Miért fontos a támadófal?

Az O-line tagjai lényegében minden csapatban szürke eminenciások. Ha példának okáért egy futó 100+ yardot termel, a mérkőzés végén az emberek a vállukon hordozzák, miközben a falemberek egy nagy sóhajjal vonulnak az öltözőbe. Pedig nekik is szokott közük lenni azokhoz a yardokhoz. Vagy éppen azok hiányához. De mit várhatunk az emberektől ha olyan edzők is léteznek, akik az O-line megerősítését a legvégére hagyják. 

Mire is gondolok? Bizonyára emlékeztek még a Carl Nicks mizériára! Amikor Lovie Smith és Jason Licht nem lépett időben, majd a játékos kényszerű visszavonulása okán hatalmas űr és zavar keletkezett a támadó gépezet egyik legfontosabb fogaskerekében. Az eredmény lesújtó lett. A Buccaneers o-line egész évben az ellenfelek kedvenc játékszere lett, akiket lényegében akkor szégyenítettek meg, amikor éppen kedvük tartotta. A kevés yard, a kevés pont és a számtalan 3&out is ezek eredménye. Ennyire fontos lenne tehát a támadófal? A válasz egyértelműen igen!

Nézzük is át gyorsan, hogy kikből, mely posztokból áll a támadófal!

Center: Ő helyezkedik el középen és lényegében a támadófal agya. Ő választja ki a megfelelő játéksémát. Ehhez persze játékintelligencia és a védelmek a boxban történő olvasásának képessége elengedhetetlen. Bizonyára láttatok már olyat, amikor a center középen mutogat. Ennek akár az egyik oka lehet, hogy pl. a megkülönböztetett figyelemmel ellátott DE mozgásban van. Ez természetesen nagyban határozhatja meg a fal játékosainak elindulási irányát. A játékintelligencián túl jó fizikummal is kell rendelkezni. Ez önmagában természetesen nem meglepő, ugyanakkor gondoljunk bele, hogy amíg egy 4-3 védelem ellen a centernek mozgékonynak kell lennie, hogy a második szintre érjen futójáték esetén, addig a 3-4-es védelmek ellen, bizony úgy 150 kilóval néznek farkasszemet a nose tackle jóvoltából. Tehát erőnek sem lehet híján. A snap fontosságáról már nem is beszélek. Egy elrontott snap a játék elakadásához, akár labdavesztéshez vezethet.

Bal (vak) oldali tackle: Ő a fal bal szélén áll. Általában az irányítók többsége jobb kezes. Ezáltal alap beállása révén a bal oldalt nem tudja szemmel tartani. Értelemszerűen, ha balkezes, akkor az ellenkező oldal a vak oldal. Vak oldali tackle pozícióba olyan játékosokat szoktak keresni, akik kiváló passz blokkolók. Itt bizony alap elvárás, hogy a játékos egy az egyben meg tudja blokkolni ellenfelét, ezzel kellő időt biztosítva az irányító számára a passzjáték kivitelezéséhez. Nagyon fontos paraméter náluk a karhosszúság, hiszen ezzel konkrét fizikai kontaktus esetén dominálni tudja a pass rusher-t. Nagyon kényes pozíció, általában a drafton is ők kelnek el leghamarabb a falemberek közül. Őket szokták követni a másik oldali tackle majd a bal guard, center, jobb guard. Ennek fényében az is elmondható, hogy ők a legjobban megfizetettek a nagyfiúk közül.

Bal oldali guard: A tackle és a center között helyezkedik el. Konkrét elvárás ebben a pozícióban az erőn túl a mozgékonyság. Egész pontosan azért, mert a futójátékok zöme az erős, vagyis túloldalra történik. Ilyenkor a guard-nak át kell érnie oda és húzni a running back előtt. Mivel azonban ő is vak oldalon helyezkedik el, abszolút nem másodlagos a passz blokkolási képesség sem. Ezáltal az ő kiválasztása kissé másképp történik, mint ellenkező oldali társánál.

0128_2_loganmankins

Jobb oldali guard: Itt nem kap akkora szerepet a mozgékonyság, a futásblokkolási képesség annál inkább, hiszen mint írtam a futójátékok zöme, az ezen az oldalon elhelyezkedő TE vagy FB miatt ide történik. A futó játékos ugyanis itt számíthat nagyobb támogatásra.

A jobb oldali tackle: Ő áll a fal jobb szélén és itt is szükséges a futás blokkolási képesség. Esetében a pass protection hiányosságai azért veszélytelenebbek mint a túloldalon (ha lehet így fogalmazni) mert az irányító átlátja a körülötte lévő területet és könnyebben reagál az ott történtekre.

Az öt pozíció ismertetése révén most már rálátást kaphattunk arra, hogy akár futó, akár passzjáték következik, a fal szerves része annak. Ha jól működik az esetek nagy százalékában a játék sikeres lesz, ha rosszul, a játék elhal, nem jönnek a yardok, legrosszabb esetben még a labdát is elveszítheti az offense.

Amikor tavaly Jeff Tedford megérkezett hozzánk egy erős futójátékra alapuló támadó szisztémát feltételezett mindenki, amiben a fal ún. zónablokkolási szisztémával alapozta volna meg annak sikerességét. Ennek fényében válogatta ki az o-line tagjait Lovie Smith. Nézzük is meg mi az a zónablokkolás és megpróbálok nektek itt még egy pár futásblokkolási sémát bemutatni!

Zónablokkolás: Alapvetően két futásblokkolási szisztéma létezik. A zónablokkoláson túl még az ún. söprést szokták ide sorolni. A zónázás nagyon jól használható alap esetben 3-4 es védelmek ellen, amikor a boxba sokan tömörülnek. Kevés yardos szituációknál is nagyon sikeres tud lenni. Ez esetben az alap séma az, hogy a védelem olvasása után a falemberek nem konkrét célpontot keresnek maguknak, hanem egy összehangolt mozgással elindulnak egy irányba, így nyitva egy kisebb folyosót a running back számára. Itt is találkozhatunk guard húzással, de mint írtam ez rendkívül összehangolt tevékenységet feltételez. Amely csapatok előszeretettel alkalmazzák ezen sémát ott általában kisebb termetű (általában 140 kg. alatti) játékosokat keresnek, akik ugyanakkor mozgékonyak. A séma hibafaktora természetesen az, ami a Bucs csapatával is többször előfordult az idényben. Itt ugye az erőt a fal együttes mozgása adja és nem az egyén viszi bele az erejét egy az egyben. Ezáltal főleg 3-4 es védelmi felállásoknál többször láthattuk, amint a fal egyik tagja nem tud összhangban mozogni a többiekkel. Cousins szinte mindig, néha viszont Omameh és EDS is hibázott. Edwards-szal már meg sem próbálták. Sokszor törték át a zóna vonalát az ellenfelek nose tackle-jei, ezáltal lehetőséget biztosítva a második vonalból érkező blitz számára, hogy földbe döngölje irányítónkat.

Söprés: Önmagában egyedül egyik verziót sem szokták alkalmazni a csapatok. Inkább vegyítik. Csapatunkhoz Logan Mankins is ebből a meggondolásból érkezett. Az ún. söprés inkább hatékony 4-3-as védelmi felállás ellen. Ez egy abszolút erőre építő séma, ahol a támadófal játékos megkeresi a maga emberét, majd nemes egyszerűséggel megpróbálja eltakarítani az útból, miközben egy húzó guard próbál utat nyitni a running back számára. Ebben a sémában sokkal inkább megnő egyébként a futó játékos játékolvasási készsége. Olyankor láthatjuk sokszor, hogy inkább lassít és várja a lehetőséget, hogy tisztítsák előtte az utat és csak ekkor következik egy ritmusváltás.

Aztán természetesen vannak olyan futójátékok, mint a G-Power futás. Ez esetben az történik, hogy a fal balra blokkol, a bal oldali guard és a fullback azonban a futás oldalán húz. Ha a DE befelé mozog, akkor a fullback átveszi, míg a guard kifelé húz. Ha a DE kifelé indul, akkor a fullback a második vonali linebackert blokkolja, míg a guard a fal szélén húz a futónak.

Van aztán az ún. csapdázás, amit megmondom őszintén én előszeretettel láttam volna többet a Bucs csapatától idén, de sajnos nem láttam. Ez abban az etben szokott előfordulni, amikor egy defensive tackle dominál a játék során egy guard-ot. Ilyenkor el szokták azt játszani, hogy a guard nem tudja ismét megállítani a játékost. Csak hogy nem is akarja! Rövid harc után indul a második szintre blokkolni ellenfelét átengedve. Ott azonban a védőjátékos találkozik a túloldalról érkező guard-dal, így már nincs lehetősége a futás elleni védekezésbe bekapcsolódni.

Rendkívül fontos lesz az idei holtszezonban Lovie Smith hogyan, milyen stratégia mellet próbálja megreformálni támadófalát. Nem olyan régen azt olvastam, hogy a második körben draftolni szeretnének egy Ereck Flowers nevű tackle játékost. Flowers nagyon jó alapanyagnak tűnik, mind passz védekezés, mind futás blokkolás terén. Azonban szerintem egy bibi lesz vele. Kimegy már első körben. Persze nyilván van még számtalan lehetőség. Nem is akarok itt kéretlen tippeket adni, mert teljesen felesleges. Ugyanakkor tegyen bármit Lovie Smith, mi szurkolók csak egyet fogadunk el tőle. Győzelmeket. Engem az sem érdekel, ha ezt Oniel Cousins-szel éri el, csak nyerjen! Mert gondolom azt ő is tudja, hogy egy második kudarcot nem él túl. Ennek elkerüléséért viszont kitüntetett figyelemmel kell lennie az o-line megerősítésére és annak szereplésére. Bármennyire is távol áll ez tőle!

Ereck Flowers vs. Georgia Tech

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com