Mérkőzés összefoglaló: Texans 20-23 (h.u.) Seahawks

Fájó vereséget szenvedtünk vasárnap este. Nem azért fáj, mert a liga legjobb csapata megvert minket, hisz ez volt a papírorma. Mindenki tudja, miért fáj. 20-3-as szünet után sem mertem elbízni magam, tudtam, hogy visszajöhet a Seattle, de nem gondoltam, hogy így. Erre nem voltam elkészülve még akkor sem, ha már jó pár írásban kiemeltem a csapat ő problémáját. Erre nem lehet felkészülni…

A mérkőzés szenzációsan kezdődött. Álomrajtot vettünk, a liga legjobb csapatának fogalma nem volt mit kell ellenünk tennie a győzelem érdekében. A Texans már az első félidőben több yardot pakolt be a Seattle védelemnek, mint amennyit ők egész meccseken szoktak. 20-3-as félidő.Arian Foster elkapott TD, Garrett Graham elkapott TD és két mezőnygól. Mondhatni simán mentünk át a legjobb védelmen, vezettünk a félidőben, nem ragadtunk be. De kikaptunk. Hogyan? Az első félidő zseniális játéka után egy hatalmas fagyás volt a csapatban. Semmi nem jött össze, semmit nem tudtunk tenni, hogy az első félidőben látott játékot legalább megközelítsük. A Seattle ellen pedig nem megy, ha a csapat nem nyújt egyenletes jó teljesítményt.

A számok csak számok, de: az ellenfél 270 yardjához képest mi 476-ot értünk el. Russel Wilson csupán 123 yardot passzolt, Td nélkül INT mellett. A Seahawks 15 sikeres first down-jánál 14-el többet, azaz 29-et szereztünk. 8 perccel volt nálunk többet a labda, de mit érünk ezekkel? Semmit. Sok jó statisztika ellenére kikaptunk, pedig jól játszottunk. Így fáj…

A védelmünk a meccs után a második helyen áll engedett yardok tekintetében, ami szenzációs teljesítmény egy ilyen erős mezőnyben. Második legkevesebb yard a 4 meccsen. Most is jók voltunk a yardok tekintetében, hisz egy ligaelit csapat ellen 270 engedett yard kifejezetten jó. Mégis kikaptunk. Így fáj…

Messze mi vagyunk a passz ellen legjobban védekező csapat jelenleg az NFL-ben, 564 passzolt yard volt csak ellenünk. Futás ellen gyenge közepes szintet hozunk sajnos, mégsem ezzel veszítjük el a meccseket. Úgy veszítünk, hogy jobban játszunk, hogy megérdemelten nyerhetnénk, de VALAKI mindig el tudja rontani a meccset. Igen, így kifejezetten fáj…

Meccsenként 26 pontot szereznek ellenünk az ellenfelek. Mi adjuk a legkevesebb yardot nekik, de ellenünk rengeteg pontot szereznek. Ez egy hatalmas probléma, de ennek is megvan a háttere. Mi a háttere? Matt Schaub.

Furán hangzik… Schaub-nak mi köze lenne az ellenfél által szerzett pontokhoz? Sok. Sajnos az elmúlt három meccsen egyaránt dobott PICK6-et Schaub. Már ez 21 pont. Igen, sajnos ez halálos büntetés egy NFL-ben résztvevő csapat számára. Megdolgozik a csapat a győzelemért, ultraerős a védelem, mindenki mindent megtesz a pályán, kivéve Schaub. Rajta megy el a meccs. Így nagyon fáj, mert 52 embertől veszi el a győzelmet, akik mindent beleadnak, akik a vérüket hagyják a pályán a győzelem érdekében.

jj-watt-bleeding-elite-daily-600x300
Van aki a vérét, van aki a labdát áldozza a pályán…

