Dirk Koetter a Buccaneers új vezetőedzője

Lovie Smith elküldését követően egy héttel véget ért a keresgélés, és a tavalyi offensive koordinátor, Dirk Koetter lett a Tampa Bay Buccaneers új vezetőedzője.

A dolog egyáltalán nem meglepő, hisz már Smith elküldését követően szárnyra kaptak a hírek, miszerint azért kellett két gyengécske szezont követően távoznia, mert a Buccaneers támadó koordinátora iránt igencsak megnőtt a kereslet. Koetter pedig olyan eredményeket ért el egy év alatt Tampában egy szinte csupa újonccal felálló támadóegységgel, hogy azt bárki megsüvegelné.

Persze a Bucs ennek is megadta a módját, és interjúra hívta az Arizona Cardinals támadó koordinátorát Harold Goodwint, valamint a Panthers védő koordinátorát Sean McDermottot, Koetter csak a harmadik jelölt volt az interjúk során, azonban a vele folytatott beszélgetést követően a csapat másnap már be is jelentette: véget ért a keresgélés.

Koetter még sosem volt vezetőedző a profik között, de edzői pályafutása igencsak figyelemre méltó, mind az NFL-ben, mind pedig azon kívül. Így mondhatni megérdemelt a kinevezés, és pont itt volt az ideje annak, hogy vezetőedzőként is bizonyíthasson.

Rengeteg egyetemen dolgozott már támadó koorinátorként. Így kezdte pályafutását is a San Fransisco State-n 1985-ben, majd jött az UTEP (1986-1988), a Missouri (1989-1993), a Boston College (1994-1995) és az Oregon (1996-1997). Mindegyik helyen OC-ként tevékenykedett, eztán jött a Boise State és a hőn áhított vezetőedzői pozíció, ahol három év alatt ilyen minősítésben 26-10-es mérleget produkált. Ráadásul kétszer megnyerte csapatával a Humanitarian Bowlt is.

A következő megálló az Arizona State volt, és az ottani futball program. Második egyetemi vezetőedzői munkája sem okozott csalódást, azonban itt már kevésbé volt sikeres. 2001 és 2006 között egy 40-34-es mérleget tudott felmutatni, viszont itt is nyert két Bowlt, mielőtt távozott innen. Az Arizonánál töltött ideje alatt számos játékosa mutatott nagyon komoly magatartásbeli problémákat a pályán kívül, és amikor szóba jött a neve a Buccaneers új vezetőedzőjeként, természetesen számos lapnál elő is került a dolog. Fejtegetvén ugye a kérdést, hogy vajon HC-ként mennyire tud majd rendet tartani az öltözőben. Úgy tűnik azonban, hogy Jason Licht-nek nincs kétsége a dolog felől.

Végül rengeteg munkával töltött év után Koetter csak bekerült az NFL-be. Első munkája szintén támadó koordinátori állás volt a Jacksonville Jaguars csapatánál dolgozott ebben a minősítésben 2007 és 2011 között. Ahol sokak szerint ki is hozta a maximumot David Garrardból. Majd pedig Matt Ryannek segített azzá válni aki, 2012 és 2014 között az Atlanta Falcons-nál. A Bucs pedig azután csapott le az edzőre 2015-ben, amikor nagytakarítást végeztek a csoport riválisnál, így Koetter pedig már itt töltötte a tavalyi évet, ahol a maximumot hozta ki egy újonc irányítóból, valamint a rá bízott, ezer sebből vérző támadó egységből.

0115_2_jameiswinston

Ebből kifolyólag már most többen úgy gondolják, hogy támadó oldalon nem fog változtatni az edzői stáb összetételén, többek közt pedig az is lehetséges, hogy az új OC személye is házon belülről fog kikerülni. George Warhop talán? Csak viccelek… Berzerker barátunkra akartam ráhozni a frászt. Azonban Mike Bajakian egy erős jelölt lehet akár. Bár azon sem lepődnénk meg ha a támadó koordinátori feladatokat vezetőedzőként is teljes egészében vinné tovább Koetter, beleértvén a játékhívásokat és mindent, az új OC pedig valójában csak névleg töltené be a pozíciót. Itt az igazán nagy kérdést az új védelmi koordinátor személye jelenti majd. Illetve az ő körülötte csoportosuló edzői stáb. Az már biztos, hogy Hardy Nickerson, és Joe Cullen munkájára továbbra is igényt tartanak.

A védelmi koordinátori pozícióra eddig egy nevet dobtak be a jeles szakértők, mégpedig Mike Smith-szét az Atlanta korábbi vezetőedzőjéét. Egyáltalán nem lenne meglepő a dolog, hisz Koetter Atlantában töltött évei alatt Smith volt ott a vezetőedző, ráadásul Jacksonville-ben is együtt dolgoztak még 2007-ben. Elég nagy közös múltra tekintenek ők tehát vissza. Ráadásul Smith is 4-3-as felállásban tevékenykedett, bár ott az utóbbi években bejött a 3-4 is, egy afféle hybrid rendszert alakított ki Mike Nolan Atlantában az utolsó pár évben. Egyébként ő maga is lehet egy lehetséges jelölt az asszisztensi pozícióra Koetter mellé.

Megvan tehát a Bucs történetének 11. vezetőedzője. Mi pedig úgy gondolom joggal örülhetünk. Egyrészről a tavaly franchise irányítónak draftolt újoncunk valami elképesztő szezont produkált, miközben teljes egészében beleillet a Koetter által megálmodott támadó egységbe. Winstonnak 312 passza volt sikeres 535 kísérletből, leadogatott 4042 yardot, szerzett 22 touchdownt, mindemellett pedig 15 interceptiont dobott és 27 alkalommal sackelték. És mivel egy újonc irányítónál fontos dolog a folytonosság, így Jason Licht minden valószínűséggel jó döntést hozott.

Aztán persze vannak még itt okok. A Bucs támadóegysége ugyanis a franchise egész történetében soha nem volt még olyan jó, mint a tavalyi évben. Rengeteg rekordot döntöttünk meg támadó yardok tekintetében, és futónk Doug Martin is karrierje legjobb évét produkálta. Mindez pedig első ízben All-Pro válogatottságot is jelentett számára idén.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com