Az Eagles elküldte a Pro Bowl-er támadófalemberét

A Philadelphia Eagles tegnap kivágta a kétszeres Pro Bowl-er guardját Evan Mathis-t. A lépés nem okozott hatalmas meglepetést de azért igencsak megmozgatta az internet NFL szerető részét.

A lépés sportszakmailag nagyon meglepő mert a játékos igen magas szinten teljesített azonban a fizetési igénye és a hozzáállása miatt Chip Kelly meg akart tőle szabadulni. Először megpróbálta eltradelni de nem talált hozzá megfelelő partnert így következett a cut.

Mathis-t a 2005-ös Draft harmadik körében választotta ki a Carolina Panthers de a pályafutása finoman szólva sem indult zökkenőmentesen. Három évvel később csatlakozott a Miami Dolphins csapatához majd egy évvel később ismét váltott és a Cincinnati Bengals játékosa lett három évig de egyik állomáshelyén sem tudott maradandót alkotni.

Ezt követően, 2011-ben egyéves szerződést kötött az Eagles-el és minden megváltozott. Az edzőtáborban beverekedte magát a kezdőcsapatba és a tegnapig a csapat kezdőjátékosának számított. Nem csak csapatában számított a legjobb guardnak de ligaszinten is elismerték, 2013-ban és 2014-ben (pedig sérülés miatt csak 9 mérkőzésen tudott pályára lépni) beválasztották a Pro Bowl-ba és 2013-ban az All-Pro első keretébe is.

A játékos jó teljesítményét a csapat is értékelte így 2012-ben ötéves, 25.5 millió dolláros szerződést kötöttek vele. Az idő előrehaladtával Mathis folyamatosan kimagasló szinten teljesített így elkezdte kevesellni a fizetését. A csapat felajánlott neki évi 1 millió dolláros fizetésemelést a szerződése utolsó három évére de ezt visszautasította.

Mathis továbbra is elégedetlen volt a fizetésével de ez a pályán mutatott teljesítményén nem látszott meg. Végül Mathis az idei offseasonban megelégelte a helyzetét és kihagyta a csapat önkéntes edzéseit de a helyzet nem változott és nem kapott több pénzt.

Az idei szezonban 5.5, a következő szezonban 6 millió dollárt keresett volna de többet akart. A tárgyalások nem haladtak előre így mostanra már a korábban felajánlott 1 millió dolláros emeléssel is elégedett lett volna. A csapattól azonban azt a választ kapta, hogy azt az ajánlatot még a korábbi GM Howie Roseman tette és Chip Kelly korántsem ilyen adakozó.

Itt pedig már sejteni lehetett, hogy Mathis nem lesz sokáig az Eagles játékosa. Kelly-t az év elején GM hatáskörrel ruházták fel és alaposan átalakította a csapatát. Jelen pillanatban csak és kizárólag az edző dönt és aki ellene van az hamar egy másik csapatban vagy a szabadügynökpiacot találja magát. Mathis kivágása után viszont felmerült a kérdés, hogy ki fog kezdeni guard poszton mert Matt Tobin és Allen Barbre azért nem ugyanazt a szintet képviseli.

A játékos oldaláról pedig el kell dönteni, hogy hol akarja folytatni a pályafutását. Szerencséjére több csapat is problémákkal küzd guard poszton de pechére már betöltötte a 33. életévét. A New York Giants, a Seattle Seahawks, a Denver Broncos, az Oakland Raiders, a New Orleans Saints és az Atlanta Falcons is szerződtetheti a támadófalembert. A pénzügyi helyzet viszont megváltozott, már azt az összeget is elfelejtheti amit az Eagles-nél kapott volna a következő két szezonban.

(nfl.com, Fotó: newhdimages.com, bleedinggreennation.com)