 0-6-os start mindenkit meglepett, ennél jobbra számítottunk. A játék számos elemében csődöt mondott csapatunk és több játékos sorsáról is el kell gondolkodni. Vélhetően egy izgalmas offseason előtt állunk, amely után akár ismét a rájátszás lehet a cél. Jöjjenek hát a legszükségesebb változtatások.

1. Kell egy támadófal

A vak is látja, hogy ez a legnagyobb probléma. Amíg nem sikerül összeállítani egy korrektnek mondható ötöst, addig kár bármin is változtatni az offense-ben. Közel sem biztos, hogy Will Beatty továbbra is képes lesz játszani a vakoldalon, fizetése viszont borzasztóan magas. Felvetődött Pugh guardként történő szerepeltetése és Beatty átrakása a túloldalra, de továbbra is azt gondolom, hogy ez nem lenne jó ötlet. Egy jó tight endre lesz szükség, aki blokkolni is tud és besegítene Beatty-nek is. Ez esetben felépülése után nem hiszem, hogy újra ilyen borzasztóan játszana. Ha pedig mégis, akkor tényleg ennyi volt neki.

A fal belső részét is teljesen át kell alakítani. David Baas a szezon nagy részét kihagyta, viszont ha egészséges tud maradni, akkor egy évig remek szolgálatot tehet. Ellenkező esetben a szabadügynök piacról érkezhet az utánpótlás. Nem hinném, hogy Jim Cordle-val vágnánk neki 2014-nek. Egy használható guardra is szükség lehet a FA-k közül, illetve remélem lesz egy korai körös draft választás is. Van egy jó OL edzőnk, az alapanyag meglenne a javuláshoz.

2. Eli önbizalmának a felépítése

Élete eddigi legrosszabb évén van túl Manning, ehhez nem férhet kétség. Az első hat mérkőzésen négyszer is legalább háromszor adta el a labdát, a szezon második felére pedig ott volt a Seahawks elleni 5 pick. A széteső támadófal az ő teljesítményét is lerontotta, ezen kívül pedig arra is szüksége lesz, hogy elkapói már az első edzéstől kezdve ott legyenek a pályán. Az biztos, hogy Eli a belét is kidolgozza majd az offseasonban, láthattuk milyen produkciót nyújtott 2011-ben egy rosszabb idény után. Egy jó felkészülés után újra régi formáját hozhatja.

3. Lejáró szerződések

Nem egy kulcsjátékos lesz szabadügynök és nagy részüket nem szabad kiengedni a piacra. Szerencsére többen nyitottak is a maradásra, Beason, Tuck, Joseph és Nicks is megerősítette, hogy New Yorkban képzeli el a jövőt. Persze mindenki nem tud maradni, elsősorban Nicks esetében van nagy esély a távozásra. Linval Joseph lehet a következő, nem véletlenül érkezett tavaly Johnathan Hankins. Nemcsak sztárjaink, hanem sok más kiegészítő ember szerződése is a végéhez ért, az ő megtartásuk, illetve utódjuk megtalálása is komoly összeget tehet ki.

4. Jó draft

Jerry Reese-nél mindig elmondják, hogy milyen jól draftol, de ez csak részben igaz. Az elmúlt években alaposan ledöntötte a megszerzett elismerést, több korai körös játékos is csúnyán beégett. Első körös játékosaink nagyjából mindig beváltak (igaz Wilson könnyen bust lehet), de a második körtől kezdődően felemás eredményeket láthatunk. Több olyan játékos is érkezett az egyetemről, aki remek fizikai képességekkel rendelkezik, de a futballpályán nem nyújtott még kiemelkedőt. Azt gondolom ezzel a hagyománnyal szakítani kell és olyan játékosokat kell választani, akik focizni is tudnak nemcsak magasra ugrani és gyorsan futni.

5. Kell egy megbízható futó

Mindenki többet várt a running backektől. David Wilson sérülésééig teljesen hatástalanul játszott és komoly kétségek vannak vele kapcsolatban, hogy tényleg tudna-e első számú futó lenni a profik között. Andre Brown remekül tért vissza sérüléséből, de az idény végére elfogyott és háromszor is elejtette a labdát. Mindenki vár egy új játékost, hiszen senki sem elégedett kettejük teljesítményével. Talán rossz döntés volt Ahmad Bradshaw elengedése, de a Colts-ban sem tudott egészséges maradni. Több nagyobb nevű RB is szabadügynök lesz, esetleg érdemes lesz bevállalni valakit.

6. JPP és a pass rush

Komoly probléma volt Jason Pierre-Paul hátműtétje, hiszen árnyéka volt önmagának. Később vállsérülést szenvedett, ami lehet szintén műtéti beavatkozást igényel. Szerződése utolsó évéhez ért és be kell bizonyítania, hogy újra képes elit színvonalon játszani, mert ha nem akkor néhány éven belül kikopik a ligából is. Egyedül Justin Tuck jelentett komolyabb veszélyt az ellenfél irányítóira, Mathias Kiwanuka teljesen hatástalan volt, Damontre Moore pedig a büntetéseivel vétette észre magát. Nem azt mondom, hogy 4 kezdő potenciállal rendelkező defensive endre van szükség mint ami 3-4 éve volt, hanem 2 olyan játékosra akik stabilan képesek a jó játékra, kiegészülve olyan emberekkel akik adott esetben nagy játékot tudnak csinálni.

7. Tight end

Minden évben egymásnak adogatták a kilincset a tight endek. Kevin Boss Oaklandbe távozott a nagyobb pénzért, őt követte Jake Ballard akit lenyúlt a Patriots, majd Martellus Bennett brillírozott akit a fizetési sapka miatt képtelenség volt megtartani, idén pedig Brandon Myers volt a soros, de nem túlzottan vált be. Mit lehet ilyenkor tenni? Először is Myers-től búcsúzni. Bear Pascoe maximum csere lehet, rajta kívül sem Adrien Robinsonban sem Larry Donnellben nem látom a potenciált. A drafton elég erős lesz a tight end class, Ballard pedig nem játszott rosszul a Cardinals-ban, így akár visszatérhet ő is. Majd meglátjuk...

8. Ki lesz az első számú elkapó?

Hakeem Nicks maradására kb. 20% esélyt látok, így készüljünk fel, hogy más csapat színeiben láthatjuk majd 2014-ben. Marad tehát Victor Cruz és Rueben Randle. Ne feledkezzünk el Jerrel Jerniganről sem, aki végre megtalálta önmagát, persze a Lions és a Redskins sem a remek secondary-ről ismert. A másik probléma, hogy mind ő mind Cruz leginkább slotban érzi jól magát. Ha tényleg távozik Nicks, akkor mindenképp szükség lesz egy új első számú elkapóra. Sammy Watkins-t nagyon nagyra tartom, ha elérhető lesz 1/12-nél mindenképp őt választanám a nagyobb needek ellenére is.

9. Special team

Két részre lehet sorolni a problémát. Egyrészt 3 punt return TD-t is engedett a special team az ellenfeleknek. Ez történelmileg is negatív teljesítmény. Nem szabad 3 QB mellett 4 TE-t a rosteren tartani, kellenek ide a játékosok akik meg tudják csinálni a szerelést. Egy jó visszahordó sem ártana. Ugyan David Wilson remekelt tavaly, de ha visszatér elsősorban futóként lesz rá szükség. Ellenben Rueben Randle csak arra képes, hogy elkapja a labdát, nincs olyan játékosunk aki veszélyt jelenthetne a visszahordásoknál. Ezen mindenképp változtatni kellene már.

10. Ki lesz a második számú cornerback?

Amilyen kellemes meglepetés volt idén a secondary, annyira visszaeshet jövőre. Ugyan Prince Amukamara bevált, de a túloldalon végül Trumain McBride lett a CB. Vajon meg is tartja helyét a kezdőben? Nem hinném. Corey Webster és Aaron Ross felett már eljárt az idő, Terrell Thomas nem használható az oldalvonal mellett, Jayron Hosley pedig nem elég fizikális. Szükség lesz tehát egy új, megbízható CB-re.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants