10 indok, amiért ismét jó lesz Eli

Sokan szeretnék látni csapatunk irányítójának, Eli Manningnek a bukását és a két Super Bowl győzelme ellenére is számos szurkoló más irányítót szeretne. Most jöjjenek azok a tényezők, amelyek Eli mellett szólnak.

1. Új offensive coordinator

Kevin Gilbride felett eljárt az idő és az évek előrehaladtával nem tudott már megújulni. A játékokat nemhogy az ellenfél védelme, de a nézők is tudták előre a fotelből, ez pedig nem sok jóval kecsegtetett. Ez a klub vezetésének sem tetszett, akik nyugdíjazták Gilbride-ot és Ben McAdoo-t nevezték ki utódjának. Ő korábban a Green Bay Packers QB edzőjeként tevékenykedett, emiatt sokan egy teljesen új rendszert várnak az offense-ben, de ez nem biztos, hogy be fog következni. McAdoo elmondta, hogy a csapat arculatához leginkább illő sémát fog megvalósítani, amely dinamikusabb lesz az előzőnél és nem lennének röghöz kötve a játékosok, jobbak ki lesznek használva pozitívumaik.

2. Megerősített támadófal

Eli Manning összezuhan ha nem kap megfelelő védelmet, az offensive line pedig darabjaira hullott. 39 sacket engedélyeztek irányítónkon az előző évi 19 után. Történelmi mélypont. Nem meglepő tehát, hogy 4 új játékos is érkezett, mégpedig Geoff Schwartz, J.D. Walton, John Jerry és Charles Brown. Mindannyian rendelkeznek valamennyi NFL tapasztalattal és ha nem is lesznek mind kezdők, de csereként beugorva is hasznosak lehetnek.

3. Változás a futók között

2013-ban David Wilson, Michael Cox, Brandon Jacobs, Peyton Hillis és Andre Brown is legalább egy meccsen kezdett running backként. A sérülések és a gyenge teljesítmények megakadályozták a konzisztens futójátékot, ami a támadójáték alapját jelentené. Emiatt túlvállalta magát Eli, ez pedig labdavesztésekhez vezetett. Érkezett Rashad Jennings, aki méretét kiválóan alkalmazhatja és Wilsonnal kiegészülve (amennyiben persze zöld utat kap korábbi első körös választottunk) veszélyes párost alkothat. Hillis továbbra is megoldhatja a rövid yardos szituációkat, míg Cox bebizonyíthatja miért is draftoltuk tavaly.

4. Régi-új célpont

Egy éve Victor Cruz szerződése miatt, Hakeem Nicks pedig máig nem tudni miért hagyta ki a felkészülés nagy részét. Utóbbi ráadásul az egész évet flegmán játszotta végig, ez pedig nem kedvezett a passzjátéknak. A sok érkező mellett jött egy elkapó is, mégpedig Mario Manningham, aki már ismeri Eli-t és ugyan súlyos térdsérülése miatt már valószínűleg nem ő lesz az elsődleges célpont, de egy-egy kulcsszituációban kisegítheti irányítónkat.

5. Teher alatt nő a pálma

Mondják, hogy a gyenge év után ismét össze kell kapnia magát Manningnek. Nem hiszem, hogy ez probléma, sőt akár előnyt is jelenthet. Jól tud játszani nyomás alatt, a mérkőzéseken kifejezetten kedveli azokat a szituációkat, mikor ott a kötél a nyaka körül.

6. Többször is felállt már a padlóról

Rosszul indultak bemutatkozó évei, majd a 2007-es rájátszásban érett játékot mutatva Super Bowlt nyert. Később 2009-ben a futójáték hanyatlani kezdett, így a passzjátéknak kellett vinnie az offense-t. Ez sikerült is, ami 2011-ben csúcsosodott ki egy újabb SB győzelemben és számos negyedik negyedes fordításban.

7. Közeledik a szerződés vége

2015 végén lejár Manning szerződése és már most bizonyítania kell, hiszen akár a következő szezonban megkaphatja következő kontraktusát. Ha ilyen klasszis irányítója van egy csapatnak, akkor nem bíznak semmit a véletlenre és minél hamarabb évekre magukhoz láncolják a játékost. Egy irányító (főleg ha elkerülik a komolyabb sérülések) lazán tud játszani 37-38 éves koráig is és szerintem Eli sem gondolkodik még a visszavonuláson.

8. Elsőként érkezik, utolsóként távozik

Dicséretes a munkamorálja, második győzelme után mondták róla, hogy a csalódást keltő 2010-es esztendő után a belét is kidolgozta. Mindent megtett a sikerért, ami be is következett. Miért ne fordulhatna ez újra elő?

9. Csapattársai mindenben segíteni fogják

Ő az offense vezére, játékostársai is elfogadták kapitánynak és ők is azon lesznek, hogy visszakapják régi irányítójukat. Ez az önbizalomra is jó hatással tud lenni, a jó környezet tehát mindenképp nagy segítséget jelent.

10. Javíthatóak a problémák

Csupa olyan negatívumot láthattunk tavaly, amelyek orvosolhatók. A támadófalba 4 új játékos érkezett, jött új running back és változott az edzői stáb is. 2011 után a futójáték, 1 évvel később pedig a futójáték elleni védekezés volt a top prioritás az offense-ben, most a támadófal és Eli lesz. Anno mindkettőt sikerült orvosolni, miért ne sikerülne most ezt is?

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu