A Los Angeles Rams-nek nem éri meg hosszútávú szerződést kötni a legjobb játékosával

Az NFL-ben megszokott trend szerint egy a Drafton kiválasztott, jól teljesítő játékossal a vezetők igyekeznek minél hamarabb aláírni egy hosszútávú szerződést. Így történt ez pár hete Derek Carr és Gabe Jackson esetében. A Raiders Carr-t a liga történetének legjobban fizetett játékosává míg Jackson-t posztjának harmadik legjobban fizetett játékosává tette.

A két játékos a 2014-es Draft második és harmadik körében került kiválasztásra. Ugyanebben az évben került be az NFL-be Aaron Donald is. A Los Angeles Rams defensive tackleje azonban már rögtön az első körben kikerült ami magasabb újoncszerződést jelentett neki de a rendszer felépítése miatt a vezetőségnek nem áll érdekében hogy a közeljövőben hosszabbítsanak az eddig kitűnően teljesítő játékosukkal.

Donald idén lép szerződésének utolsó évébe és 1,8 millió dolláros alapfizetés illeti meg a szezonra. Elsőkörös játékosként a vezetőségnek lehetősége volt az ötödik körös opció lehívására amivel éltek is. Az opció garantálta ötödik évben 6,892 millió dollárt keres majd. Míg Carr-ra és Jackson-ra az ötödik szezonjukban már az új szerződésük vonatkozik majd addig Donald-ra az újonc opció.

Ez eddig nem is annyira meglepő, hiszen mindenki első körös játékos akar lenni és akkor nem érdekli Őket az a bizonyos ötödik éves opció. Donald DT poszton játszik és pechére létezik egy franchise tag nevű dolog is. A DT-re vonatkozó tag értéke idén 13.387 millió dollár volt. Ha évi 10%-os növekedéssel számolunk a tag akkor is "csak" 16,2 millió dollárt jelent két év, 17,82 millió dollárt pedig három év múlva.

Donald esetében az idei szezon után a Rams az ötödik éves opcióval és két egymást követő franchise taggel (nagyságrendileg) 41 millió dollárért három szezonra magához láncolhatja a védőjét. Ez évente átlagosan 13,66 millió dollárt jelent így a számok alapján nincs értelme 18-20 millió dolláros szerződést aláírni Donald-al.

A poszton Ndamukong Suh számít a legjobban kereső játékosnak az évi átlagos 19 millió dolláros szerződésével. Suh-t a sorban Fletcher Cox (17,1), Kawann Short (16,1) Marcell Dareus (15,85) és Calais Campbell (15) követi.

A Rams tehát további három évig Los Angelesben tarthatja Donald-ot. A játékosnak esélyt sem kell adniuk, hogy kiléphessen a piacra és a jelenlegi Top 5 játékosnál olcsóbban megtarthatják. És persze fontos kihangsúlyozni, hogy a felsorolt összegek a jelenleg érvényes szerződések átlagát mutatják.

A fizetési sapka évről évre nő, a lejáró szerződésű játékosok jobbnál jobb szerződéseket kapnak és a növekvő tag érték ellenében is anyagilag megéri hosszútávú szerződés nélkül megtartani Donald-ot. A számok tükrében ez jól mutat de biztosan nem segítene a játékos lelkiállapotán ami esetleg megmutatkozhat majd a játékán is.

overthecap.com, spotrac.com, Fotó: therams.com, scout.com