The Tampa Bay Buccaneers select… a harmadik nap

Elérkeztünk a draft harmadik egyben utolsó napjához. Lovie Smith-szék pedig továbbra is ígéretes, jó választássokkal örvendeztettek meg minket.

Know Alexander (LB) – LSU

Végül az első védőjátékos is a csapathoz került, Lovie Smith uralkodásának ideje alatt. A kiválasztott linebacker a negyedik körben, Know Alexander, az LSU-ról. Alexander ismét egy trade keretein beleül került hozzánk. A Bucs ezúttal az Oakland segítségével jött feljebb négy helyet, hogy draftolhassa a játékost. Ezért pedig beáldozta a hetedik kör első választási lehetőségét is.

Alexander azon linebackerek közé tartozik, aki nagyon is illeni fog a Buccaneers védelmi sémájába. Gyors, képes az egész pályát bejátszani az egyik szélétől a másikig, és hihetetlenül atletikus. A maga 6,1 láb magasságával, és 227 fontjával nem tartozik a legideálisabb méretű linebackerek közé, de a sebesség mindig is sokkal fontosabb volt, mint a méret Lovie Smith számára. A 40 yardot 4,55 alatt futotta a combine idején, mely az egyik legjobb eredmény volt a linebackerek között.

És mivel Alexander tökéletesen illeszkedik a Bucs rendszerébe nagyon is könnyen előfordulhat, hogy jövőre akár kezdő pozícióban láthatjuk az erős oldalon, ha az edzőtáborozás során ki tudja játszani Danny Lansanah-t a keretből. Hosszú távon pedig mint középső linebacker is beválhat, de egészen biztosan nem újonc évében.

Az egyetemen a gyenge oldalon játszott, de mivel még csak egy 20 éves fiatalemberről van szó, akármelyik pozícióra is átnevelhető, addig pedig a speciális egység nagyon is hasznos tagja lehet.

0503_2_kwonalexander

Egyáltalán nem meglepő lépés ez most a Smith féle brigádtól, hisz minden bizonnyal van néhány olyan fiatal tehetséges védőjátékos, akit a saját rendszerükhöz akarnak igazítani az elkövetkezendő időkben, hisz az már többször bebizonyosodott, hogy a veteránok elég nehezen állnak át erre a Tampa 2-es dologra. Alexander nagyon is termékeny éveket tudhatott magáénak a Tigers színeiben. Két szezonban volt kezdő, és 155 szerelést mutatott be a 2013-as, és 2014-es években.

Három éves egyetemi karrierje során, az LSU mind a 32 meccsén pályára lépett. Ebből 23 találkozón kezdőként, a szerelések mellett pedig bemutatott 15 negatív yardos szerelést is, 1,5 sack-ket, kikényszerített 3 fumble-t, és levédekezett hat passzkísérletet, ezenfelül pedig volt hat irányítósiettetése is.

A Buccaneers utoljára 1997-ben választott linebackert a negyedik körben, akkor egy kompenzációs pick segítségével jött hozzánk, Alshermond Singleton, aki szintén az erős oldalon játszott, amikor megnyertük a 2002-es Super Bowl-t.

Kenny Bell (WR/KR) – Nebraska

0503_1_kennybell

Kezd egyre szimpatikusabbá válni amit a 2015-ös drafton amit Lovie Smith-szék csinálnak. Még az ötödik körben is sikerült egy ígéretes játékost találnia a csapatnak. A 162. választási lehetőséggel ugyanis a Nebraska Egyetem elkapójára, Kenny Bell-re esett a választás. Ez a pick volt az, amit tavaly a Jeremy Zuttah trade kapcsán szereztünk, a Baltimore Ravens csapatától.

Bell 2698 yardot szerzett 181 elkapásból, és 21 TD-t, azalatt a négy év alatt, amit a Nebraskán töltött. Karrierje során 14,9 yardot átlagolt elkapásonként, utolsó évében pedig 16,8 yardot. Ez több mint szép statisztika. Ami pedig igazán hasznára lehet a csapatnak azok a visszahordó képességei, hisz ebben is szerzett némi tapasztalatot. Mi pedig köztudottan csak szenvedünk e téren már évek óta. Méreteit tekintve 185 cm magas, és 89 kiló az elkapó, a 40 yardot pedig 4,42 másodperc alatt futotta a combine során.

Bellről a következőket mondják: Szikár, vertikális elkapó, aki szereti elaltatni a cornerbackeket, majd teljes sebességre kapcsol, rengeteg nagy játékot kialakítva így. Kiváló labdaérzéke van, és akár már kezdőként alkalmazható a profi ligában, második számú elkapóként.

0503_2_kennybell

Bell nálunk valószínűleg Mike Evans, Vincent Jackson és Louis Murhpy mögött foglal majd helyet a keretben, de az sem kizárt, hogy megkaparinthatja magának a slot receiver szerepét már akár jövőre. Dirk Koettert ismerve pedig az sem elképzelhetetlen, hogy folyamatosan forgatni fogja az elkapókat, így a fiatal újonc is több lehetőséghez juthat majd.

Bell az egyetemen nem volt megáldva egy elit irányítóval, és nem is kapott hű de hatalmas passzokat ebből kifolyólag. Mégis voltak igazán látványos pillanatai. Igazi playmaker válhat belőle a jövőben. Szilárd blokkolási képességei pedig még értékesebbé tehetik őt a csapat számára. Biztos, hogy van még mit javítani technikáján, de személy szerint úgy érzem igazi kis csillagra találtunk itt az ötödik körben. Lehet nézni a legszebb momentumait, és örvendezni Bucs szurkolók!

 Kaelin Clay (WR/KR) – Utah

0503_1_kaelinclay

A hatodik forduló, nyolcadik választási lehetőségével a Tampa Bay ismét egy elkapót szerzett, aki inkább returner specialistának mondható. Clay mindösszesen egy évet játszott Utah-ban, azt megelőzően három évig az Mt. San Antonio Junior College játékosa volt.

A maga 178 centijével, és 88 kilójával tipikus slot receiver méreteket tudhat magáénak. Nem rossz a sebessége, de egyáltalán nem kimagasló. 4,51 másodperc alatt futotta a 40 yardot a combine ideje során. Valóban jobban ráillik a visszahordó szerepe, sem mint az elkapóé. És valószínűleg korábbi eredményei miatt is ezt a pozíciót szánják neki. Tavaly három TD-t szerzett csapatának punt visszahordásokból, és egyet kirúgás visszahordásából is. A Bucs pedig köztudottan régóta keres magának egy jó visszahordót.

0503_2_kaelinclay

Azt mondták róla, hogy egy az egyben nehezen tud elszakadni a védőjétől. Egyedül a mély területeken lehet hatásos. De méretei és játéktudása alapján nem valószínű, hogy csábító lesz a drafton bármely csapat számára. Hacsak nem visszahordó képességei miatt, ezen kategóriában ugyanis ő az egyik legjobb játékos az idei drafton.

Clay valóban visszahordóként tudott leginkább tündökölni. Bár mielőtt eljött korábbi egyeteméről a maga 995 yardjával, és 16 touchdownjával a koncferencia legjobb játékosának számított. Majd jött a Utah, és 4 TD visszahordásokból. Clay 15 yardot átlagolt punt visszahordásokból. (23 kísérlet) és 24,9 yardot átlagolt 22 kirúgás visszahordásából. All-Pac 12 first team elismerésben is részesült, visszahordóként. A punt visszahordásokból szerzett hatpontosokkal iskolai rekordot állított fel, és holtversenyben lett a legjobb az országban, 2014-ben.

Utolsó, utah-i évében 43 elkapással, és 523 yarddal járult még hozzá csapata sikereihez.

Joey Iosefa (RB/FB) – Hawaii

0503_1_joeyiosefa

Az utolsó, összességében a 231. választási lehetőségünkkel ismét a támadó oldalra érkezett némi erősítés. Mely erősítés bármely furán is hangzik, kezdő potenciállal is bírhat akár. Hisz hiába van Joey Iosefa running back-ként feltüntetve, esetében valójában egy fullback-ről beszélünk. És ez a pozíció ugyan már kihaló félben van az NFL-ben, azért tavaly Jovorskie Lane is kapott nálunk lehetőséget pár snap erejéig. Iosefa-nak pedig őt kéne tudnia kijátszani a keretből ezekhez a bizonyos lehetőségekhez.

Iosefa méreteit tekintve egy igazi “szörnyeteg”. 6 láb magas, 247 font. Valamint elmondhatja magáról, hogy ő volt a hawaii-i egyetem első számú labdacipelője. Ami pedig igazán értékessé teheti egy NFL csapat, és persze a Buccaneers számára is, azok kimagasló blokkolási képességei. Ha ez egyébként a dologgal Lovie Smith célja, akkor értem a picket. Más különben nem igazán.

A hatalmas Iosefa már 2011-es freshman kora óta aktív részese a Warriors támadó egységének. Abban az évben már kezdő volt 11 meccsen running back-ként. Vezette a csapat statisztikáit 548 futott yarddal, 110 cipelésből. Ez egy kimagasló, 5 yardos átlag. Ráadásul kétszer eljutott az ellenfelek end zone-jába is. És annak ellenére, hogy jelentős időt hiányzott lábsérülése miatt az elmúlt két szezonban, még így is a legjobb futója lett a csapatnak mindkét évben. 2013-ban 590 yard, és 2014-ben 643 yard.

0503_2_joeyiosefa

Összességében 32 meccset játszott egyetemi évei alatt. Ebből 29 találkozón volt kezdő játékos. 512 labdacipelésből szerzett 2244 yardot, 21 Td-t, ezzel átlagolva 4,4 yardot labdacipelésenként. És mint elkapó hozzájárult a csapat sikereihez 60 elkapással, és 438 yarddal is.

Iosefa született szamoai indián, középiskolai csapatában pedig játszott irányítóként, safety-ként, és linebackerként is. Tehetséges, és sokoldalú sportoló, kipróbálta magát röplabdában, fociban, és rögbiben is, az elmúlt években. A Buccaneers hivatalos weboldalán sajnos egy dolgot elfelejtettek vele kapcsolatban megemlíteni. Mégpedig azt, hogy az elmúlt évben három meccses eltiltást is kapott ittas vezetés miatt. Mely ügyből letartóztatás is lett, és mely ügy miatt elvették a csapatkapitányi címét az elmúlt szezonban.

Ezzel pedig elérkeztünk a 2015-ös draft végére. És úgy gondolom összegzésként elmondhatjuk, hogy elégedettek lehetünk a csapat teljesítményével. Hisz hiánypozícióra érkeztek játékosok. Jó játékosok érkeztek. A tehetségek kifutása után pedig úgy gondolom még mindig sikerült szem előtt tartani, hogy kik azok a prospect-ek, akik a leginkább hasznunkra lehetnek bármely más módon. Legyen az visszahordó, vagy akár egy tehetséges blokkoló játékos.

Kaptunk esélyt egy franchise irányítóra Jameis Winston személyében. A támadófal szépen meglett erősítve, ha pedig Warhop az Evan Dietrich-Smith, Demar Dotson, Logan Mankins, Donovan Smith, Ali Marpet ötösből sem tud kihozni valamit, akkor tényleg menjen innen a sóhivatalba. Kaptunk egy már most kezdőkaliberrel megáldott elkapót, igazi playmakert Kenny Bell szerepében. Jött egy fiatal, gyors, az egész pályát bejátszani képes linebacker, akinek rengeteg ideje lesz betanulni. Jött végre egy visszahordó specialista Kaelin Clay személyében. És egy hawaii srác, aki nagyon sokat tud nekünk segíteni Winston megvédésében akár. Bár a pass rush-t nem sikerült megerősítenünk. Illetve a secondary sem kapott támogatást. Úgy gondolom Lovie Smith és Jason Licht kihozta amit csak tudott az idei draftból, a csúfos szabadügynökpiaci tevékenységük után.

Én kezdek optimista lenni a jövőt illetően, úgy látom a támadóegységünk kezd szépen összeállni, persze ha majd Jameis Winston is úgy akarja, és a ráklábakkal való bohóckodás helyett, úgy dönt valóban megmutatja, hogy képes az egyik legjobb irányítóvá válni az NFL-ben.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com