Beharangozó: Panthers - Seahawks

Eljött végre a várva várt szeptember, ami azt jelenti, hogy újra NFL szezon kezdődik. Az első fordulóban vasárnap 19.00-kor lép pályára a Seahawks, méghozzá a Carolina Panthers otthonában. Nem lesz ismeretlen a terep és az ellenfél, hiszen tavaly már megmérkőzött a két csapat, ahol 16-12-re nyert a Seattle. Hasonló meccset várok, ahol inkább a védelmek fognak tündökölni. Wilson 2 interceptiont dobott, míg Newton nem érte el a 150 yardot, tehát el lehet mondani, hogy egyik QB sem élete meccsét játszotta, valamint a futásokból sem érte el egyik csapat sem a 100 yardot összesen.

Vasárnap tehát nehéz meccsre számítok, amiben benne van a sok sérülés is. Percy Harvin ugye köztudottan minimum 6 hetet hagy ki, de valószínűleg annál is többet. Chris Clemons és Jordan Hill is maródi, ők is biztosan nem játszhatnak. Kérdéses a játéka Cliff Avrilnek, Brandon Mebane-nek és Tony McDanielnek is. Tehát a kezdő DL-ból hárman nem biztos, hogy játszhatnak, ami hatalmas érvágás lenne. LEO poszton Avrilnek kellene kezdenie, ha nem tud, akkor O'Brien Schofield és Benson Mayowa kaphat lehetőséget, kezdőként valószínűleg előbbi. A fal közepén Michael Bennett és D'Anthony Smith kezdhet, ha egyik sérült sem tudja vállalni a játékot, ami azért is lenne hatalmas baj mert más nincs is ezen a posztot elérhető. Red Bryant az aki normális kezdőből egészséges.
A DL a következő OL-lel nézhet szembe: Jordan Gross, Amini Silatolu (Terrelle Wharton), Ryan Kalil, Garry Williams, Byron Bell. Tehát nem egy egy elit OL ez. Hasonló a Seahawks falához, mert LT és C poszton van átlag feletti játékosuk, a maradék 3 poszton gyengélkednek.

Szerencsére a csapat többi részében nincsenek sérülések, sőt inkább bő a felhozatal. Maradva a D#-nél A LB sorban Bobby Wagner és KJ Wright is kiemelkedik, Malcolm Smith pedig 3. kezdő. Az ő feladatuk lehet a futójáték megfogása, DeAngelo Williams és Cam Newton is jobb napjain megfoghatatlan tud lenni, egy hiányos Seahawks DL ellen pedig újra villoghatnak. Jonathan Stewart a nagyon jó képességű, de sérülékeny RB biztosan kihagyja a meccset.

Legion of Boom! A Sehawks secondary a liga legjobbja. Ezt most meg is lehet mutatni, hiszena Panthers passzjáték nem igazán jó. Newton passzjátékban még mindig fogható, ráadásul csak két neves célpontja van: Steve Smith és Greg Olsen. Smith-t valószínűleg Sherman kapja meg, egyiket sem kell félteni, nagy dumások, lesz ott pofozkodás. Olsen ellenben nagy veszély lehet, hiszen nagyon jó TE. Browner ellenfele a másik oldalalon Brandon LaFell lesz. Walter Thurmond nagyon jó hónapon van túl, nickel CB poszton megnyerte a versenyt, nem tartom kizártnak, hogy a Legion of Boom előbb-utóbb kibővül 5 személyesre.

Az offenseben továbbra is a futásokon van a hangsúly. Marshawn Lynch immár a remek FB Michael Robinson nélkül kénytelen harcba indulni. Robert Turbin és Christine Michael személyében megvannak a fiatal kiegészítő emberek, így továbbra is ligaelit futójáték lehet Seattleben.

Russell Wilson előszezonja nem volt rossz, de jó sem. Voltak nagyon jó pillanatai, de voltak homályai is. Indul a szezon, most már nem lehet hibázni, mert az ellenfé kihasználja azokat. Harvin hiányában nagy szerep hárul Golden Tate-re, aki breakout év előtt állhat, valamint Sidney Rice is visszatér, aki a teljes preseasont kihagyta. 3-4. WR poszton Doug Baldwin és Stephen Williams is kaphat játékidőt, de mivel a futójáték az elsődleges, így jóval kevesebbet vannak ők pályán, mint pl. egy Saints offenseben. TE poszton Zach Miller is végre visszatér, nagy szükség van rá. Atnhony McCoy sérülése miatt a teljes szezont kihagyja, ami hatalmas érvágás. Helyét Luke Willson veszi át, neki voltak jobb és rosszabb meccsei a preseasonban. 
A Panthers secondary nem acélos, könnyen verhető. Josh Norman, Josh Thomas, Captain Munnerlyn féle CB-ket Rice-éknak nem okozhatnak gondot.

A gond inkább a Panthers remek front7-je lehet. Charles Johnson, Greg Hardy, Luke Kuechly és a rookie DT Star Lotulelei-vel is meggyűlhet a csapat baja. Főleg az OL lesz gondban. Russell Okung ugyan leveheti az egyik DE-t, de Breno Giacomininek lesz a baja a másikkal. Kuechly pedig mindenhol ott lesz.

A legfontosabb párharcok:

- Marshawn Lynch (RB) vs Luke Kuechly (MLB) : A liga egyik legjobb futója, a liga legjobb fiatal LB-e ellen. Lynchben benne van, hogy szétfussa a Pantherst, de az is h Kuechly és a Carolina megfogja őt.

- Max Unger (C) vs Star Lotulelei (DT) : A futójáték működéséhez ezt a párharcot nyernie kell Ungernek, és lyukakat teremtenie a RB-nek. Nem mellesleg nem lehet középen nyomás Wilsonon, mert ha onnan is átjön a Panthers pass rush, akkor nagy baj van.

- Russell Wilson (QB) vs Charles Johnson és Greg Hardy (DE-k) : Giacomini felől állandóan, Okung felőle néha átfognak jönni a pass rusher DE-k, így Wilsonnak szüksége lesz nagyon a mobilitására.

- Greg Olsen (TE) vs Kam Chancellor (S) és KJ Wright (LB): Olsen lehet a legveszélyesebb a Panthers offenseben. Smith-t úgy gondolom Sherman (és Browner) megoldja, így a TE levédekezése lesz a legfontosabb, ha Newton passzolni készül.

bejegyzesseahawksbanner.jpg

Forrás:

Seattle Seahawks Hungary