Hogyan jutottak el a résztvevők a döntőig?

Eljött a nagy nap, amikor felemás érzések kavarognak minden NFL-rajongó lelkében. Egyrészt nagy az izgatottság, hiszen ma este összecsap az idei szezon két legjobb csapata a Lombardi-trófeáért. Emellett ismét 6 hónapon át kiürülnek a stadionok, a játékosok nyárig pihenőre vonulnak. A kinti szurkolók meg szép lassan átszivárognak a baseball, jégkorong és kosárlabda meccsekre.

De addig is nézzünk vissza erre a mozgalmas 5 hónapra, tekintsük meg, hogy a két csapat miként verekedte el magát a Super Bowlig. 

Mind a két csapat azonos mutatóval jutott be a rájátszásba, 13-3-as mérleggel. A Broncos viszont csak döntögette a rekordokat Peyton Manning vezetésével, aki az első három fordulóban megdöntötte Tom Brady 2008-as TD-csúcsát. A vadlovak emellett már az elején erődemonstrációt tartottak, amelyen megmutatták, hogy nekik mondhatni bérelt helyük van február első hétvégéjén a Metlife stadion műfüves pályáján. Hiszen ők játszották a szezon első meccsét is a bajnoki címvédő Baltimore Ravens ellen, amelyet lazán kifejezve, hülyére vertek, még pedig 49-27-re. Manningék már ekkor jelezték az ellenfeleknek, hogy velük vigyázzni kell! Alapos szórásban részesült az NFC keleti bajnoka, a Philadelphia Eagles is, amelynek simán elhelyeztek 52 pontot a végzónájában. 

Eközben a Seattle védelme is hozta a meccseket a vártnál szorosabban, de a támadóegység erejét mutatta, hogy a ligautolsó Houston Texanst csupán hosszabbítás után egy mezőnygóllal tudták megverni. Ami meg Seattle-ben erős, az Denverben gyengébb. A Broncos szinte minden meccsén 20 pont körül kapott. Igaz ezt nem kell nézni, ha többet dobsz. Ez azonban kétszer nem sikerült Manningéknek. Először Indianapolisban kapott ki a Fox legénység, A Colts lazán átvándorolt a coloradói védelmen, laza 39 pontot szerezve, míg a Peyton vezette támadósornak az irányító egykori csapata ellen csupán 33 pont sikerült. 

A Seattle is menetelt egyenesen saját útján, és ami közös volt bennük, az észak-nyugatiak bombaerős védelme sem tudta megtartani Andrew Luckot és csikótársait. Azonban a támadóegység erejét mutatta, hogy a liga leggyengébb csapatai ellen is csupán 3 pontra voltak képesek, ami New Jersey-ben visszaüthet. Ugyanis a szintén bombaerős védelemmel rendelkező Kansas City Chiefs pont a Broncos által került megállításra és csak miattuk kényszerültek wild card-ra, és idegenbeli szereplésre. És ki verte ki a főnököket? Persze, hogy az Indianapolis Colts, amelynek ereje végül elfogyott a New England ellen. 

Az ellen a New England ellen, akit az alapszakasz mérkőzés első félidejében rommá vertek Manningék, de a második félidőben felálltak a bostoniak és hosszabbítás után behúzták a mérkőzést. Ehhez hasonló összezuhanást nem igen mutattak be a mérföld magasról érkezők.

Az alapszakasz 12. fordulójában azonban nagyot fogott a Seattle védelme, ugyanis sikerült 7 ponton tartaniuk a New Orleans Saints legénységét! Amit Drew Brees semlegesítésének tényével együtt megsüvegelendő teljesítményként kell kezelni. 

December 8-án a Seahawks alaposan ráijesztett szurkolóira, ugyanis 2 pontos vereséget szenvedett a csoportrivális San Francisco 49ers ellen. Ha Colin Kaepernick nem produkál gyenge szezont, akkor el sem tudjuk képzelni, hogy mi történhetett volna, talán Russel Wilson nem készülne ma pályára lépni a Metlife stadionban.

A 15. fordulóban már szinte tét nélkül ment a szereplés a vadlovaknak, amikor becsúszott a harmadik vereség is a San Diego Chargers ellen, méghozzá hazai pályán. Ekkor már ébresztőt fújhattak a rájátszás miatt John Foxszék, ugyanis a Kansas City ott lihegett a nyakukon. A ligautolsó Houston Texans kiütésével és a Oakland Raiders megpakolásával el is értek DeMaryius Thomaszék. 

Ugyanebben a fordulóban a Seahawks gyenge teljesítményével újabb vereséget szenved Glendale-ben az Arizona Cardinals vendégeként. A pihenés már biztos volt a rájátszásban, de a Carolina Panthers még ott baktatott a nyomukban. Fontos volt a tengerisólymoknak, hogy behúzzák az utolsó alapszakasz mérkőzést. Ezt történetesen a gyengén szereplő csoportrivális, a St. Louis Rams ellen meg is tették, készülhettek a főcsoport elődöntőkre.

A Seahawks az alapszakaszban már egyszer legyőzött New Orleans Saints-et látta vendégül. A louisianaiaknak még lett volna esélyük a végén a fordításra, azonban egy hibás megmozdulásnak (második előrepassz) köszönhetően a fordítás nem jött össze, a Seattle 23-15-ös vereséget mért rájuk és készülhetett a csoportrivális San Francisco 49ers elleni NFC-döntőre.

Wilson már az első játék alatt elveszítette a labdát, de a védelem megtudta állítani a 15 yard távolságról induló aranyásókat, csupán mezőnygólt értek el. A félidei 10-3-as vendégvezetés után Wilsonék kiegyenlítettek a harmadik negyedben a végén viszont a remek védelemnek is köszönhetően kiejtették a tavalyi döntőst, 23-17-es győzelmet aratva. Az utolsó játék alatt a cornerback, Richard Sherman elképesztő mentést mutatott be, amellyel csapatát egészen New Yorkig repítette. Persze a beszólások nem maradtak el tőle.

A Denver egy csoportrivális, a San Diego Chargers ellen kezdte meg a rájátszást az AFC-ben. Riverszék egyszer már megtréfálták a vadlovakat, idén is közel voltak hozzá, de a Manning alakulat 24-17-re legyőzte őket és várhatta a nagy rivális Tom Bradyvel felálló New England Patriotsot a főcsoportdöntőben. A hazafiak alaposan megtépázott kerettel érkeztek Denverbe, ahol aztán mérkőzés közben megsérült a védelem egyik meghatározó játékosa, Aqib Talib is. Ez már nem okozott akadályt Manningnek és DeMaryus Thomasnak, átrohantak a Pats védelmén 26-16-os győzelmet aratva.

Mit várhatunk a Super Bowlon? Azt mondják minden idők legjobb Super Bowlja következhet. Azonban egy sérülés, időjárási körülmény megdönthet minden esélyt. A Denver Broncos rendelkezik a legjobb támadóegységgel, addig a Seattle a legjobb védelemmel. Ha a vadlovak védelme helyt tud állni, akkor Wilsonéknak szinte momentumuk sem lehet East Meadowlandsben. Peyton Manningék pedig már bebizonyították, hogy képesek nyerni a legjobb védelmek ellen is, mint a Chiefs ellen. Minden esetre egy igen izgalmas döntőnek nézünk elébe, remélhetőleg sokak fognak ma este inkább virrasztani az alvás helyett, Super Bowlt nézve!

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Kép: thedenverchannel.com, blog.betdsi.com, sikids.com, espn.go.com, rantsport.com, latimes.com, hypebeast.com