Nagyító alatt a Washington Redskins

2012 április 26.-a hosszú időre megváltoztathatja a Redskins jövőjét. Az idei draft nagyon sokba került az indián menedzsmentnek, és az is csak később fog kiderülni megérte-e, ám a mutató egyelőre az igen felé leng kitartóan. A Washington évek óta irányító problémákkal küzdött, és Mike Shanahan harmadik évére végre megoldotta a feladatot. Más kérdés, hogy a ligának és Goodellnek köszönhetően hiba csúszott a számításba a sok milliós cap büntetés okán, így a Griffint megvédeni hivatott offensive line semmit sem változott, illetve ha igen, akkor csak hátrányára.

Kiderült ugyanis, hogy a jobb oldali tackle Jammal Brown makacs csípősérülése nem gyógyult, így ezzel a sérüléssel játszott két idényen keresztül. Eleve égető szükség lett volna a fal megerősítésére, ami Brown kiválásával tovább gyengült. Ráadásul a Redskins drukkerek legnagyobb meglepetésére elküldték a csapattól Willie Smith-t, aki tavaly az idény végi sérüléshullám idején remekül helyt állt a fal jobb és bal oldalán is. Tehát a fal gyengült, jobb tackle-ben Tyler Polumbus játszik -meglehetősen gyengén- aki eddig az első csere volt, ő a fal legsebezhetőbb pontja. Sajnos nem igazán értik meg egymást a right guard-al, Chris Chester-el, sok esetben elváltják egymást, nem mindig tudják felvenni az emberüket passzjáték esetén. A legnagyobb nyomás Griffinre a jobb oldalról érkezik, az ütések döntő többségét is innen kapja. A center Will Montgomery és tőle balra a "vakoldal" viszont jól muzsikál az ő védelmük megbízható. Leginkább a "Sváb", Kory Lichtensteiger miatt féltünk, de a left guard a közepesnél jóval erősebb színvonalat hozott eddig, a bal tackle Trent Williams pedig kimagasló formában játszik.

A Griffin által fémjelzett támadó egységben általában az OC, Kyle Shanahan szokott csak zavart kelteni egynémely játék hívásával, mert egyébként az eddig lesajnált egység elég ponterős lett, az élen Griffinnel, akinek a mutatói nem azt tükrözik, hogy egy rookie irányítóról van szó. 161 passzkísérletből 113 landolt az elkapóknál (70,2%) 1343 yardot (átlag 8,3 yard) és 5 TD passzt hozva a konyhára. Ez 100,5-ös passer ratinget jelent két interception ellenében. Ezzel jelenleg dobogós, harmadik a liga irányítói között. És akkor a sokat szidott, egyes ellenszurkolóknak oly ellenszenves mobilitás: földön is rendkívül veszélyes, 379 futott yardot (átlag 6,9! yard) és 6 futott TD-t mutatott fel az eddigi hat fordulóban

És akkor ne beszéljünk az elkapói dropjairól. Sok célpontja van, illetve talál magának célpontot, és mivel a neki idehozott Pierre Garcon az első meccs óta maródi, és egy darabig az is lesz, kénytelen a figyelmét megosztani és a passzait testvériesen elosztani. Ez alól csak a Chris Cooley távoztával első számú tight endnek előléptetett Fred Davis a kivétel, a legtöbb passzt ő kapta szám szerint 23-at 312 yard erejéig. A többiek (Moss, Hankerson és Morgan) egyformán 16 elkapott labdával állnak sorrendben 223, 207, és 201 yarddal. A támadó egység másik motorja szintén újonc, a runningback Alfred Morris. Azt tudjuk, hogy Mike Shanahan futó mágus, de azt is, hogy "eszi" a futókat az agresszív gameplan, amit kitalál nekik. Erről tudna mesélni még Clinton Portis is, de elég végigmenni a névsoron, kiket amortizált le a három idény alatt: Ryan Torain, Keiland Williams, Tim Hightower, Roy Helu, Evan Royster, és idén újra kellett RB. Most is belenyúlt, mert Morris a liga legjobb futóival vetekszik, 5. az NFL listán, közvetlenül Bradshaw mögött, aki nem mai gyerek már ugye. Morris 116 futásával 538 yardot és 5 TD-t termelt a Washingtonnak, futásonként 4,6 yardot átlagolva. Leginkább az a probléma vele, hogy a legtöbb snapet ő kapja, a meccsek vége felé száll be a sérült Royster pár snap erejéig. El fog használódni ő is. Bár Shanahan idehozta cserének a Packerstől Ryan Grant-et, aki nem rossz név a szakmában, de labdához még nem jutott és csak harmadik RB Royster mögött. Ha nem lesz változás tartok tőle, hogy Morris is IR listás lesz hamarosan. A Shanahan féle ZBS elég jól ül ezidáig, úgy látszik a falembereknek sikerült összeszokniuk ehhez a három év alatt, és mivel (meglátásom szerint) javarészt az inside run-t használja Kyle Shanahan a playekben, Morris feje hamarosan jobban fog fájni a kelleténél. Sellers visszavonulásával a fullback-et nem igazán használjuk, talán jobb is, mert Darell Young térde egy vékony üvegpohárhoz hasonlít, hamar összetörik ha nem vigyáznak rá.

