A jövőben virtuális valóságban készülhetnek a futballisták (videó)

Egy új fejlesztésnek köszönhetően a futballjátékosok a jövőben nem csak az edzőpályán hanem egy szobában egyedül is felkészülhetnek az előttük álló mérkőzésre. A Palo Alto-i STRIVR Labs projektjében létrehoztak egy virtuális világot amelyben a játékosok különböző meccshelyzeteket tudnak átélni.

A programot irányítóknak fejlesztették így jelenleg a QB-k szemszögéből láthatóak a csapattársak. Egy korábbi ígéret szerint elkészülnek majd az összes többi poszt (a D-line kivétel) játékosainak való programverzióik is de erről egyelőre nem lehetett hallani.

A virtális edzés egyelőre nem olcsó, 250.000 ezer dollárt kell kifizetni érte de már így is 5 iskola is leszerződött a céggel. Az Auburn, az Arkansas, a Clemson, a Vanderbilt és a program kifejlesztésében részt vevő Stanford használja már a virtuális valóságot.

A fejlesztésben részt vett a Stanford korábbi kickere Derek Belch és irányítója (a jó néhány NFL csapatot megjárt) Trent Edwards is. Belch a STRIVR projekt indulásakor a Stanford edzői stábjának tagja volt de annyira lenyűgözte a rendszer, hogy az ötletben rejlő lehetőségek miatt otthagyta az edzői pályát és minden idejével a virtuális valóság fejlesztésével foglalkozott.

Az eredmény pedig a hírek szerint megdöbbentőre sikeredett. A program nagy előnye a realisztikussága ugyanis a felhasználó nem digitális világot lát maga körül hanem korábban készített videó felvételek segítségével gyakorolhat.

Az Arkansas edzője Bret Bielema az elsők között próbálhatta ki a rendszert és annyira meggyőzte a program, hogy rögtön le is szerződött a fejlesztőkkel.

"Egy edzői karrier során kevés olyan pillanat van amikor nézel valamit és azt gondolod, hogy ez megváltoztatja majd a játékot. Ez változtatni fog a fiatalok tanításán. A rutinos játékosok pedig sokat fejlődhetnek tőle." - nyilatkozta az edző.

A képen Derek Belch mutatja be a programot

A fejlesztők célpontja elsődlegesen az iskolai csapatok voltak de értelemszerűen az NFL csapatok felé is nyitni fognak majd a jövőben. A februári Scouting Combine-on már találkoztak is 10 NFL csapat vezetőedzőjével és a Denver Broncos general managerével John Elway-el is. Nem ismert a pontos névsor de biztosan az edzők között volt Sean Payton és Pete Carroll is.

A New Orleans Saints vezetőedzője egyik februári nyilatkozatában kifejtette a játékosokat is szimulációkkal kellene fejleszteni úgy ahogyan azt a pilótákkal is teszik. Ha a játékosok ilyen környezetben gyakorolhatnának akkor magabiztosabban hoznának döntést a futballpályán is.

Payton szavai beigazolódni látszanak ugyanis a Stanford irányítója Kevin Hogan a 2014-es szezon utolsó három mérkőzése előtt 20 percet használta a virtuális valóságot és azonnal feljavultak a mutatói. A korábbi 64%-ról 76%-ra javult a passzpontossága míg a csapat a korábbi átlag 24 pont helyett 38 pontot szerzett az utolsó három találkozón (ezeket az adatokat azért az ellenfelek ereje is minősíti).

Jelenleg azonban megjósolhatatlan, hogy ezt a virtuális valóságot valaha is használni fogják-e az NFL-ben de a liga is nyitott a hasonló ötletekre. A tavalyi szezonban a Zebra Technologies-al együttműködve mikrochipekket tettek a játékosok vállvédőjébe amivel rögzítették a mozgásokat.

A múltat ismerve az NFL nem fog rögtön fejest ugrani az ismeretlenbe de biztosra vehetjük, hogy a kiforrott technológia meg fogja győzni a liga vezetőit is.

Forrás és képek: foxsports.com, profootballtalk.nbcsports.com, utsandiego.com