Valóban olyan gyenge lett a Giants defense?

Az elmúlt napokban elsősorban Jon Beason sérülése miatt több kétely merült fel csapatunk védelmével kapcsolatban. A 2012-es gyengélkedés után tavaly rendkívül jól szerepelt az egység, nem egy klasszis futót sikerült lenullázni. Defensive coordinatorunk a régi maradt, de több személyi változás is történt. Most lássuk valóban jogosak-e az aggodalmak, vagy túl pesszimistán látjuk a jövőt.

Defensive line

2013: Justin Tuck, Linval Joseph, Cullen Jenkins, Mathias Kiwanuka

2014: Jason Pierre-Paul, Johnathan Hankins, Cullen Jenkins, Damontre Moore

Egy éve nagy kérdés volt, hogy Justin Tuck vajon vissza tud-e térni régi formájába. Az év második felére ez sikerült neki, azonban ez sem volt elég ahhoz, hogy Jerry Reese korrekt ajánlatot tegyen az asztalra, így klubunk ikonikus játékosa Oaklandbe távozott. Linval Joseph helyzete is hasonló, ő is hajlandó lett volna a maradásra, de Minnesotába kellett költöznie. Cullen Jenkins maradt, ő 3-tech-be továbbra is megfelelő alternatívát jelent. Jason Pierre-Paul tavaly nem találta önmagát, így kezdőnek inkább a szintén nem túl acélos Mathias Kiwanukát lehetett mondani.

Az ő helyét remélhetőleg át tudja venni Damontre Moore. Tavaly nagy reményekkel fejezte be az egyetemet, top 10-es játékosnak tartották, aztán egészen a harmadik körig csúszott. Újoncként a special teamben remekelt, 2014-ben a védelemben kell megtennie ugyanezt. Tuck elengedése mindenesetre azt is jelentheti, hogy bízunk Moore-ban. Ugyanez a helyzet Johnathan Hankins-szel is, aki talán kicsit előrébb tart mint kollégája. Kicsivel több lehetőséget kapott és nem is mozgott rosszul. Az ő remeklésére is nagy szükség lenne, ha pedig mindketten beválnak, akkor már sikeresnek tekinthető a tavalyi draft. JPP nagyon bizakodó, úgy gondolja elő tudja idézni 2011-t. Szükség is lenne erre, hiszen a Super Bowl győzelem évében meccseket eldöntő megmozdulásai voltak.

Linebackerek

2013: Spencer Paysinger, Jon Beason (kezdetben Dan Connor és Mark Herzlich), Keith Rivers

2014: Spencer Paysinger, ??? (ha felépül akkor Jon Beason), Jameel McClain

Katasztrofálisan kezdte linebacker sorunk a 2013-as esztendőt, még a megszokottnál is gyengébben teljesített a csapatrész. Dan Connor hamar kidőlt, majd megsérült és távozott is, Mark Herzlich pedig nem teljesített kezdő szinten (na nem mintha Connortól ilyen játékot láthattunk volna). Csapatunk nem volt rest és trade-elt a Carolinában feleslegessé vált Jon Beasonért. A csere bevált, Beason ismét megtalálta a helyét, a Panthers pedig egy hetedik körös draft joggal gazdagodott. Sikerült megtalálni gyenge oldali linebackerünket is, Spencer Paysinger egyre otthonosabban mozgott, a special teamből fellépő játékos a védelemben is megállta a helyét. Egyértelmű passzjátéknál jöhetett Jacquian Williams, akire a coverage feladatokat lehetett rábízni. Az erős oldalon Keith Rivers nem kapott olyan sok lehetőséget és nem is nyújtott maradandót, nem csoda tehát, hogy Buffaloba távozott.

Paysinger maradt és Williams-szel együtt tovább folytathatják eddigi munkájukat. Beason nagy szerződést írt alá, de lábtörése felforgathatja szinte a teljes linebacker sort. Nagyjából 3 hónapot kell kihagynia, tehát akár visszatérhet már a szezonnyitón, de könnyen kihagyhat 1 vagy 2 meccset is. Az újonnan érkező Jameel McClain lehet a helyettese, akinek már van tapasztalata középső linebackerként is, korábban Ray Lewis-t kellett helyettesítenie. Egy másik alternatívát jelentene Mark Herzlich, de kérdés eddigi gyengélkedése után mennyire bízik benne az edzői stáb. Az újonc Devon Kennardot sem szabad elfelejteni, aki a USC-n több pozícióban is szerepelt. Az OTA-n és a minicampen egyelőre jól teljesített, de túlzott elvárás lenne, ha egy ötödik körös rookie-t azonnal a kezdőben szeretnénk látni. Az viszont neki kedvezne, ha McClain behúzódna középre, hiszen ez esetben ő lenne az első számú SLB a keretben.

Cornerbackek

2013: Prince Amukamara, az épp egészséges legjobbnak tűnő CB

2014: Dominique Rodgers-Cromartie, Prince Amukamara

Egy évvel ezelőtt komoly káosz uralkodott a cornerbackek között, ehhez képest pedig egész korrekt játékot láthattunk tőlük. Prince Amukamara nagyot fejlődött és megmutatta miért is volt anno első körös választás. Az irányítók ritkán dobtak emberére és a labdaszerzéseken kívül a játék minden elemében elégedettek lehettünk vele. Társa Corey Webster lett volna, de a rutinos játékos fizetéscsökkentése után hol sérült volt hol nem volt kedve játszani, így nem volt nagy hasznára a csapatnak. Aaron Ross hamar kiesett, bár meglepő volt, hogy rögtön IR-re került. Trumaine McBride tűnt a legmagabiztosabbnak, aki ennek köszönhetően új szerződést írhatott alá, de hosszútávon vakmerőség lenne őt a kezdőben tartani.