És akkor lássuk a labda másik oldalát. Tavaly a védelmére volt leginkább büszke a Redskins, ez idén nagyon nagyon megváltozott. Az eddigi három vereségből kettő az ő lelkükön szárad, megosztva a special teammel, de róluk később. A védelem frontvonalával nincs is különösebb baj, ám Orakpo sérülésével jelentősen megváltozott a stratégia, és sajnos Haslett nem mindig ugyanazt a meccset nézi mint az ellenfél. Úgy tűnt a 3-4-es rendszerre való átállás zökkenőmentes lesz, leginkább azért mert váltogatni szokta a két rendszert egy meccsen belül, sőt, egy driveon belül is a defense edzői stábja. A defensive end Adam Carriker sérülését követően a tavalyi évet kihagyó Jarvis Jenkins került a fal bal oldalára, és eddig remekül teszi a dolgát, a nose tackle-t játszó Barry Cofield-el, és a másik DE Stephen Bowen-el jó falat alkotnak. Szeretném hinni, hogy csak a játékhívásoknak köszönhető az irányítóra való nyomásgyakorlás hiánya, de sajnos nem ez a helyzet. Sokkal kevesebb blitz-et hívnak, a nyomás nem elegendő, az ellenfél QB-ja nyugodtan nézelődhet a fala mögött, kényelmesen válogathat a célpontjai közül, annyi ideje van, hogy biztos el tud szakadni valamelyik.

Az LB sor is átalakítás alatt áll, Kerrigan megbízhatóan játszik ugyan, de Orakpo nélkül félkarú óriás, és az elkapókat sem tudja megfelelően fogni sem zónában, sem emberen. A másik oldalon változó a helyzet, Rob Jackson, Orakpo helyettese egy tackle gyár, már ha szembe megy vele az ellenfele, de egy irányváltásnál már bajban van. Nem véletlen a játékosok váltogatása ezen a poszton, alkalmanként Lorenzo Alexander, Chris Wilson, és újabban a Colts-tól érkezett Mario Addison is feltűnt right OLB-ben. Belül is van baj, London Fletcher még mindig a védelem legjobbja, de egyre kevesebbet vállal, és nincs még megfelelő helyettes. Perry Riley jó lenne, de csak 4-3-as felállásban tudja helyettesíteni, mert nincs is több ember. Illetve van még a nagy reménység Keenan Robinson, aki a preseason meccseken nagyon jókat mutatott, de valami miatt nem preferálja őt Haslett. Futás ellen nincs is probléma, azt jól fogja defense, ám a passz elleni védekezés a legrosszabb a ligában.

A védelem hátsó fele napról napra változik, a friss igazolás Cedric Griffin kiesésével nagyon elvékonyodott a CB class, DeAngelo Hall és Josh Wilson jelenti az állandóságot, de mögöttük nincs jelentős lehetőség. A rookie Richard Crawford, játékhívástól függően nickelben játszik, de mellette csak David Jones van, és ezzel ennyi is. Nem véletlenül van a liga legalján a Redskins passzok ellenében. A safetyk külön történet, ez a poszt el van átkozva Washingtonban kb. Sean Taylor óta. Kezdődött Tanard Jackson eltiltásával, folytatódott Brandon Meriweather sérülésével. Tavaly Atogwe és Landry játszotta ugyanezt a mozit, mesebelien játszottak: hol voltak hol nem. Jelenleg Madieu Williams elég jól beleállt a feladatba mint FS, de a strong safety még mindig képlékeny. Itt volna Dejon Gomes, aki megfelelően, sőt alkalmasint jól is játszott a poszton, mégis előkerült újra a lassacskán a csapat rossz szellemévé váló Reed Doughty, akiről fogalmam sincs (és Amerikában sem nagyon tudják, talán csak a front office..) hogyan kerülhet időről időre a kezdő csapatba. Nem tudom van-e nála rosszabb safety a ligában.

A special team hozza a kötelezőt, viszont semmi extrát nem nyújtanak, az eddig szinte kizárólag csak visszahordásra alkalmazott Brandon Banks idénre csak a helyet foglalja, semmi olyat nem tud adni, amit más WR, vagy CB ne tudna. Húsz yardig visszaviszi a labdát és kész. És akkor most nagy levegő: a kicker. Hála a jó égnek, most nem tartott két évig észre venni az alkalmatlanságot (finoman fogalmaztam), és Graham Gano után Billy Cundiffot rövid úton eltávolították. Azt hittük Ganonál nincs rosszabb.. és mégis. A Redskins field goal kísérletei tényleg csak kísérletek maradtak, 12 kísérletből 7-et kihagyott, és nem is messziről. Kai Forbath jobb választásnak tűnik, de egy meccs alapján nem lehet véleményt alkotni róla.

A Giants elleni csoportmeccset rangadónak titulálni még nem nagyon lehet, legalábbis washingtoni oldalról, mivel a Redskinsnek ez lesz az első csoportmeccse idén. Aki a tavalyi két 'skins győzelmet veszi alapul, nem is tévedhetne nagyobbat, mert bár a New York-i Óriások jelen állás szerint jobb formában vannak, esélyesebbek a győzelemre, de csoporton belül bármi megtörténhet. Ez a meccs is 0-0-ról indul, és talán szoros lesz. Lehet, hogy éppen Cundiff elküldése dönti el...

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu