Végig hazai pályán a bajnok, rájátszásban a Panthers és a Ravens

Vasárnap este lezajlott az NFL alapszakaszának utolsó, 17. játékhete. Az utolsó két playoff-helyet a Baltimore Ravens és a Carolina Panthers szerezte meg.

Az Amerikai Főcsoportban már csak két kérdés maradt az utolsó körre: ki lesz a végig hazai pályán játszó New England Patriots mellett a másik pihenő csapat a hétvégi wild card-körben, illetve hogy ki jut be hatodikként a rájátszásba.

Előbbi kérdésre a legnagyobb esélyes Denver Broncos lett a válasz, miután Peyton Manningék a futó C. J. Anderson három futott TD-jével hazai pályán, simán verték meg a csoportrivális Oakland Raiderst. A nap másik kérdése már korábban eldőlt, mivel azzal, hogy a Baltimore Ravens nagy nehézségek árán, de legyőzte a Cleveland Brownst, míg a Kansas City Chiefs megverte a San Diego Chargerst, Joe Flaccóék csúsztak be hatodik helyen a playoffba.

A késő esti, Pittsburgh Steelers-Cincinnati Bengals meccsen az volt a kérdés, ki nyeri a csoportot, így ki kezdheti hazai pályán a rájátszást. A találkozót a hazai pályán szereplő pittsburgh-iek nyerték (elsősorban a két TD-t szerző elkapó, Antonio Brownnak kösznhetően), ám hogy az örömük ne legyen teljes, a mérkőzés végén egyik legjobbjuk, a futó Le'Veon Bell súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett.

A Nemzeti Főcsoportban több nyitott kérdés volt, ám természetesen az este végére ezek is kiegyenesedtek. A legfontosabb talán az volt, ki szerzi meg az utolsó kiadó helyet a rájátszásban: ez végül a csoportrivális Atlanta Falcons elleni ki-ki meccsen győztes Carolina Panthersnek sikerült, melyben Cam Newton (10/16, 114 yard, 1 passzolt és 1 futott TD) mellett a védelemnek volt nagy napja - összesen hatszor vitték földre az ellenfél irányítóját, Matt Ryant, aki ráadásul két interceptiont is dobott.

A többi kérdés "csak" a pozíciókért ment, az este nagy nyertese a bajnoki címvédő, ezúttal a St. Louis Ramset legyőző Seattle Seahawks lett, mely a főcsoport-győzelmével a rájátszásban végig hazai pályán játszhat. Hogy mindez mit jelent: a csapat a CenturyLink Fielden az elmúlt két szezonban összesen két vereséget szenvedett el. És hogy az ellenfeleknek még inkább legyen félivalója: a bajnok a 11. játékhét óta zsinórban hat győzelmet aratott, ezeken a meccseken az ellenfelek összesen 39 pontot szereztek (ebből a Philadelphia Eagles egymaga 14et...).

A másik bye week-es csapat a Green Bay Packers lesz, mely a Detroit Lions elleni csoportrangadón biztosította be második helyét. A meccs közben volt nagy riadalom a Sajtfejűeknél, hiszen a kisebb sérüléssel bajlódó, MVP-várományos Aaron Rodgers rásérült vádlijára, és ideiglenesen el kellett hagynia a pályát. A Packers vezére később vissza tudott térni, és egy passzolt, valamint egy futott TD-vel meg is nyerte csapatának a meccset.

A hétvégi wild card körben így az AFC-ben Pittsburh-Baltimore csoportrangadót, valamint Colts-Bengals derbiket rendeznek, míg az NFC-ben a Dallas Cowboys a Detroit Lionst fogadja, a sérülésektől tizedelt, és a szezon végére kipukkadó Arizona Cardinals a Carolina vendége lesz.

A 17. forduló eredményei:

BALTIMORE RAVENS 20-10 CLEVELAND BROWNS

HOUSTON TEXANS 23-17 JACKSONVILLE JAGUARS

KANSAS CITY CHIEFS 19-7 SAN DIEGO CHARGERS

MIAMI DOLPHINS 24-37 NEW YORK JETS

MINNESOTA VIKINGS 13-9 CHICAGO BEARS

NEW ENGLAND PATRIOTS 9-17 BUFFALO BILLS

NEW YORK GIANTS 26-34 PHILADELPHIA EAGLES

TAMPA BAY BUCCANEERS 20-23 NEW ORLEANS SAINTS

TENNESSEE TITANS 10-27 INDIANAPOLIS COLTS

WASHINGTON REDSKINS 17-44 DALLAS COWBOYS

ATLANTA FALCONS 3-34 CAROLINA PANTHERS

DENVER BRONCOS 47-14 OAKLAND RAIDERS

GREEN BAY PACKERS 30-20 DETROIT LIONS

SEATTLE SEAHAWKS 20-6 ST. LOUIS RAMS

SAN FRANCISCO 49ERS 20-17 ARIZONA CARDINALS

PITTSBURGH STEELERS 27-17 CINCINNATI BENGALS

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Képek: nypost.com, dkonpittsburghsports.com, kansascity.com, jsonline.com