A nyugodt Kyle Allen feltüzelte a Panthers-t a szezon első győzelme során

Mivel a múlt héten a hangsúly elsősorban Cam Newton sérült bal lábán volt, kevés figyelmet fordítottak arra, amit a Panthers mondott a tartalék irányítójáról. Pedig a vezetőedző Ron Rivera megmondta. Ahogy a támadó koordinátor Norv Turner és több játékos is. Úgy tűnt, hogy minden alkalommal, amikor valaki Kyle Allenről beszélt, megemlítették azon képességét, hogy nyugodt tud maradni, függetlenül a szituációtól.

Vasárnap Allen bizonyította ezt, négy TD-t passzolva vezette a Panthers csapatát a Cardinals ellen, megszerezve a Carolina első győzelmét a szezonban. Allen utána is nyugodt maradt, amikor egy újságíró azon tűnődött, vajon mit tudtam meg róla a teljesítményéből azok az emberek, akik eddig nem sokat tudtak róla.

"Nézzétek meg a meccset és kérdezd meg őket." mondta. "Nem tudom. Csak végzem a munkámat és focizom."

Olyan egyszerűnek tűnt, ahogy Allen mondja. 19 sikeres passza volt a 26-ból, 261 yardot passzolt és 144,4-es passer rating mutatót produkált - ez a franchise történelmének második legmagasabb irányító mutatója a 153,3-as, Newton által összehozott passer rating mutató mögött, amit még a varázslatos 2015-ös szezonban hozott össze a 14. héten a Falcons ellen.

De hogyan tud látszólag ennyire nyugodt maradni egy olyan srác, aki csak a második alkalommal volt kezdő karrierje során és akinek tavaly ilyenkor még munkája sem volt, miután a Panthers elküldte őt?

"Úgy gondolom, valóban magabiztos a tekintetben, hogy milyen játékos." mondta Rivera. "Nagyon elismert játékos volt az egyetemi karrierjének kezdetén, jó egyetemi karrierje is volt és azt hiszem, bízik a képességeiben. Nagyon sok menő dolgot tud, ami nagyon érdekes, ha a játékát nézed és képes volt arra, hogy ezt többször is megismételje. Valószínűleg ez a legfontosabb dolog, mert megcsinálta a középiskolában, megcsinálta a főiskolán és kétszer, amikor nálunk pályára lépett, akkor is nagyon jól játszott."

Ez biztos.

Kombináljuk Allen vasárnapi statisztikáit a tavalyi 17. heti New Orleans elleni meccs számaival és a következőt kapjuk: 35/53, 489 yard, hat TD, interception nélkül és 127,9-es passer rating átlag kezdőként. Ezek a számok potenciálisan még jobbak is lehetnének, ha a Panthers TD-vel fejezte volna be a nyitó támadását, nem pedig az Arizona red zone-ban szerzett sack-jével.

Miután a Cardinals a labdaszerzést egy 74 yardos touchdown drive-ra váltotta, egy folyamat elkezdődött. Allen és a Panthers azonnal pontokkal válaszolt, akárcsak ez Arizona következő három pontja után. Az ilyen dolgok egy olyan irányítóra mutatnak, aki nem ijed meg könnyen.

7-0-s hátrányban kezdte a második támadását, amikor Allen egy 3rd&5-tel találta szembe magát a Carolina 46 yardos vonalán. A Cardinals blitz-elt, de mielőtt odaértek volna, Allen egy 13 yardos passzt adott Olsennek.

"Adott egy csodálatos passzt annál a harmadik down-os játéknál,"mondta Olsen, "közvetlenül a fickó feje mögé dobta a pálya közepén."

Hat játékkal később Allen és a Panthers egy újabb 3rd down szituációval nézett farkasszemet, ezúttal az Arizona 6 yardos vonalánál. A külső linebacker Terrell Suggs eredt Allen nyomába, miközben az irányító jobbra forgott, de nyugodt maradt és megtalálta Courtis Samuelt az end zone hátsó sarkában egy döntetlent jelentő TD passzal.

"Tudtuk, hogy mire képes, nekünk pedig az a feladatunk, hogy kimenjünk és nyerjünk, hogy megadjunk neki a legjobb esélyt egy sikeres passzra." mondta Samuel.

Miután az Arizona az első félidő végén visszaszerezte a vezetést, Allen a nap legnagyobb passzjátékát hozta össze. DJ Moore a Cardinals 35 yardos vonalán kapta meg a labdát egy dig útvonal során és 52 yardos TD-t szerzett.

Az Arizona a harmadik negyed elején ismét megszerezte a vezetést, amire egy újabb Allen-touchdown drive volt a válasz, amelyet Olsen fejezett be az első TD-jével. A Panthers ezután már nem került többé hátrányba és még két TD-t szerzett: Christian McCaffrey egy 76 yardos futással és egy csodálatos, 5 yardos Allen passzal, amit Olsen kapott el az end zone sarkában.

Bár nyugodtnak tűnt, Allen számára ez a nap kissé álomszerű lehetett. Tavaly szeptemberben nem volt a liga játékosa. Ehelyett otthon volt Scottsdale-ban, reménykedve egy újabb lehetőségért. Tehát ez egy igazi hazatérés volt.

"Király, hogy az egész családom és a barátaim itt voltak és tegnap este elmehettem vacsorázni velük, de a nap végén azt mondtam magamnak: „Legyen egy terv, amikor minden játék során odaállsz a line of scrimmage-hez.“ Ne tedd nehezebbé, mint amilyennek lennie kell, szóval egyszerre csak egy játék. Ez egy hosszú meccs." mondta Allen. "Irányítóként nézhetsz az órára, nézheted azt, ami történt korábban, nézheted a jövőt és az elméd különféleképpen reagál. Azt mondom magamnak hangosan: „Legyen egy terv, legyen egy terv, legyen egy terv.” Nem kell, hogy nehezebbé tedd annál, mint amilyennek lennie kell."

A Panthers sem fogja. Úgy tűnik, hogy Allen megbízható második számú irányító.

"Amikor volt egy olyan srácod hét évig, mint Derek Anderson, a hiánya ad egy kis bizonytalanságot és valójában nem ismertük ezt." mondta Rivera a Panthers tartalék irányító helyzetéről. "Most, hogy van egy srácunk, aki ezt a szerepet átveheti, azt hiszem, ez segít abban, hogy az önbizalmunk a továbbiakban nagyobb legyen, tudva, hogy ha valami megismétlődik, egyértelműen van egy srácunk, aki kimehet oda és tud játszani, nagyon jól játszani."

De Allen a 2. számú lesz, miután az első számú irányító visszatér.

"Newton az irányítónk és ő az, akire támaszkodunk." mondta Rivera. "De egyelőre Kyle-lal megyünk tovább és megnézzük, hogy a dolgok hogyan alakulnak a továbbiakban."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: cbssports.com