Beharangozó: Vikings - Lions

A győzelem most a legfontosabb a Vikings csapatánál, más eredmény nem elfogadható vasárnap. A vasárnapi Lions elleni találkozó, akár a rájátszás esélyéről is dönthet, egy esetleges győzelem esetén még továbbra is van esélye a csapatnak, hogy 3 év után ismét a playoffban szerepelhessen. Ehhez azonban nagyon sokat kell még dolgoznia a csapatnak és főleg fejlődnie egyes területeken.

Idén a Lions ellen már bizonyított a csapat, ha nem is a támadók, de legalább a védők és főleg a special team. nem véletlen említem meg a speciális egységet, hiszen nélkülük a meccs nem így alakult volna, konkrétan azon a meccsen csak ők szereztek pontot a csapatnak. Percy Harvin 105 yardos kickoff return-el nyitotta a meccset, majd a harmadik negyedben Marcus Sherels 77 yardos punt return TD-t jegyzett. Mellettük még a Vikings kickere, Balir Walsh szolgáltatott 6 pontot a csapatnak 2 mezőnygólból, így tudott a Vikings 20-13 -ra nyerni még szeptember végén.

Sajnos most erre nem támaszkodhatunk. Bár nem azért mert Walsh vagy Sherels visszavett volna jó teljesítményéből, hanem azért mert Percy Harvin nagy valószínűség szerint nem fog beöltözni a holnapi mérkőzésen sérülése miatt.

Ahhoz, hogy két vereség után ismét nyerni tudjunk hatalmas fejlődésen, de inkább fordulaton kell átmennünk, ez az irányító poszt. Ezen belül is Christian Ponder-nek kell valamit sürgősen kezdenie magával, mert bár a vezetőedző továbbra is bízik benne, a szurkolók egyre inkább a lecserélését követelik. Ha azt nézzük, hogy Ponder mostanában hogy játszik, egy külső szemlélőnek nem is juthatna eszébe, hogy ő az első számú irányítója ennek a csapatnak. Pedig sajnos így van.

De nem csak Ponder-ben kell keresni a hibákat, bár jócskán akad, de nem ő az egyetlen gyenge pontja a csapatnak. Ezt a gyenge pontot nem is a pályán kell keresni, hanem a fejhallgatós emberkék között, az oldalvonal mentén. A csapatnak egyszerűen nincs támadójátéka, pedig elvileg le van írva a playbook-ban, de valahogy a pályán ezt nem lehet észrevenni. Olyan felesleges és teljesen haszontalan játékhívásokat alkalmaz Bill Musgrave, hogy egyszerűen az már nevetséges. Ha tehetné akkor 3 és 54 -re is oldalpasszt hívna, aminek az lenne a vége, hogy Ponder lekezdene futni a labdával, majd 3 yard után szerelnék őt, jobb esetben az ellenfél védői, rosszabb esetben a saját lábában esne el.

Mostani ellenfelünk, a Detroit Lions lassan kezd formába lendülni. Az év nem úgy indult nekik ahogyan azt eltervezték, mert bár győzelemmel kezdtek, de utána sorozatban 3 vereséget szenvedtek el, többek között tőlünk is. Azóta viszont 3 győzelem és csak egy vereség a mérlegük, ami valamiféle javuló tendenciára utal Detroit-ban. Nálunk ez pont fordítva van. Mi az év elejét nyomtuk meg igazán és az első 5 meccsen simán 4-1 -el még a csoport élén álltunk. A jelenlegi harmadik helyünk sem biztos egy esetleges vereség esetén.

Ez lesz a Vikings 10. mérkőzése az idei szezonban. A Lions utáni találkozó után pihenőt kap a csapat és a 11. játékhéten nem kell megmérkőzniük senkivel, de azután jönnek a leghúzósabb meccsek. 4 csoportrangadó és egy Texans elleni meccs is hátravan még. A Bears, a Packers és a Texans ellen sem lehet semmi jóra számítani, ha így játszunk tovább, mint az elmúlt 4 meccsen.

Visszatérve a mostani mérkőzésünkre ez sem lesz sétagalopp. Ha nincs irányítónk, akkor van egy kiváló futónk. Adrian Peterson vasárnap 1000 futott yard fölé lép, mivel már csak 43 kell neki, ami érzésem szerint simán meglesz. Kell is az ő játéka, az utóbbi időben ő viszi a vállán a csapatot. Legutóbbi 3 mérkőzésén 120 yard felett tudott futni és 4 TD-t szerzett. Ő lesz az egyik kulcsfontosságú figura a Vikings holnapi játékában.

Ponder-ről már említettük, hogy most sem lehet majd sokra számítani tőle, maximum dob egy két interception-t, azokat mostanában jobban osztja, mint a TD passzt. Ez most nem lehúzás, sajnos ez így van.

Ha az irányító gyengesége nem lenne elég, akkor itt van az elkapóposztok üresedése. Percy Harvin több, mint valószínű, hogy nem fog játszani vasárnap és mivel ő Ponder által leginkább használt célpont, így nagy lesz az üresség elkapó téren is. Bár ott van a kiváló TE Kyle Rudolph, de az utóbbi 3 mérkőzésen 2 passz ment csak felé és ebből 0 a legutóbbi Seahawks ellenin.

Sajnos nem igazán van használva annak ellenére, hogy tehetséges és a legtöbb TD elkapás az ő neve mellett van lejegyezve. A Seahawks ellen is csak két TE passzt hívtak az edzők, de Rudolph felé még labda sem ment.

Harvin kiesésével esély nyílhat az idén 4. körben draftolt elkapó Jarius Wright előtt, hogy életében először pályára léphessen az NFL-ben. Wright eddig, az összes meccsen bevethető lett volna, de a találkozók előtt, mindig inaktívnak tették, így még nem volt alkalma bizonyítani. Most talán elérkezett az idő és kitudja, lehet jól fog játszani és több lehetőséget fog kapni eztán.

A védelemnek is fel kell pörögnie, mert az Arizona meccs óta igen csak alulteljesítenek. A Buccaneers és a Seahawks ellen is csak 1-1 sacket tudtak elérni, semmi többet, ezzel szemben kaptak 67 pontot.

Blair Walsh ismét berúgta karriercsúcsát jelentő 55 yardos field goal-ját, rá nem lehet panasz. Az eddigi meccseken maradéktalanul teljesít és maximálisan hozza amit kell és amit tud.

A vendégeknél Stafford 500 yard-al többet passzolt Ponder-nél, de kettővel kevesebb TD passzt osztott ki. A Lions csapatánál a passzjáték az erős, ezt jelzi az is, hogy az első számú futójuk Mike Leshoure csak 375 yardot futott idén.

Elkapó poszton viszont Calvin Johnson nem hozza tavalyi önmagát. 767 elkapott yardja jónak mondható, de emellett csak 1 TD-t szerzett. Most beszélhetünk mindenféle Madden átokról, de a tények akkor is tények maradnak. 1 TD az kevés.

Vasárnap magyar idő szerint 19:00 -kor kezdődik az idei második összecsapás a két fél között és kiderül, hogy a Lions jó vagy a Vikings rossz sorozata szakad meg.

bejegyzesvikingsbanner2.jpg

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com