A háromfejű szörnyeteg?

Nem is olyan régen még a futójáték volt a New York Giants támadó egységének az erőssége, Brandon Jacobs, Derrick Ward és Ahmad Bradshaw komoly károkat tudott okozni az ellenfelek védelmében. Ez a teljesítmény azonban nem maradt állandó és a legutóbbi Super Bowl győzelemkor a liga aljára esett vissza a futójáték. Vajon milyen lesz a jövő?

A csapatrészt sajnos tavaly nem sikerült konzisztenssé tenni, több játékos sérülékenységével és teljesítményével is probléma akadt. David Wilson erőtlenül kezdett, majd megsérült, Andre Brown pedig visszatérése utáni jó játékát nem tudta állandósítani, nem csoda tehát, hogy Houstonba távozott. A nyomás Manningre rakódott, akinek ezt a hiányosságot is pótolnia kellett volna. Ezek után érthető az újabb játékosok érkezése.

Rashad Jennings anno Maurice Jones-Drew cseréje volt Jacksonville-ben, tavaly pedig Oaklandben próbált szerencsét és eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Jóval megbízhatóbbnak tűnt Darren McFaddennél, nem csoda tehát, hogy sok futóval ellentétben rögtön talált magának csapatot. Túl sokat azonban ne várjunk tőle, ideális esetben ő "csak" egy második számú RB, de a kezdő poszt valószínűleg az övé lesz.

Azért is van erre esélye, mert David Wilson még mindig nem kapta meg a zöld jelzést az orvosoktól. Múlt ősszel az Eagles ellen szenvedett nyaksérülést, ami után megműtötték és vissza is tért már a felkészülésbe. Ennek ellenére még nem léphetne pályára, azt még nem engedélyezik neki. Sok újat nem lehet róla írni, elképzelhető, hogy már az első fordulóban ott lesz, de az is lehet, hogy többet nem látjuk már a pályán. Kár lenne, hiszen első körös választott volt, gyorsasága pedig aranyat érhet.

Sokat várnak Michael Coxtól is, akitől egy éve nem voltam elájulva. Még mindig nem benne látom a jövőt, de sebessége nem rossz és méretei is rendben vannak. Eddig inkább visszahordóként kapott lehetőséget, de Wilson jelenlegi állapota neki kedvez. 2014-ben valószínűleg több carry-t kap majd.

Peyton Hillis anno fullbackként került a ligába, anno azonban a Madden borítóra is felkerült, mert remek éve volt 2010-ben. Az átok nála is hatott, így azóta sem találta meg régi formáját. Ehhez képest egész korrekt teljesítményt nyújtott tavaly csapatunkban, a rövid yardos szituációkat meg tudja oldani és a labda elkapásához is ért.

Egy újoncot is találunk Andre Williams személyében, aki egy éve az NCAA legjobb futója volt. Apró szépséghiba, hogy elkapása alig volt egyetemi pályafutása alatt és tavalyi remek teljesítménye miatt agyonhasználták. Ennek ellenére a negyedik körben kiváló értéket képviselt, csapatunk rendszerébe pedig remekül illeszkedik.

Futóinkkal kapcsolatban az elsődleges feladat, hogy meg kell találni azt a 2 játékost, akik vezetni tudják az egységet. Tavaly ez nem sikerült a Wilson-Brown párossal, nem tudták hozni Jacobs és Bradshaw hatékonyságát. Jennings-től olyan teljesítményre lesz szükség, amelyet Oaklandben nyújtott és ha fel tud nőni mellé valaki, akkor ha nem is top 5 körüli, de a liga első feléhez tartozó futójátékot láthatunk majd.

Néhányan meglepődtek Williams draftolásán, de teljesen érthető lépés volt. Wilsonnal nem tudjuk még mi lesz, Jennings nem elit, Cox és Hillis pedig csere. A mai NFL-ben egyre dominánsabb lesz a passzjáték, ez pedig előbb-utóbb azt vonja majd maga után, hogy a védelmek arra készülnek majd nagyobb teret hagyva a futójátéknak. Olyan sikereket ne várjunk, mint 2008-ban, de a tavalyi első mérkőzésekhez képest mindenképpen jobb játékot várhatunk a running backektől.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: nj.com

Címkék: newyorkgiants