Allen utolsó éve a Vikings-ban?

A kiváló DE szerződése a szezon végén lejár, a folytatásról még semmi hír. 2008-ban a Minnesota Vikings egy első körös és egy két harmadik körös draftjogot adott, az akkor még Kansas City Chiefs játékosért, Jared Allen-ért. Allen kiváló játékos, az egyik legjobb defensive endé nőtte ki magát a ligában. Minden évben a maximálisat nyújtja, több franchise rekordot átadva a múltnak, a saját eredményeit helyezi előtérbe. Most azonban itt a vége?

A válasz talán. Könnyen előfordulhat a 69-esnek ez az utolsó idénye itt északon, Minnesota mezben. Mint ismert sok játékosunk szerződése lejár a 2013-as idény befejeztével, köztük Jared Allen-é is. Egyenlőre még nem érkezett hír arról, hogy hosszabbítanának vele, ezt maga Allen is megerősítette.

A szerződését szerették volna átstrukturálni, hasonlóan a Patriots irányítójáéhoz, Tom Brady-éhez. Jared Allen az utolsó idényében, azaz ebben összesen 17 millió dollárt kap, amiből 14,2 millió az alapfizetés és 2,6 millió az aláírási bónusz. Allen 2008-ban egy hatéves megállapodást kötött a Vikings csapatával mely értelmében összesen 71 millió dollárt kaphat, ebből 31 millió dollár a garantált és 16 millió az aláírási bónusz. 

A Vikings ezt szerette volna úgy módosítani, hogy a következő idényekben (beleértve ezt is) ne kelljen 17 milliót kifizetni a játékosnak, csak valamivel kevesebbet és így egy többéves megállapodás értelmében teljes egészében a pénzéhez jutna csak más elosztásban. Allen azonban azt mondta, nem hajlandó belemenni a csökkentésbe, nem enged az idei 17 millióból.

A módosítást azért is vetette fel a csapat, hogy a fizetési sapkában felszabaduló összeget játékosok szerződtetésére tudja költeni. Ismerjük már ezt az eljárást, Kevin Williams belement a 2,9 millió dolláros csökkentésbe pár hónapja, igaz így jövőre szabadügynök lesz, de ezzel majd ráérünk akkor foglalkozni. 

Allen tehát nem enged a pénzből. Egyenlőre a Vikings azzal nem kereste meg a védőt, hogy egy új szerződést kínáljanak neki az elkövetkezendő pár évre, így felvetődik a kérdés, ez lesz az utolsó éve a Vikings-ban?

És vajon ha új szerződést raknak Allen elé, abban vajon mi lesz leírva? Vajon egy 30-as évei elején járó játékos megér-e majd a csapatnak több tíz milliót, hogy magához láncolja?

A Vikings GM, Rick Spielman játékospolitikáját ismerve nagy nyugodtsággal kijelenthetjük, hogy nem.

Allen új szerződése ettől az idénytől is függ, hogy milyen teljesítménnyel járul hozzá a csapat eredményeihez. Már most meg tudjuk mondani, hogy az életkorát tekintve nem számíthat újabb 50-70 millió dolláros szerződésre a csapatnál, akármennyire is jó játékos.

Ez azonban még a jövő zenéje. Időben választ kapunk a felvetődött kérdésekre, addig is lesz min izgulni.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com

Kép: usaplayers.com