Beharangozó: Texans - Vikings

Sorsdöntő mérkőzés előtt a Minnesota csapata, ha rájátszást akarunk akkor csak a győzelem elfogadható.

Kettőből kettő, jelenleg ez a Vikings mérleg mikor az NFL-ben a Houston Texans ellen játszik. A Houston-i együttes nemrég íródó történetében eddig egyszer idegenben és egyszer hazai pályán sikerült a Vikings-nak diadalmaskodni ellenük.

Az idén 10 évi fennállását ünneplő csapat játszi könnyedséggel jutott be a rájátszásba úgy, hogy tavaly sikerült ez nekik először a bravúr. Idén viszont sorra gázolnak át ellenfeleiken és a már biztos résztvevő kényelmesen, hátradőlve nézheti, hogy a még versenyben lévő csapatok miként próbálnak ki mindent, hogy végül ők is a playoff világában köthessenek ki.

Természetesen a Vikings is versenyben van még, sőt pillanatnyilag annyira jó helyzetből várhatja a 16. fordulót, hogy a Seahawks mellett a Minnesota-i csapat tanyázik a Wild Card helyek egyikén. Erre a két helyre összesen a Minnesota-val együtt hat csapat pályázik idén. A Seahawks 9-5 -el, a Vikings, a Giants, a Redskins, a Bears és a Cowboys egyaránt 8-6 -os mérleggel vannak, de a Vikings a tiebreaker procedúra miatt most a Wild Card hely büszke tulajdonosa, de ha továbbra is megakarja tartani helyét, akkor nyerni kell a hátralévő kettő meccset. Ami nem lesz éppen sétagalopp. Hátravélő mérkőzésünket, mind a kettőt csoportgyőztes ellen fogjuk vívni. Most azonban koncentráljunk a Texans elleni találkozóra.

Vasárnap Texas államban lépünk majd pályára, ahol kiharcolhatjuk az rájátszás életben tartását. A már csoportgyőztes Texans ellen már idén játszottunk, de mivel az előszezon mérkőzés volt, az nem számít bele az elbírálásba. Mint említette az előszezonban már találkoztunk, akkor is a Reliant Stadium-ban került sor a mérkőzésre, ahol a Vikings 24-28 arányban vereséget szenvedett. Itt zárójelbe megjegyezhető, hogy tavaly is találkoztunk az előszezonban, ahol viszont 28-0 -ra a Vikings tudott felül kerekedni.

Élesben, azaz az alapszakaszban még csak két alkalommal találkoztunk egymással. Örömteli, hogy mindkétszer mi nyertünk és jó volna ezt a remek szokást megőrizni.

A Vikings nyerőembere most is, mint mindig a futócsillag Adrian Peterson lehet, aki idén 1812 yardnál és 11 TD-nél tart és ezt a számot tovább növelheti és törhet a rekorddöntés irányába. Peterson a Rams ellen az első 8 futásból nem igazán villogott, mert jól tartotta őt az ellenfél végelme, de mivel mind tudjuk kiről van szó, ezért várható volt, hogy előránt valamit a tarsolyból, ami meg is jött. 82 yardos TD futásával egyéni csúcsot állított be és újabb lépést tett a rekord felé. A meccset végül 212 yarddal és 1 TD-vel fejezte be, de ami még fontosabb, hogy a Vikings idegenben már másodjára is nyerni tudott. Míg hazai pályán 6-1 a mérlegünk, addig idegenben 2-5. Jó lenne tartani a múlt és az azelőtti héten látott teljesítményt és akkor a Texans-t legyőzve továbbra is előnyben lennénk üldözőinkkel szemben.

Nem lesz könnyű, hiszen a 12-2 -vel álló Texans-nak kell ez a siker, hogy a rájátszást végig hazai pályán bonyolíthassák le, így az a terv, ha lehet így nevezni, inkább elképzelés, hogy a Texans majd visszafogja magát, mivel ő már bent van, nem kell úgy hajtania. Természetesen a hazai pálya előnye mindig jobb egy csapatnak, pláne, ha a rájátszásról beszélünk, nem mellesleg több haszon. Így ez a gondolatmenet félreteendő.

A két csapatot összehasonlítva rögtön lejön pár hatalmas különbség. Vegyük például az irányító személyét. Matt Schaub a Texans irányítója 1000 yarddal és 8 TD-vel többet ért el idáig a szezonban, mint Ponder. Ezt a tényt az sem segíti, ha megnézzük, hogy a Vikings 32. passzolt yardok tekintetében a ligában és egyenlőre semmi jel nem utal arra, hogy ez változni fog, valószínű idén utolsók leszünk e tekintetben.

Futó poszton már mi visszük a pálmát, természetesen bárki lenne az ellenfelünk ugyanezt el lehetne mondani. Peterson kevesebb mint 300 kísérletből 1812 yardot ért el, míg az ellenfél legjobb futója Arian Foster, már a 320. kísérletén is túl van, de mégis 500 yarddal kevesebbje van, mint Peterson-nak. Ez jó és szép is, de ezt a kiváló futóteljesítményt ki kéne egészíteni egy szép irányítói teljesítménnyel és akkor nem kéne agyvérzést kapni, Ponder hajmeresztő passzai miatt.

Ahogy nálunk, úgy a Texans csapatánál is a tight end kapja el a legtöbb TD-t. Kyle Rudolph a Vikings kiválósága 48 elkapással és 8 TD-vel, míg a Texans tight endje, Owen Daniels 56 elkapással és 6 TD-vel rendelkezik idén. Igaz, hogy jelenlegi ellenfelünknél elkapó poszton nincs akkor hiányosság, mint nálunk. Andre Johnson bőven 1300 yard felett jár és egyenlőre megállíthatatlannak tűnik.

Leslie Frazier szerint szép a Vikings jelenlegi mérlege és sokan nem várták ezt, de megítélése szerint, most nem a 8-6 -os állással kell foglalkozni hanem, hogy megnyerjük a mérkőzést Houston-ban.

A tavalyi 3-13 és az azelőtt 6-10 után, jelenleg 8-6 -al állunk, ami már egyet biztosan jelent, méghozzá azt, hogy nem lesz negatív a mérleg.

Gary Kubiak a Texans vezetőedzője annak ellenére kicsit nyugtalan, hogy a Texans jelenleg az egyik legjobban teljesítő csapat a ligában és 28,1 pontot szereznek mérkőzésenként. Azt nehezményezi, hogy például a elmúlt heti Colts elleni mérkőzésen 4 alkalommal egymás után TD-t kellett volna elérniük, de mind a négy alkalommal csak mezőnygólt tudtak értékesíteni, így nem volt teljesen elégedett a támadójátékkal. Ennek ellenére megnyerték a mérkőzést.

Ha a védelmünk az elmúlt két mérkőzéshez hasonlóan vagy jobban teljesít, akkor Matt Schaub, Andre Johnson vagy Arian Foster nem tud majd érvényesül, ellentétben a Vikings akaratával, ehhez azonban nem lesz elég Peterson parádézása, Ponder mindenféleképpen kelleni fog.

Vasárnap tehát összecsapunk Texas-ban és még este kiderül, hogy van-e remény továbbra is vagy ideje a következő szezonra építkezni. Nem mellesleg ha igazak a Harvin körüli jelentések, akkor elkapó poszton nem kis mozgás várható majd a holtidényben.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com