Beharangozó: Panthers - Buccaneers (13. hét)

Statisztikák nélkül tényleg nem beharangozó egy beharangozó. Ennek okán fussuk át, hogyan is áll csapatunk és az őket saját stadionjukban vendégül látó, csoportrivális Carolina Panthers alakulata. Offense oldalon csapatunknak a szezon ezen részét elérve – Mike Glennon javuló teljesítménye ide vagy oda- bizony van miért magára ölteni a píronkodó álarcot. Ebben természetesen nagy szerepet kap a katasztrófális első nyolc forduló, de ha mindent egybevetünk miénk a liga 31. helyen álló csapata támadó oldalon. Ez nem lenne rossz adat, ha 100 csapat indulna a ligában, de így, hogy csak 32! Az gondolom senkit nem lep meg, hogy a futásban lényegesen jobban állunk, hiszen ott a 19., míg passzok tekintetében csak 28. csapatunk.

Vajon Mike Glennon és az offense ezúttal is képes lesz kirobbanó teljesítményre?

A Carolina jobb ennél? Nos, azt kell mondjam, hogy csak az offense-t figyelembe véve nem sokkal. Ők is csak a liga 26. helyét tudhatják magukénak. Passzok tekintetében rosszabb a mutatójuk, mert itt csak 30.helyen állnak. Ellenben futásban nem rosszak, hiszen ott a 9. titulus az övék.

Akkor mitől áll a Carolina ennyire elől a rájátszásért folytatott harcban? Ti már szakavatott olvasók vagytok, így mindjárt rá is vághatjátok, hogy a védelem a kérdésre a válasz.

A Panthers rendelkezik, csak tisztán a számadatok szerint a liga 3. legjobb védelmével. Ugye itt mennyiszer leírjuk, hogy milyen jó a Bucs a védelme. Nos, ez a ligában ezen statisztikák szerint mégis “csak” a 14. Passzok tekintetében a Panthers passz elleni védelme 7., a miénk 21. A futás elleni védekezésben már közelebb állunk egymáshoz. Ők itt a 3., mi a 9. helyet foglaljuk el a ligában.

Ezek azonban véleményem szerint bár érdekes, de önmagában nem sokat mondó számadatok. Mert itt minden mérkőzés más és más.

De akkor mi történt legutóbb? A Panthers csapatával már találkoztunk egy ízben, mégpedig a 8. fordulóban. A Raymond James-ben megvívott csata nem túl kellemes élmény számunkra. Nem is csak a 13-31-es végeredmény, hanem az a kilátástalan produkció, amivel bízvást mondhatom, a csapat minden szurkolót elszomorított. Az hagyján, hogy az ellenfél már az első támadásából Greg Olsen révén touchdown-t ért el, ez nekünk a mérkőzés legvégén sikerült csak Tim Wright által, amikor már minden mindegy volt. Hiába vette ki hibátlanul a játékból Revis az elkapó Steve Smith-t, nem tudtunk mit kezdeni sem Cam Newton-nal, sem a másik oldali szélső elkapóval, Tedd Ginn-nel.

Ezt nem szeretnénk látni a mérkőzésen. Nem csak azért, mert kapott pontokat jelent számunkra, hanem mert időnk sincs rá.

Mi volt a hiba a játékunkban? Ezzel természetesen lehet vitatkozni, de szerintem az, hogy a védelmünk nem tudta- sőt, nem is láttam ilyen akarást- Cam Newton-ra ráerőltetni a területek lefedése által, hogy a Revisszel egy az egyben maradó Steve Smith-t próbálja minél többször megjátszani. Newton ezért inkább szétpasszolta a túloldalt és még egy futott touchdown-t is begyűjtött.

A mérkőzés előtt akad egy fontos kérdés az akarati tényező szempontjából. Mik a csapatok céljai? Nos ebben egyértelműen alul maradunk, hiszen a Panthers 8-3-as mérlege, versenyben tartja őket a rájátszásért folytatott harcban. Sőt mivel a csoportelső Saints 9-2-vel áll és még kétszer találkozik a Carolina csapatával, a Panthers egyértelműen a csoport megnyereséért is küzd. És hát ott a csoporton belüli eredmény nagyon számít holtverseny esetén. Csoportgyőzelemmel ugye nincs számolni való, a Panthers kiemeltként jutna a rájátszásba, esetleg még a wild card körben is pihenhetne. Ugyan a mi mérlegünk is 8-3, csak fordítotott értelmezésben ugye. Már nem lehetnek céljaink, a szezon régen elszállt. Hacsak csoporton belüli presztízs kérdést nem csinálunk a mérkőzésből. Mert azért a csoportriválisok egymás elleni mérkőzései egy picit mindig pikánsabbak.

Kikre nem számíthatnak a csapatok? Itt ugye mindjárt kezdjünk csapatunkkal, ahol kérdéses volt Revis és Foster játéka is, de ha a híreknek hinni lehet ők teljes életnagyságban bevethetők lesznek. Hiányozni fog viszont Tom Crabtree. Na nem azért, mert az előző mérkőzésen megbolondította volna a Panthers védelmet ( 1 elkapás, nulla yard), hanem a futójátékhoz bizony minden jól blokkoló játékos szükségeltetik majd. Aki az előző mérkőzéshez képest nagyobb vérveszteségnek tűnik, az Michael Adams és az ő játéka. Ő ugye a másodlagosból még Cam Newton-ra is tudott nyomást helyezni a legutóbbi mérkőzésen, sőt egy ízben el is kapta őt. A Panthers-nél is kezd érződni a szezon vége. Az előző mérkőzéshez képest úgy néz ki hiányzó lesz Chase Blackburn a linebacker sorból és Dayton Florence a cornerback-ek részéről. Akik  azonban nagyobb vérveszteséget fognak jelenteni azok Charles Johnson, aki sérült, valamint erősen kérdéses állítólag a másik kiváló passzsiettető Greg Hardy játéka is. Hardy is térdsérüléssel küzd, csakúgy mint Johnson. Glennonnak hatalmas “segítség” lehet, ha ez a két játékos nem lép pályára, hiszen talán liga szinten is elmondható, hogy az egyik legerősebb passzsiettető párosról van szó. Charles Johnson előző mérkőzésünkön kétszer sack-kelte Glennont, míg Hardy egyszer.

A Panthers front seven már nem lesz ennyire szép látvány…

Miben várható változás az előző mérkőzéshez képest? Az egyik kulcsa a kérdésnek éppen az előző bekezdésben foglalt sérülések játékra gyakorolt hatása. Csapatunk részéről továbbá ugye azt mondhatjuk el, hogy elmúlt pár fordulóban úgy tűnik Glennon kezdi megtalálni távolabbi célpontjait is. És hát hol lenne sebezhetőbb az a Panthers védelem, mint a secondary. Viszont mint tudjuk nincs jó passzjáték, futójáték nélkül. És szerintem ez el is döntheti a dolgokat. A Panthers front seven-je megkockáztatom, jelen pillanatban talán a legkeményebb a ligában. Természetesen itt Hardyt és Johnsont beleszámolva. Ha jó blokkokkal sikerül réseket nyitnunk, muszáj lesz tölteniük a boxot és akkor véleményem szerint nagyon sebezhetőek lesznek hátul. Azt a front seven-t pedig a levegőben lesz a legegyszerűbb átjátszani. Meglátjuk. Védekezésben sajnos kérdés Revis egészségi állapota. Mert azért tudjuk, hogy Steve Smith pimasz jó elkapó. Legutóbbi a Panthers általam is látott mérkőzésén éppen a volt Bucs cornerback, Aqib Talib sisakjára nyomott csörgősipkát.

Akárhogy is, ez egy nagyon kemény ütközet lesz. Viszont ha győzelmet nem is egyértelműen, de tisztes helytállást mindenképp remélhetünk. Ebben a szezonban, már ez is valami.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com