Beharangozó: Eagles - Chargers

Jelentem, csapataink harcban állnak! Vagyishogy megkezdődött az NFL 2013-2014-es szezonja a Philadelphia Eagles számára is. Magyar idő szerint kedd hajnalban Chip Kelly bemutatkozott a csapat élén, tétmeccsen is, és eddigi munkája rögtön meg is látszott. Harcos, energikus csapatot láthattunk, aki hátrányból is fel tudott állni, és mindenben az ellenfél fölé nőni. A mérkőzés második fele kevésbé sikerült jól ugyan, de ahogy mondani szokták: „A győzelmet nem kell megmagyarázni!” Sok időnk nincs az elemezgetésre, ugyanis vasárnap este 19:00-kor, az ugyancsak Hétfő Esti Rangadót játszó San Diego Chargers látogat a Lincoln Financial Fieldre. Az Eagles természetesen ezen a mérkőzésen is jó győzelmi esélyekkel lép pályára, azzal együtt, hogy a Chargerst egyáltalán nem szabad senkinek sem lebecsülnie. De nézzük meg mit érdemes tudni erről a párharcról.

Meccsmérleg:

A két városföldrajzilag igen távol helyezkedik el egymástól. Ennek oka az, hogy míg a sasok az NFC konferenciában vitézkednek, addig a chargers az AFC-ben próbálja meg ismét az élmezőnybe tornászni magát.  A távolság és a különböző konferenciák miatt a két csapat eddig aránylag kevés, ez idáig mindössze 10 mérkőzést játszott egymás ellen. Az örökmérleg a Chargersnek kedvez 6-4 arányban melynek eleddig utolsó összecsapását2009. november 15,-én a kaliforniai csapat otthonában játszották. Akkor a hasonló mérleggel álló alakulatok egy aránylag sima, ám szorosabb végeredményt hozó találkozót játszottak, melynek győztese a hazai csapat lett 31-23- arányban. Donovan McNabb és Phillip Rivers párharcát egyéni statisztikákban ugyan előbbi nyerte, ám a klasszis LaDainian Tomlinson két touchdownjának is köszönhetően mégis a Qualcomm stadion közönsége örülhetett. Az akkori csapatokból eagles oldalról, Vick, McCoy, Avant, Jackson, Celek és Maclin tagja a mostani keretnek is, igaz utóbbi a szezont sérült listán tölti. A Chargers oldaláról Rivers, Gates, Floyd és Weddle az, aki vasárnap is ott lehet majd a pályán. 

Mit kell tudni a Chargersről?

315980433_2096532225001_901868133-2616-1358298321415.jpgA kaliforniai alakulatnál 2007-ben nevezték ki főedzőnek Norv Turnert, aki a jó erőkből, álló csapatból divízió győztest és Super Bowl esélyest faragott. Hat szezont töltött a chargers alkalmazásában, melyek közül az első háromban megnyerték az AFC West divíziót és egyben bejutottak a rájátszásba, míg a legutóbbi hármon második, harmadik és ismét második helyen zárták csoportjukat. A szezon végi győzelmi mutatójuk is folyamatosan romlott. A 2012-es csalódást keltő 7-9 után megköszönték addigi munkáját, és helyére Mike McCoyt nevezték ki. Az új főpedző legutóbbi állomáshelye Denver volt, ahol 2009-2012 között, mint az irányítók edzője illetve offensive coordinátor dolgozott. A Broncos ugyan ezen időszakban nem tudott nagy eredményeket elérni, ám McCoy munkáját ennek ellenére sok elismerés érte. Az ott töltött 4 év alatt három kezdő irányítóval kellett együtt dolgoznia. Sorrendben Kyle Ortonal, Tim Tebowal és Peyton Manningel. Ő az az edző aki Ortonból egy kiválóan passzoló irányítót faragott, aki Tebownak is olyan játékokat tudott összerakni, amiben eredményes tudott lenni, és aki a hosszú kihagyás után visszatérő Manninget egy 4659 yardos, 37 TD-s teljesítményhez segítette. Nem is találhattak volna nála alkalmasabb embert arra, hogy a tavaly gyengén játszó Riverst újra Pro Bowl szintű irányítóvá tegye. A keret alkalmas lehet újra a rájátszásba kerülésre, annak ellenére, hogy nagy volt a jövés-menés a holtszezonban. Összesen 22 játékos távozott, és 12 érkezett, nem számolva a draftolt illetve draftolatlan (UDFA) újoncokat. A támadó csapat ennek ellenére kevés, szám szerint három helyen változott, és mindegyik a támadó falat érintette. Az első körben draftolt D.J. Fluker foglalta el a jobb oldali tackle posztját, a Buffalobol érkező Chad Rinehart a bal oldali guard, míg az Eaglestől érkező King Dunlap a bal oldali tackle posztját tölti be az új idénytől.

A 3-4-es védelem első sora a Corey Liuget – Cam Thomas – Kendall Reyes összeállításban kezd, mindhárman nagyon fiatal játékosok, Liuget kivételével pedig eddig kevésszer kezdtek nfl pályafutásuk során.  A linebacker sor a Jarrett Johnson – Donald Butler – Bront Bird – Dwight Freeney összeállításban kezdett a Texans ellen, és nem is nyújtott rossz teljesítményt. Sikerült nagyrészt megfogniuk a Houston futásait, valamint 2 sacket és egy interceptiont is összehoztak. Utóbbit rögtön az első játékból, amit azonnal touchdownra is váltottak Riversék. A secondary a liga egyik legjobb safetyjére, Eric Weddlere épül, mellette Marcus Gilchrist játszik a két corner poszton pedig a Jaguarstól megszerzett DereK Cox valamint Shareece Wright.

A cikk folytatódik a Philly blog-on! Kattints ide!

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog