John Harbaugh marad a Ravens vezetőedzője jövőre is

John Harbaugh főedző marad a 2019-es szezonban is! Mi több, a fejesek a szerződése meghosszabbításán munkálkodnak éppen. Részleteket a csapat egyelőre nem árult el, ezért mi is csak találgatni tudunk arról, mi folyhat a háttérben.

Mi volt eddig és mi van most?

▪️Az előző hetek blogjai –a dögkút alja minőségtől az olümposzi magasságokig– arról szóltak, hogy Harbának bizony ez lehet az utolsó éve Baltimore-ban. Valljuk be: a karakteres, határozott, az önbizalmát és a csapat feletti kontrollt ritkán elvesztő, 56 éves, 102-72-es mérleget maga mögött tudó Harbaugh a Super Bowl óta nem igazán tudja a hajót a megfelelő irányba navigálni. A közepes eredmények talán a legcsalódástkeltőbbek, azonnali változások “kierőszakolásához” kevesek, cserébe “ölik”, morzsolják a rajongóbázist, rontják az üzletet. 48-46 a mérleg az elmúlt 6 évadban, playoffban mindössze egyszer járt ez időszakban a csapat – mi ez, ha nem a középszerűség definíciója?

▪️A bye week óta megfordult a trend, és a 4-1-es nyerőszéria visszahozta az elvesződni látszó bizalmat – mondhatnánk, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a mérleget olyan csapatok ellen sikerült abszolválni, amelyek összeredménye idén 19 győzelem és 37 vereség, a védelmeik pedig az alsó 10-be tartoznak. Az első, igazán komoly megmérettetésre (egy Top10-es D és Top3-as offense ellen) holnap hajnalban kerül sor.

▪️A playoff ismét különféle méretű, vastagságú és színű hajszálokon függ, ráadásul már nem csak mi kovácsoljuk saját sorsunkat, hanem ismét szükség van más csapatok győzelmére illetve vereségére.

Mi lehet a szerződéshosszabbítás hátterében?

▪️Steve Bisciotti sosem “gyomorból” hozta a döntéseit, megfontolt, a környéken nagy tiszteletben álló üzletembernek tartják, akit egyébként gyakran illetnek “a csapat legnagyobb rajongója” jelzővel is. A tavalyi, év végi sajtótájékoztatóján megpendítette, hogy eszébe jutott a head coach menesztése, de azonnal le is hűtötte a jelenlévő újságírók felforrósodott kedélyeit azzal, hogy a folytonosságot ez ügyben fontosabbnak tartja – Harbaugh tehát maradt.

▪️Joe Flacco sérülése óta idei üdvöskénk, Lamar Jackson kezd a center mögött, ami, ha statisztikákban nem is, látványban és eredményességben rég nem látott magasságokba emelte a csapatot a rajongók körében. Ez természetesen együtt jár a mez eladások megnövekedésével, új követőkkel és az eddigieknél lényegesen nagyobb médianyilvánossággal. Ezek mind-mind jót tesznek a csapatnak. A Ravens –a jelenlegi mutatott kép alapján– rendkívül izgalmas jövő elé néz, ami progressziót nem lenne bölcs megakasztani egy új főedző leigazolásával.

▪️Mivel már igen sok csapat elbúcsúzott az idei rájátszástól (sokan rendkívül csalódást keltően), elképzelhető, hogy a telefonvonalak –az előző hetek Harbaugh-hírei fényében– elkezdtek “forrósodni” a Ravens irodáiban, és igen sokan érdeklődtek a HC lehetséges leigazolása felől. Kellett tehát egy üzenet a többiek felé: Harba a mienk, el a kezekkel!

Ami ezektől függetlenül mégis furcsává teszi ezt a bejelentést, az a megválasztott időpont: nem sok minden indokolhatja ugyanis a 16. heti meccs előtt 24 órával világgá kürtölni ezt a bejelentést, bőven ráért volna hétfőn, de még az alapszakasz után is. Egyelőre úgy fest, nem csak nekünk okoz a hír bejelentésének választott időpontja fejtörtést.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary