Tony Sparano a Buccaneers támadófal edzője lett

Szépen bővül szakértelemmel a Tampa Bay Buccaneers edzői stábja. Úgy fest a támadófalunk edzője is megvan Tony Sparano személyében. A támadó koordinátor személyéhez hasonlóan, ez is egy kritikus pozíció, ha a Buccaneers-ről, és Lovie Smith-ről van szó. Hiszen azt még ő maga is elismerte, hogy a támadófal rendbetételével gondok voltak Chicago-ban, és kiemelte ezen egység szerepének a fontosságát. Úgy néz ki tettünk is érte, hisz nem kisebb szaktekintély érkezik hozzánk, mint Tony Sparano, akinek 1984 óta tartó edzői munkásságát már önmagában is hosszú lenne felsorolni.

1999 óta szerepel az NFL-ben, kezdetben Amerika csapatánál, a Dallas Cowboy-nál, ahol volt a tight endek edzője, majd későbbiekben visszatért ahhoz amihez igazán ért, és támadófalembereket edzett. Egészen 2008-ig amikor átszerződött Miami-ba, hogy kipróbálja magát vezetőedzőként is. Négy évet töltött a Delfineknél, és irányítása alatt mind a négy alkalommal a 11. vagy jobb helyen végzett a csapat. A közelmúlt eredményei azonban elég vegyesek voltak. Ott van mindjárt a 2012-es munkássága a Jets-nél. Akkor ugye nem éppen az év támadóegységét adták ők ki. Aztán a tavalyi évben jött Oakland, és a Raiders, ahol egy elég szikár kis támadófal jött össze, ha futójátékról volt szó. Passz protection terén azonban szépen csődöt mondtak. Összességében azonban egy olyan szakemberről beszélünk, aki majd 30 éve van a pályán, és majd ennyi ideje edz folyamatosan támadófalembereket. Egy szó mint száz, kiváló szakember.

Az Oakland a tavalyi évben mindösszesen csak egy éves szerződést adott neki. Folyamatosan arról volt szó, hogy szerződését megfogják hosszabbítani a Fosztogatóknál, azonban Sparano döntött, és csatlakozott inkább Lovie Smith-hez, Tampa Bay-ben. Sparano rendszere mindig is kiváló volt a futójáték elősegítésében, bárhol is játszott. Erőssége a zóna blokkolás, futójátéknál. És hozzá hasonlóan új támadó koordinátorunk, Jeff Tedford is ezt alkalmazta előszeretettel a California vezetőedzőjeként a zóna, illetve félzóna blokkolást. Ha nálunk is szeretné ezt beleépíteni támadó sémájába, nem is találhattunk volna jobbat Sparanónál. Itt ugye arról van szó, hogy adott támadófalember, nem egy bizonyos személyt vesz föl blokkolás esetén a védőfalban, hanem szépen területenként indul meg a fal a futó előtt, és mindenki az előtte lévő zónában “félreteszi” az ellenfelet, és halad tovább. Donald Penn és társai köthetik fel a mackónadrágot, mert úgy látom idén lesz irányukban kőkeményen elvárás, és szerencsére szakmai háttér is, hogy mindezt el is sajátítsák.

Nagyon kezd összeállni ez a stáb itt Tampában. Azt hiszem már önmagában magáért beszél, hogy immáron három jelenlegi edzőnk is többéves NFL vezetőedzői tapasztalattal rendelkezik.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com