Mit kell tudni a Panthers csapatáról?

A Super Bowl színpada a Panthers csapatát egy teljesen új közönségnek mutatja be.Persze az irányító Cam Newton-t és a linebacker Luke Kuechly-t mindenki ismeri, de az ország nagy részének sokat kell megtudnia a 17-1-es eredményt elérő NFC bajnok Carolina csapatáról, akik megkísérlik megnyerni a Super Bowl-t először a franchise történetében.A kérdések és válaszok alább mindenkivel jobban megismertetik ezt a csapatot.

Miért ilyen sikeresek ebben az évben?

Newton MVP szinten játszott, a Panthers a legtöbb pontot szerző offense volt, legalább 100 yardot futottak minden héten, és a védelem, amely a negyedik egymást követő évben lett top 10-es, vezette a ligát a labdaszerzések tekintetében. Ezek elég jó kiindulási pontok a sikerhez.

Mi az a "KEEP POUNDING"?

Mint minden játékos elmondani, ez több, mint két szó a mez gallérjába hímezve. Ez lett a csapat mantrája  néhai Sam Mills, az egykori Panthers játékos és edző tiszteletére, aki rákban halt meg. Mills használta először a "Keep Pouding" kifejezést, mint edző, amikor egy érzelmes beszédet intézett a csapathoz a Panthers rájátszásbeli, Dallas Cowboys elleni, 2004-es meccse előtt, amiben beszélt az elkötelezettségről, az odaadásról a csapattársak felé, a csapatmunkáról, és arról, hogy soha ne add fel. A kifejezés ma már egyet jelent a franchise-al.

Milyen edző Ron Rivera?

A "játékos edző" kifejezést használják gyakran, de sokkal többről van szó. Egy férfi mély katonai háttérrel, Rivera a fegyelem, a karakter és a tisztelet hirdetője. Dolgozott az elszámoltathatóság kultúrájának fejlődésén, mióta 2011-ben a csapathoz érkezett.

2013-ban, amikor a Carolina 12-4-el zárt és megnyerte a divíziót, első alkalommal öt év alatt, Rivera úgy vált ismertté, mint "Riverboat Ron", miután úgy döntött, hogy több kulcsfontosságú negyedik és rövid játéknak is nekimegy. Rivera megmutatta hitét a játékosok végrehajtói képességében és ők meg is tettek, amit elvárt tőlük.

De ez a bizalom jóval túlterjed a play-hívó döntéseken. Rivera bízik a csapatban, hogy az tudja, hol az egyensúly az üzlet és a szórakozás között. Ebben az évben a Panthers úgy tűnik, hogy megtalálta a tökéletes egyensúlyt. Rivera arra ösztönzi a játékosokat, hogy önmagukat adják, hogy személyiségek legyenek.

Hogyan építette fel a GM Dave Gettleman ezt a roster-t?

Gettleman türelmesen várt a lehetőségre, hogy egy franchise-t felépíthessen. Amikor végre megkapta az esélyt 2013-ban, évtizedes NFL tapasztalatát jól hasznosította.

A tehetséges gondos értékelője, Gettleman szerint "egy nagy ember enged versenyezni". Ragaszkodik a fegyvereihez és egyáltalán nem érdekeli, hogy a free agency piacot is megbolygatja. Gettleman hajlandó draft-olni és fejleszteni, hogy fenntartsa a sikert.

Ez a filozófia jól működött, figyelembe véve a kihívásokkal teli fizetési sapka helyzetet, amit örökölt. Az olyan értékes darabok, mint Newton, Kuechly, Thomas Davis, Greg Olsen és Ryan Kalil már a keretben voltak, amikor Gettleman megérkezett. De ki kellett szabadulnia a fizetési sapka szorítása alól és fel kellett építenie egy csapatot, amely képes versenyezni a ligában. Fantasztikus, olcsó játékosokat talált a szabad ügynök piacon, és a Panthers felvirágzott, míg az alapvető játékosokat hosszú távra szerződtette.

Milyen személyisége van ennek a csapatnak?

Minden játékosban van egy közös dolog - mindegyiküknek hatalmas súly van a vállán. Rivera az idei csapatot "party gyilkos"-nak nevezte és ez egy tökéletes leírás. Senki nem hitt ebben a csapatban, hogy idáig eljutnak. Sokan úgy gondolták, hogy nem jutnak be a rájátszásba. Ez egy szűk összetartó család, amely bizonyítani akar minden alkalommal, amikor a pályán van.

Ezen túl sok egyedülálló egyéniség van a keretben. Például:

- Az excentrikus defensive back-ek, akik mindig éhesek a labdaszerzésre, elmondásuk szerint a "Tolvaj Avenue"-n laknak.
- A elkapók, akiket az országos média a szezon kezdete előtt a kukába dobott és kétségbe vont, összefogtak, mint egy csoport "név nélküli".
- Jonathan Stewart úgynevezett dubsmash zenei videókat posztol csapattársai ajak-szinkronizálásával. A futók általában nem bírják ki öt percig sem nevetés nélkül.
- A tánc normális dolog az öltözőben.
- Derek Anderson, a QB Wolfpack tagja szégyenkezés nélkül tweet-eli életének minden pillanatát. Táncol az edzés elején, amikor senki sem figyel.
- A linebacker Ben Jacobs egy Creedbomber. Ez így van, Creed dalszövegeket énekel a gyanútlan csapattársak fülébe. Szórakoztat.
- Josh Norman pedig, nos, ő Josh Norman.
  A sort hosszan lehetne még folytatni.

Kik az érzelmi vezetői ennek a csapatnak?

A Pro Bowler linebacker Thomas Davis, a legrégebbi Panthers játékos és az első ismert NFL játékos, aki visszatért és végigjátszott egy teljes szezont, miután háromszor műtötték meg ugyanazt a térdét ACL szakadás miatt, a Panthers szíve és lelke.

Ő testesíti meg a "Keep Pouding"-ot. Szavai és játéka erőteljes hatással van a csapattársakra és az edzőkre.

Newton pökhendisége és önbizalma átragadt az egész offense-re. A legjobb formáját hozta a nagy pillanatokban.

Végig a center Ryan Kalil tartotta a hajót egyenesben. A színfalak mögött az ő hatása óriási.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu