Lehívták négy elsőkörös játékos ötödik éves opcióját

Az új kollektív szerződés értelmében a Draft első körében kiválasztott játékosainak szerződése tartalmaz egy opciós ötödik évet. Az opció lehívásáról a csapatoknak a május 3. határidőig kell döntést hozni. Az érvényesítés esetén a játékosok előre meghatározott összeget keresnek majd az ötödik évben.

Az ötödik év nagy előnye, hogy a csapat kap egy "bónusz" évet mielőtt aláírnák a játékos hosszútávú szerződését.

Az opció természetesen feleslegessé válik ha a csapat korábban már hosszabbított a játékosával mint ahogyan azt a Philadelphia Eagles tette Lane Johnson esetében. Az Indianapolis Colts korábban megvált defensive endjétől Bjoern Werner-től így természetesen a védő esetében sem él az opció.

Idén eddig négy csapat élt az opcióval. A safety Kenny Vaccaro (Saints), a tight end Tyler Eifert (Bengals), az offensive tackle Kyle Long (Bears) és a wide receiver DeAndre Hopkins (Texans) opciós ötödik évét hívta le a csapata.

A New Orleans Saints a 15. helyen választotta ki Vaccaro-t aki az eddigi pályafutása során meghálálta a bizalmat. A védő a tavalyi szezon összes mérkőzésén kezdő volt, 104 tacklet, 3 sacket és 1 kierőszakolt fumblet szerzett. Két évvel ezelőtt a gyenge Saints defense kevés jól teljesítő játékosai közé tartozott.

Sokoldaló játékos akit újonc szezonjában a defensive end és a defensive tackle posztot leszámítva a pálya minden részén bevetették. A csapat korábbi defensive koordinátora, Rob Ryan az egész liga egyik legjobb safetyjének nevezte.

Eifert-et a 21. helyen választotta ki a Bengals és tavalyi teljesítményének köszönhetően beválasztották a Pro Bowl keretbe. A két évvel ezelőtti szezont egy mérkőzést leszámítva teljes egészében kihagyta de a visszatérése után 615 elkapott yardot és 13 elkapott TD-t szerzett. Megdöntötte Bob Trumpy 46 éve fennálló franchise rekordját a tight end által egy szezonon belül szerzett TD-ket illetően.

Long-ot a 20. helyen választotta ki a Bears. Eddigi hároméves pályafutása során csak egyetlen mérkőzést hagyott ki, minden pályára lépése alkalmával a kezdőcsapat tagja volt. Eddig igen megbízhatóan teljesített pedig a tackle és guard poszton is bizonyítania kellett. Pályafutása mindhárom szezonjában beválasztották a Pro Bowl keretbe.

Senkit sem lepett meg, hogy a Texans is élt DeAndre Hopkins opciós ötödik évével akit a 27. helyen választottak ki három évvel ezelőtt. A 23 éves játékos csapatának legjobbai közé tartozik, a tavalyi szezonban beválasztották a Pro Bowl és az All-Pro második keretébe is.

Évről évre jobban teljesít, 802 elkapott yard az újonc, 1210 elkapott yard a második szezonjában. A tavalyi szezonban 1.521 yardot szerzett pedig finoman szólva sem a legjobb irányítókkal dolgozott együtt. Ryan Mallett, Brian Hoyer, Brandon Weeden és T.J. Yates átadásait kellett leszednie.

A 2013-as Draft elsőkörös játékosai

 
PICK JÁTÉKOS POSZT CSAPAT ÖSSZEG
1 Eric Fisher OT Kansas City Chiefs $11.9M
2 Luke Joeckel OT Jacksonville Jaguars $11.9M
3 Dion Jordan DE Miami Dolphins $12.7M
4 Lane Johnson OT Philadelphia Eagles $11.9M
5 Ezekiel Ansah DE Detroit Lions $12.7M
6 Barkevious Mingo OLB Cleveland Brown $11.9M
7 Jonathan Cooper OG Arizona Cardinals $11.9M
8 Tavon Austin WR St. Louis Rams $12.2M
9 Dee Milliner CB New York Jets $11.9M
10 Chance Warmack OG Tennessee Titans $11.9M
11 D.J. Fluker OT San Diego Chargers $8.8M
12 DJ Hayden CB Oakland Raiders $8M
13 Sheldon Richardson DT New York Jets $8M
14 Star Lotulelei DT Carolina Panthers $6.7M
15 Kenny Vaccaro S New Orleans Saints $5.6M
16 EJ Manuel QB Buffalo Bills $11.3M
17 Jarvis Jones OLB Pittsburgh Steelers $8.3M
18 Eric Reid S San Francisco 49ers $5.6M
19 Justin Pugh OT New York Giants $8.8M
20 Kyle Long OG Chicago Bears $8.8M
21 Tyler Eifert TE Cincinnati Bengals $4.7M
22 Desmond Trufant CB Atlanta Falcons $8M
23 Sharrif Floyd DT Minnesota Vikings $6.7M
24 Bjoern Werner DE Indianapolis Colts $8M
25 Xavier Rhodes CB Minnesota Vikings $8M
26 Datone Jones DE Green Bay Packers $8M
27 DeAndre Hopkins WR Houston Texans $7.9M
28 Sylvester Williams DT Denver Broncos $6.7M
29 Cordarrelle Patterson WR Minnesota Vikings $7.9M
30 Alec Ogletree LB St. Louis Rams $8.3M
31 Travis Frederick C Dallas Cowboys $8.8M
32 Matt Elam S Baltimore Ravens $5.6M
 

(nfl.com, tsn.ca, Fotó: albersheims.com, bigeasybeliever.com, khou.com)