Egyezzünk ki a tavalyiban! / Beharangozó: Buccaneers @ Redskins

Tavaly novemberben egy lesajnált, egy minden tekintetben leszerepelt Bucs látogatott Washingtonba. A hazai csapat ráadásul pihenő hétről érkezett. Martalócaink mégis egy 27-7 arányú verést mértek rájuk. Most a hétvégén, amikor a Buccaneers érkezik pihenőről, egy hasonló eredménnyel úgy gondolom minden kalóz szimpatizáns kiegyezne.

Hogy annak a sikernek mi volt a kulcsa? Tényszerűen mondhatnánk azt, hogy Mike Evans 2 TD-je és több mint 200 yard-ja. Esetleg Jacquies Smith 2 sack-je. Én azonban jobban szeretném hinni, hogy a 2002-es bajnokcsapat vezetőedzője, Jon “Chucky” Gruden fenyítette be a kis öcsit. Az öcsi éppenséggel az a Jay Gruden, aki immáron második éve gondolkozik hétvégente a Redskins vezetőedzői irodájában, hogy miért kellett neki ez a megbízatás tavaly. E fenyítés esetében ugyanis a siker már most garantált lenne tampai részről.

1024_2_gruden_1

1024_3_jay

Futójáték

Doug Martin-ról zeng a tampai sajtó. Persze most pozitívabb a hangnem, mint mondjuk tavaly volt. Doug ugyanis első évében egészen elképesztő számokat hozott. 1454 futott yard, 11 TD. Aztán 2013-ban egy sérülést követően minden megváltozott. Két szűk esztendő jött a fiatal futó életében, hiszen ez idő alatt egy évadban sem érte el az 500 futott yardot és összesen 3 TD-t tudott szerezni. Doug Martin-t leírták, megkérdőjelezték, elsiratták. És lőn az Úrnak csodája, Doug az idei szezonban visszatért régi formájához, hogy a kétkedőket meggyőzze.

brian élete

Éppenséggel lehet is a hétvégén keresnivalója a Redskins otthonában. Két okból is. Az egyik, hogy a Bucs O-line a futás blokkolások terén mutat fejlődést. A másik, hogy az elmúlt két fordulóban Devonta Freeman az Atlanta futója 153 yardot hasított a Rézbőrűek ellen, legutóbb pedig a Jets színeiben Chris Ivory volt képes 146 yardot hozni a konyhára. Vagyis a régi ismerősökkel, Mason Foster-rel és Dashon Goldson-nal a soraiban felálló Redskins futás elleni védelme ingatag. Ennek a Cay barátunk által is említett védelmi koordinátor Joe Barry bizonyára nem örül. Hogy Joe Barry egyébként mire készül a pincéjében azt nem tudom, azonban azt tudni kell róla, hogy őt az idény kezdete előtt nevezték ki. Egy izgága ember, ami nem csoda, hiszen reggelente legurít úgy 10 csésze feketekávét. Jah, és persze! Joe Barry tagja volt a 2002-ben bajnokságot nyerő Bucs stábjának, mint LB edző.

A Redskins futó játéka az elmúlt években az élmezőnyhöz tartozott. Ennek egyik letéteményese volt a running back Alfred Morris, aki eddig minden NFL idényében 1000 yard felett termelt. Persze az igazi akkor volt a “boogie”, amikor még RG III-vel tudták játszani azt a read option-t, ami sok védelmet őrületbe kergetett. Mint tudjuk RG III azóta már be sem öltözik a meccsekhez, hiszen minden bizalmat elvesztett és a csapat harmadik számú irányítójává süllyedt vissza. Ennek ellenére azért pár hete sikerült lenyilatkoznia, hogy még mindig ő a liga legjobb irányítója. Jay Gruden próbálta menteni a szitut, mondván a ligában minden irányító azt gondolja ő legjobb és ez egészséges. Hát? Remélem jövő héten nem Brandon Weeden-től kell majd olvasni hasonló nyilatkozatot!

