Beharangozó: Jaguars-Vikings

Elindul az NFL idény a Minnesota Vikings csapata számára is. Vasárnap hazai pályán fogadjuk a Jaguars csapatát. Végre kezdetét veszi az igazi küzdelem, mely során akár a Vikings is esélyes lehet a végső győzelemre. Addig még ez kiderül apró lépésekkel kell előrehaladnunk az úton, hogy a végén mindenkit magunk mögé utasítva tekinthessünk vissza a szezonra. Hosszú az út, amely során lesznek nagy csaták, fájó vereségek és kiemelkedő diadalok, de egy csapatként megyünk tovább.

Vasárnap az alapszakasz első mérkőzésén hazai pályán fogadjuk a tavaly 6-10 -el záró Jacksonville Jaguars csapatát. A mérkőzés helyi idő szerint délben, magyar idő szerint este 19 órakor kezdődik.

Első és legfontosabb, hogy Adrian Peterson játszani fog-e. Sokan találgatnak, a válaszra azonban holnapig várnunk kell. Peterson még tavaly decemberben szenvedett súlyos térdsérülést, majd a műtétet követően 8-10 hónap kihagyást jósoltak neki. 9 hónap telt el az évből és a futó teljesnek érzik magát a játékra.

A másik oldalon is egy klasszis futó áll Maurice Jones-Drew személyében. Az ő helyzete teljesen más, mint Peterson-é. Jones-Drew önszántából maradt távolt a Jaguars edzőtáborától és az összes előszezon mérkőzéstől. 38 nap után bejelentette, hogy ismét edzésbe áll, azonban helyette már teljesítettek az előszezonban. A Jaguars vezetőedzője biztos abban, hogy nem Jones-Drew fog kezdeni, hanem a most harmadik idényét kezdő Rashad Jennings.

A vendégek irányítója Blaine Gabbert úgy érzik készen áll, hogy a tavalyi nem igazán fényesre sikerült újonc éve után visszatérjen és sikerrel vezesse csapatát. 2214 passzolt yard, 12 TD és 11 interception-t szerző irányítónak most két új célpontja akadt az idei holtidényben. Megszerezték a szabadügynök Laurent Robinson-t, majd az idei draft során 5. összesített pick-nek elhozták Justin Blackmon-t. Mike Mularkey aki az elmúlt négy idényben a Falcons támadó koordinátora volt elmondta, hogy szeretne tiszta képet kapni hol és merre tart a csapata. Sok jó dolgot látott az előszezon során és reméli, hogy az előttük álló négy negyedben sikerrel tudják véghezvinni azt, amit elterveztek.

A Minnesota irányítója Christian Ponder is második évét kezdi meg idén. Ő is javítani szeretne és képesnek érzi magát, hogy előrelépjen és segítse a csapatát a pályán. A tavaly 13 TD-t és 13 interception-t szerző irányító csak a 6. héttől vett részt kezdőként a Vikings irányító posztján.

“Tudjuk mi a feladatunk. Tudjuk mit várnak el az edzők és mindenképpen jobb szezont szeretnénk elérni, mint a tavalyi 3-13 -as. Szeretnénk a rájátszásba kerülni és szeretnénk az NFC NORTH divizióban végig versenyben lenni.” – mondta Christian Ponder.

Visszatérve kicsit Peterson-ra. Ugyan azt mondta, hogy ha csak 5 snap-et játszik akkor is játszik. Peterson mögött ott van az a Toby Gerhart, aki sok csapatnál simán kezdő futó lehetne, hiszen robbanékonyságával sok yardot tud szerezni csapatának.

A futókérdést tisztázva marad még az elkapó poszt. Itt egyértelműen Percy Harvin nevét kell a sor elejére venni. A még mindig fiatal elkapó tavaly karrierje legjobb szezonját zárta. Majdnem 1000 yardot elkapva igencsak nagy szerepe volt, hogy a Vikings mégsem győzelem nélkül zárta az alapszakaszt. A második számú elkapó poszt már kicsit bonyolultabb. Illetve nem feltétlen kéne annak lennie, de most mégis az hiszen az erre a célra szerződtetett ex-Bengals elkapó Jerome Simpson három meccses eltiltással kezd idén. Ez sem a csapatnak sem pedig Jerome-nak nem jó. A negyedik fordulóban azonban már teljes erővel játszatható Simpson. Addig azonban Michael Jenkins, Devin Aromashodu és Stephen Burton trióból fog játszani valaki Simpson helyén.

Ponder-nek nemcsak jó elkapói de kiváló tight end-jei is vannak, akik ha kell futásnál blokkolnak, de ha kell 50 yardos elkapást produkálnak. Kyle Rudolph az első számú célpontja Ponder-nek, ez többször is kiderült, hiszen Rudolph nagy százalékban kapja el a labdákat rövid és középtávon, így ez egy biztos pont Ponder-nek. Minden bizonnyal John Carlson is be fog mutatkozni a Vikings-ban vasárnap. Ő az aki 25 millió dolláros szerződést kötött a csapattal a holtidényben, de a Training Camp első felében lesérült, így az egész előszezont kénytelen volt kihagyni. Rhett Ellison-ra leginkább majd a futások blokkolásánál lehet majd számítani. Könnyű lesz felismerni, hiszen a nemrég visszavonult Jim Kleinsasser mezszámában, a 40-esben fog játszani. Érdekesség, hogy ugyanazt a szerepkört szánják neki is, mint anno Jim-nek.

Chad Greenway, aki tavaly a legtöbb tackle-t szerezte házon belül úgy fogalmazott, hogy …

“A legtöbb ember szemében nem vagyunk elég tehetségesek , nem vagyunk olyan jók, nem vagyunk tapasztaltak. Izgalmas lesz, mert úgy gondolom, hogy sokkal jobbak vagyunk mint ahogyan azt az emberek gondolják és úgy vélem, hogy van esélyünk” – mondta Chad Greenway a Vikings linebackere.

A Vikings csapatánál egy nagy évre számítanak az első körben draftolt offensive tackle Matt Kalil-tól. Kalil-al megerősítettnek érzik a bal oldalt, így a sackek számának csökkenésében bíznak. 

Jared Allen aki tavaly oroszlánrész vállalt abban, hogy a csapat végül 50 sackel zárja az alapszakaszt, idénre sem tervez változást. A tavaly 22 sackig jutó defensive end bízik a védelemben. 

A Jaguars támadófala 44 alkalommal nem tudta megvédeni annyira az irányítót, hogy elkerüljék a sacket. Gabbert 44 alkalommal lett a földre víve, ez holtversenyben a hetedik legtöbb engedett sack a tavalyi NFL szezonban.

A két csapat eddig 4 alkalommal találkozott, melyben a Vikings három győzelem mellett csak egy alkalommal hagyta el vesztesként a pályát. Legutóbb 30-12-re nyert a Vikings a Jaguars vendégeként, még 2008-ban Jacksonville-ben.

bejegyzesvikingsbanner.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary