Mennyiben befolyásolja Walsh-ot a 15-yard

Blair Walsh_1Kisebb szabálymódosításon ment át az extra pont intézménye. Az NFL csapatoknál úgy érezték, hogy az elmúlt 17 évben a TD-k után a csapatok túl könnyedén jutottak egy ajándék ponthoz, így 1998 után belenyúltak az extra pont szerzés szabályába.

Történt ugyanis, hogy múlt héten a tulajdonosi gyűlésen szavaztak az extra pont további sorsáról. Na persze megszüntetni nem akarták, mert annak nem lett volna semmi értelme, de szerintük annak sem volt igazán nagy jelentősége, hogy a csapatok már-már akkor 7 pontos pontszerzést könyveltek el maguknak, mikor a bírók a TD-t szabályosnak ítélték.

Jött a rúgójátékos és berúgta. Persze az edzők és a játékosok megsimizték a buksiját a kicker-nek ha berúgta, de ennyi. Pár napja viszont változtattak a dolgon.

Az eddig érvényben lévő szabályok szerint a extrapont kísérletnél a labdát a 2 yardos vonalról kellett indítani, ami így egy 20 yardos rúgást eredményezett. A szabálymódosítás után, amit egyhangúan 30-2 arányban megszavaztak (nem tudom ki az a két csapat,akik nemmel voksoltak), mostantól 15 yarddal hátrébbről kell elvégezni a labda feladását, így a rúgó játékos a 33 yardos vonalról tudja elrúgni a labdát.

Ez persze még mindig nem kéne, hogy gondot jelentsen, de láttunk már rá példát, hogy ebből a távból is meglepő hibákat tudnak elkövetni a csapat rúgó játékosai.

Blair Walsh a Vikings csapatában negyedik évét kezdi meg. Az első évben pár NFL rekord-ot felállítva Pro Bowl-t eredményező teljesítményt nyújtott. Azóta minden évben folyamatosan esik vissza a teljesítménye. Az első évben még csak 3 mezőnygól maradt ki, a második évben már 4, de tavaly például már 9.

Walsh karrierje során összesen 109 alkalommal értékesíthetett extrapontot, ebből 108 alkalommal sikerült is. Ez 99.1%-os rúgási pontosság. Aki látta a londoni meccset, az emlékezhet rá, hogy ott maradt ki az az egyetlen egy XP.

Most azonban már 20 helyett 33 yardról jön a rúgás, így Walsh-nak sem lesz könnyebb a dolga. Eddigi Vikings-es pályafutása során a 30 és 39 yard között 28 alkalommal rúghatott mezőnygólt. Ezt 90.3%-os arányban hozta is.

Talán ez a távolságemelés elhanyagolható, hiszen azért Walsh jól rúg közelről, bár az a 9% még akár okozhat némi fejfájást.

Walsh azt mondta, hogy nem jelent neki gondot a +15 yard, továbbra is magabiztosnak érzi magát. Majd meglátjuk.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com