Nem csoda, hogy jött is az erősítés, Dominique Rodgers-Cromartie az offseason legmeglepőbb szerzeménye volt, előzetesen senki sem számított az érkezésére. A nyilatkozatok alapján ő fogja felügyelni az ellenfél első számú elkapóját, az pedig sokat jelenthet, hogy nemcsak Amukamara az egyetlen klasszis játékosunk a poszton. Azt se feledjük, hogy érkezett Walter Thurmond is, ő slotban mutathatja meg képességeit. Tavaly ő is brillírozott a Seahawks secondary-ben, mindenki örülne neki ha formáját át tudná menteni 2014-re is.

Safety-k

2013: Antrel Rolle, Will Hill (kezdetben Ryan Mundy)

2014: Antrel Rolle, Stevie Brown

Antrel Rolle teljesítménye nem mindig volt egyenesen arányos a fizetésével, de ez tavaly megváltozott, végig a csapat vezéregyénisége tudott lenni. Szüksége is volt erre, hiszen ellenkező esetben lehet, hogy már nem nálunk játszana, vagy ha igen akkor jóval kevesebb fizetésért. Stevie Brown kiesésével Ryan Mundy lett a kezdő, akiről mindenki tudta, hogy csak csere szint. Ez be is igazolódott és eltiltása után Will Hill lett Rolle társa.

Sajnos Hill újabb "pihenőt" kapott a ligától, ezt pedig nem tolerálta már csapatunk, így a balhés játékosnak távoznia kellett. Stevie Brown felépült sérüléséből és valószínűleg vissza is kapja helyét. 2 éve playmaker képességeivel emelkedett ki és valószínűleg nem fog újra 8 interceptiont szerezni, de ha továbbra is uralni tudja a légi támadásokat, akkor nem lesz rá panaszunk.

A legnagyobb veszteség a védőfalat érte. Tuck és Joseph távozása érződhet a mérkőzéseken, kissé meglepő, hogy egyikük sem maradt. Ugyan rendre 30 alatti játékosok érkeztek, de Joseph közel sincs még annyi és legjobb évei valószínűleg még mögötte vannak. A kevés játéklehetőség ellenére bízom benne, hogy Johnathan Hankins megfelelő helyettese lesz, a PFF szerint például ő lehet a csapat titkos sztárja. Szó se róla anno két egyetemi év után leendő első körös játékosnak tartották, de utolsó egyetemi éve gyengébbre sikeredett, így a második körig csúszott. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Ohio State-n alaposan kicsinálták a defensive tackle-t, alig kapott pihenőidőt ez pedig teljesítményének rovására ment. Jobban bízom benne, mint Damontre Moore-ban, akit még éretlennek tartok arra, hogy kezdő legyen, de nagyon szeretném ha megcáfolna és már az előszezonban lenyomná Ayers-t és Kiwanukát.

A linebacker sor Beason felépülésén fog múlni. Ugyan Carolinában számos sérülésen esett át, de tavaly nem lehetett rá panasz. Remélhetőleg lábtörése után sem esik vissza a teljesítménye, hiszen sokat keres és a játékokat is neki kell hívnia. McClain szerepeltetése egyértelmű visszaesés lenne, igaz jobban megoldaná a posztot mint például Herzlich. Jelen állás szerint az újonc Kennard is kaphat némi játékidőt, jó lenne ha megszakítaná a sorozatot és ki tudnánk nevelni végre egy korrekt hátsó körös játékost.

A secondary az egész csapat erősségévé válhat. Prince Amukamara mellett DRC és Thurmond személyében 3 kezdő képességű cornerbackünk van, akiket kiegészíthet Trumaine McBride és remélem az én kedvencem, Charles James is a keretbe kerül. A safety-k közül ugyan ki kellett rakni Will Hillt, de visszatér Stevie Brown, harmadik játékosnak pedig jó lehet Quintin Demps, aki tavaly kezdett is a Chiefs-ben. A cél a Seattle secondary lemásolása lehetett és az igazat megvallva domináns játékot szeretnék látni ezektől a játékosoktól. A Giants defense korábban a védőfalról volt felismerhető, most a defensive backjeinknek kell előlépnie.

A defensive line valamelyest gyengült, ez szerintem egyértelmű. Nyomás alatt lesznek fiataljaink, ugyanakkor egy jó esélyt is kaptak, hogy megmutassák képességeiket. A linebackerek teljesítményét Beason nagyban meg tudja változtatni, felépülése után jó lenne ha ott folytatná, ahol tavaly abbahagyta. A secondary több új nevet is kapott, erre a területre koncentrálódott a védelem megerősítése. Ha játékosaink kihozzák magukból a maximumot és egészségesek maradnak, akkor nem látok rá okot miért ne sikerülne megismételni a tavalyi játékot. Ellenkező esetben viszont van esély a visszaesésre, de én továbbra is tartom, hogy ez egy jó védelem, amely a liga első felébe tartozik.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: nytimes.com

Címkék: newyorkgiants