A meccs (ezt biztosan kijelenthetem) nem a Seattle Seahawks csapatáról szólt. Ők asszisztáltak Schaub mesterművéhez, és megnyerték a meccset. Jól tették, nem adták fel 17 pontos hátrányban sem, és küzdöttek. De az biztos, hogy Schaub nélkül nem ment volna nekik. Egy offense TD-t szereztek az egész meccsen, azon kívül nem volt veszélyes megmozdulásuk. 7 ponttal mentünk 3 perccel a meccs vége előtt és mi támadtunk. Itt jött a kritikus, visszatérő probléma. Schaub jött, látott, eladta a labdát. Nem csak eladta, hanem Sherman révén interception return TD-t szerzett a SEA. 20-20. Itt már tudtam, hogy kikaptunk. Az egész második félidőben nem szereztünk pontot, nem tudtunk még field goal-ig sem eljutni. Tudtam, hogy kikapunk, de nem azért tudtam, mert nem bíztam a srácokban. Azért tudtam, éreztem, mert nem bíztam egy emberben. A modern amerikai futball legfontosabb láncszemében nem bíztam. Ekkora már baj van.

Így fáj igazán egy vereség, hogy jobban játszottunk mint az ellenfél. Hogy megérdemeltük volna a győzelmet, mégis lehajtott fejjel mehettek haza a játékosok. Vereséggel… Csalódottsággal, bánattal.

Mi a probléma?… Ki a probléma? Egyértelműen Matt Schaub. A számok magukért beszélnek. Minden meccsen eladta a labdát, 3 pick6-et csinált, tele van rossz döntésekkel, félelemmel. Így nem lehet nyerni egy ilyen csapat ellen mint volt aktuális ellenfelünk. Sőt, így nem lehet nyerni szinte senki ellen. Az nem megy, hogy elvárjuk a defense-től, hogy minden meccsen a sima vereségtől mentse meg a csapatot. Az nem megy, hogy mindenki ellen a defense húzza ki a szarból Schaub-ot, hogy mindig azon múlik van-e esélyünk, hogy a defense szenzációs formát, vagy csak nagyon jó formát tesz le aznap az asztalra.

A meccs után szurkolók Schaub mezt égettek a Reliant parkolójában. Nem szép dolog, hisz ilyet talán nem érdemel senki, nem arról van szó, hogy ő magában feladná a meccset, hogy nem is próbálkozna. De lényeg a lényeg, Schaub nem elég ide. Szerencsénk van, hogy csak ennyi eladott labdája van, hisz rengeteg rossz döntést hoz a pályán. Simán lehetne akár 12 INT-je is, ha rajta múlna. Félénk, ha meglát egy embert 5 méterről közeledni, már leül és nem is keres megoldást first down-ra. Sajnos Schaub a 2012-ben kötött szerződése második évében van. 2017-ben jár le a kontraktus, mely összesen 66,15 millió dollárról szól, 29,15 millió garantált tartalommal. Tehát elküldeni nem fogjuk. 2012-13 évi fizetése garantált, tehát a jövő évi már nem, de a signing bonus az garantált. Minden évben 3,5 millió dollár. Sajnos nem tudunk megszabadulni tőle, csak akkor ha jelentős cap hit-et vállalunk be miatta. Én azt mondom, még ez is megéri, persze nagyon nagy áldozat, hisz több játékos is van jó fizetéssel. Nem szint az, hogy egy kezdő irányító egy nyamvadt mezőnygólig nem tudja eljuttatni a csapatát egy félidőn keresztül. Folyamatos rossz döntéseknek ez az eredménye. Arról nem is beszélve, hogy J.J. Watt még idén, de legkésőbb jövőre az offseason-ben zsíros szerződést kap. Nincs pénz a cap-ben egy másik irányítóra, csak akkor ha nagyon olcsó, vagy ha a backupokhoz nyúlunk. Ami még mindig jobb megoldás, mint Schaub. Sajnos. Sajnálom, mert nagyon jó tud lenni Matt, ezt mi tudjuk a legjobban Texans szurkolók. De már nem elég. Ide más kell, szinte mindegy ki, mert ezt a szintet bárki megüti.

Nagy öröm volt, hogy nem tudott Kubiak választani Yates és Keenum között az előszezonban. Be lehetne kockáztatni egy QB cserét is, ennél rosszabb nem lehet. Ez várhatóan nem történik meg, mert Kubiak és mindenki bízik Schaub-ban. Megértem őket, hisz elméletileg ő a csapat vezére. Vajon minek kell történnie ahhoz, hogy leváltsák Schaub-ot? Nem tudom. Sőt, azt sem tudom vajon mekkora a valós probléma. Kívülről hatalmasnak látszik, de nem tudhatunk mindent. Kubiak QB guru, nagyon sokat dolgozik az irányítókkal, ha bízik benne, akkor ez biztosan nem véletlen.

Ez adhatja nekünk az erőt, hogy tovább is reménykedjünk Schaub feljavulásában, a győzelmekben. Tudjuk, hogy sok nagyszerű dolgot tett már Schaub pályafutás alatt a Texans színeiben. De van innen visszaút?

Foster, Watt, Cush, Newton és a többiek. Mindenki szenzációs volt. Grat mindenkinek, megemelhetjük a kalapunkat, mert bizonyították, hogy nincs baj a csapat többi részével. Foster megfutotta első 100 yardos meccsét az idényben. J.J. Watt a csapat szíve, nála jobban nem hajt senki a pályán. Cushing… Na ő olyan mint Watt, nagyon becsülöm elszántságát, kitartását, ő egy igazi vezér. agyrázkódást szenvedett a meccsen, de nem annyira veszélyes elméletileg. Hétvégi játéka még kérdéses. A legfontosabb láncszem a védelmünkben. Amint lement a pályáról, látszott, hogy nincs ott.

Derek Newton kétszer is úgy földhöz vágte Red Bryant-et, hogy öröm volt nézni. Hiányzik Duane Brown, de az OL fejlődött, szép munka. Tényleg mindenki nagyon jól játszott egy rossz szavam nem lehet senkire, mert látszott az akarás, a hajtás. A teljesítmény sem maradt el…

A meccset talán egy hibás bírói döntés is eldönthette. A hosszabbításban Kareem Jacksonföldhöz vágte a SEA elkapóját, amiért 15 yardos unnecessary roughness büntetést kapott. Teljesen rossz hívás volt, nem is értettem az egészet. Nem volt sípszó, nem volt semmi, egészen egyszerűen megakadályozta az előrehaladást Jackson. Teljesen igaza van amikor azt mondja: “Nem volt sípszó. Ha nem viszem le a földre, akkor nincs vége a play-nek, akkor pontot szerez. Vége lett volna a meccsnek. Ha nincs síp akkor valamit tennem kell. ” Teljesen igaza van. Amíg nincs sípszó a bíróktól, addig nincs vége a játéknak. Nem gondolhat egyszer csak úgy Jackson, hogy akkor most elengedem, mert úgysem megy már előre. Ha elengedi fut tovább, ha földre viszi akkor meg büntetés? Értem én, hogy a fejére esett az elkapó amikor földet ért, de könyörgöm… Mennyi dologra figyeljen oda egy védőjátékos a szerelésnél? Véleményem szerint hibás bírói döntés volt, ami befolyásolta a meccset, hiszen gyakorlatilag ezzel már FG távolságban volt az ellenfél.

Lényegtelen már, kikaptunk 23-20-ra. Nem érdemeltünk vereséget, ennek ellenére egy nagy darab “L” betű kerül a héten a nevünk mellé. J.J. Watt nagyon mérges volt a meccs után, ahogyan szinte minden Texans játékos. Sajnálom azokat, akik mindent beleadtak mégis kudarcot vallottak. Sajnálom a szurkolókat, akik bíztak, mégis koppantak a meccs végén. Sajnálom Schaubot, de az ő ideje lejárt szerintem.

A végére egy nagyszerű play elemzés Billick-től. A végzetes interception play-t magyarázza el nekünk. A lényegen nem változtat, szerintem egy normális, jó képességű QB inkább dobja ki a világból a labdát, inkább feláldozza magát egy sack-nek, mintsem eladja a meccset. Ennyire különbözik Watt és Schaub. Watt véresen, fájdalmakkal orrsérüléssel is játszik, Matt Schaub meg…


A vereség már biztos, 2-2-vel állunk, harmadikként a csoportunkban, ami korántsem felel meg a várakozásainknak. Nagyon nehéz meccsek jönnek, kíváncsian várom mit tud javulni Schaub, mit tud tenni ez a Texans a 49ers ellen idegenben. Az biztos, hogy ez a vereség nagyon fáj. Pláne így… Így nagyon…

Forrás:

Houston Texans magyar szurkolói oldala

texans.hu