1024_6_swrg3

Egyébiránt meg kell említeni az ellenfél frissen darftolt futóját Matt Jones-t is, aki nagyon jól szállt be a ligába és jelenleg 4,1 yardot átlagol. Hogy a falra mennyire számíthatnak majd a Redskins futók? A szezon elején úgy tűnt nagyon is, aztán az utolsó két fordulóra ez a tendencia megtört. Persze egy Dan Quinn vezette védelem, valamint a Jets szörnyszülött védőfala ellen kellett volna veretes produkciót bemutatni. A Bucs futás elleni védelme stabilnak látszik. Képesnek kell lennie a Morgan Moses és az újonc Brandon Scherff nyitásainak a semlegesítésére. A Redskins a megtett futott yardok tekintetében a liga első felében van, azonban ha a futásonként megtett yard átlagot nézzük már mindjárt a vége felé vannak. Vagyis sokat futnak, vegyes sikerrel.

Passzjáték

A Redskins irányítója Kirk Cousins jelenleg nem a legkedveltebb srác Washingtonban. Főleg rossz döntéshozatalai és 8 ineterception-je miatt kritizálják leginkább és sokan Colt McCoy-t látnák szívesen a kezdőben. Persze azt a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy Kirk nem játszik nyomás alatt. A Redskins fal nem igazán védi meg őt, azonban ő erre csak így reagált:

“Mindig nyomás alatt kell jól játszani. Amikor az NFL-ben játszol, ott lesz a nyomás. De nagyon fontos, hogy ezt ne érezd! Ha megengeded magadnak, hogy megérezzék, nyomás alatt tudnak  tartani, csak rossz eredményt produkálhatsz.”

Ezek persze bölcs szavak, csak hát az a 8 interception nem azt mutatja, hogy ezt a problémakört könnyen kezeli Kirk. Tulajdonképpen a témát át tudja érezni Jameis Winston is, hiszen a Buccaners fala sem arról híres, hogy jól védené irányítóját. Nem mondom, hogy nem könnyebbség, hogy a Rézbőrűek soraiban nincs már ott Brian Orakpo. Azonban mégis minden meccs előtt azért imádkozunk, hogy Jamiesnek ne úgy kelljen menekülnie, mint Jack Sparrow kapitánynak!

1024_5_jack

A Redskins elkapó egységéből nagyon hiányzik DeSean Jackson. Hiányában a posztot Pierre Garcon és az újonc Jamison Crowder látja el. Tight end poszton már két játékosuk is IR listán van. Lényegében egyedül Jordan Reed cipeli itt a terhet. Azonban vigyázat! Ez a hármas szerzi a Rézbőrűek first down-jainak jelentős részét. Tekintve, hogy a Bucs passz elleni védekezése minden csalóka statisztika ellenére akadozik, itt lehetnek gondjaink.

Akik hiányozhatnak

A Redskins oldalán jelentős az IR listán lévők névsora is. Junior Gallette (OLB), újabb régi ismerős Adam Hayward (ILB), Duke Ihenacho (SS), Shawn Lauvao (G), Niles Paul (TE), Logan Paulsen (TE) és Silas Redd (RB).

Komoly a lista a sérüléssel bajlódó Rézbőrűeknél is. Biztos hiányozni fog a két cornerback Chris Culliver és DeAngelo Hall, valamint a center Kory Lichtensteiger. Rendkívül kétséges még a running back Chris Thompson játéka. 50 % az esély Jason Hatcher (DE), Stephen Paea (DE), Jordan Reed (TE), Trent Williams (OT) és Keenan Robinson (LB) játékára. Legutóbbi azért péntekre már teljes edzésmunkát végzett. Sérülésük ellenére nagyon valószínű a tehetséges cornerback Breshaud Breeland valamint Matt Jones (RB), Ty Nsekhe (OT), Andre Roberts (WR), Trenton Robinson (S) szereplése.

A Bucs oldalán kihagyja a mérkőzést Tony McDaniel, Reid Fragel és Austin Seferian-Jenkins sincs még bevethető állapotban. Valószínű a játéka sérülése dacára Johnthan Banks-nek, Chris Conte-nak, George Johnson-nak, Luke Stocker-nek és Gerald McCoy-nak. Utóbbi csak limitáltan tudott edzeni. Kérdéses a játéka limitált edzés mellett Bruce Carter-nek, Logan Mankins-nek és Evan Smith-nek. Kérdéses még a játéka bár teljes edzésmunkát végzett Russell Shepard-nak is.

Egy verhető ellenféllel találkozunk vasárnap Washingtonban. Azonban nyugalom! Ők is ezt gondolják rólunk! Minden esetre, aki nézi, annak a mérkőzéshez jó szórakozást! S ne feledjétek! Csak semmi rasszizmus! Főleg amíg az indián lányok így néznek ki!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com