Már itt sem a Bucs az esélyes / Beharangozó: Buccaneers @ Browns

Talán ükapáink emlékeznek rá mikor állt a Cleveland Browns csapata pozitív mérleggel 8 forduló után. Most ez a helyzet és amikor a Bucs Ohio államba vizitál csak nyelünk megint egy nagyot, mert csapatunk úgy érzem az elmúlt évtized talán legnagyobb mélypontján van. 

Legutóbb:

AFC csapat révén a Cleveland is négy évente akasztja össze bajszát  Tampa Martalócaival. Pedig az elmúlt időszakban úgy szerettük volna, ha csak a Browns  együttesével kellett volna megküzdeni mondjuk 16 alkalommal. Akkor talán lett volna némi esély a rájátszásra. Értelemszerűen ez nem történt így és a legutóbbi alapszakasz meccsig is 2010 1. fordulójáig kell visszalépnünk.

A Raymond James stadionban megvívott találkozón még talán tampai részről sem gondolta senki, hogy az év végén majdnem meglesz a rájátszás. Pedig így lett. S a 10-6-os mérleg fontos mérföldköve volt, hogy a szezont egy győzelemmel kezdhette csapatunk. Nem lehet mondani, hogy egyszerű volt, de a 17-14 adott egy kis lendületet a csapatnak. S hogy mennyire nem volt egyszerű? Az utolsó negyednek még négy pontos hátránnyal ( 10-14 ) futott neki csapatunk. De a Josh Freeman- Michael Spurlock 33 yardos összjáték meghozta a várt győzelmet. A másik TD-t egyébként az idei szezon előtt elzavart Mike Williams elkapásából tudta elérni a Bucs, s a már ugyancsak nem csapattag Connor Barth is zúzott egy mezőnygólt 49 yardról. Jelenlegi csapatunkból Gerald McCoy volt jelen, s 3 szerelés mellett kierőszakolt egy labdavesztést is.

1031_1_meccs

Ezen a bizonyos 2010-es mérkőzésen volt Gerald McCoy első debutálása az NFL-ben.

A Bucs is lassan olyan lesz, mint a magyar foci. Régmúlt idők szép emlékeiből él. Mert a hétvégén nem esélyesként látogat Clevelandbe.

Az ellenfélről:

A Cleveland is egy vezetőedző cserén átesett csapat. Rob Chudzinski-t Mike Pettine váltotta. Hogy ennek tudható-e be a pozitív mérleg még talán egy kicsit korai kijelenteni. De mivel pl. eddig legnagyobb ászukat az elkapó Josh Gordon-t is nélkülözni voltak kénytelenek egy botrányos körítést kapó eltiltási ügy kapcsán, van benne valami. Egyébként úgy hírlik Gordon 1 éves eltiltását mérséklik majd, s novemberben az Atlanta ellen elméletben már pályára léphet.

A legutóbbi fordulóban is győzött a Browns, igaz a nem túl acélos Oakland Raiders ellen tette ezt, s a simának tűnő győzelembe (23-13) belejátszott a Fosztogatók speciális egységének a töketlenkedése is.

Ami viszont érzékenyen érintheti az Ohio állambelieket, az az, hogy Jordan Cameron agyrázkódása odabiggyesztett egy bazi nagy kérdőjelet a szerepléséhez a hétvégére. A tight end Cameron azért nagyon fontos láncszeme a Browns offense-ének, mert Gordon után tavaly is ő volt a legeredményesebb yard és TD termelője a gárdának.

Megmondom őszintén, a houstoni évei alatt Arian Foster árnyékában élő Ben Tate, valamint Terrance West és Isiah Crowell is meglepő számomra mennyire eredményesen fut. Persze lehet mondani, hogy egy ilyen jó támadófal mögött nem is nehéz. Igaz ebből a támadófalból egy nagyon komoly láncszem esett ki. IR listára került a kiváló center Alex Mack. Talán ennek is betudható, hogy mintha egy kicsit visszaesett volna a Browns futójátéka az elmúlt két fordulóban. Pedig azt NFL szerte tudják, hogy egy jó Tampa 2 védelem ellen, a futás a kulcs. Persze hol van ez a Frazier féle Tampa 2 a jó jelzőtől?

Irányító pozícióban hatalmas felhördülést váltott ki az évad elején Pettine azzal, hogy nem az első körben draftolt, s a médiák által tükörsimára nyalogatott Johny Manziel-t jelölte kezdőbe, hanem azt a Brian Hoyer-t, aki azóta többé-kevésbé szépen is vezetgeti, ezt a több sebtől vérző támadó alakulatot. A döntés tehát jónak bizonyult, de azt sokan nem tudják elképzelni még így sem, hogy a jövőt Clevelandben ne Manzielnek hívnák.

1031_3_meccs

A Browns offense legveszélyesebb fegyvere: Jordan Cameron

A Browns védelme úgy gondolom az előző években is jó volt. Ebben az idén talán annyi változás van, hogy mintha a futás elleni védelem nem igazán ülne. Viszont ehhez nagyban hozzájárulnak a kisebb-nagyobb sérülések is, amiket a védőfaluknak viselni kell, s a rotáció így nehezebben oldható meg, mint akár tavaly. A Cleveland egyébiránt egy 3-4-et védekező csapat. S itt most álljunk is meg egy szóra, mert régóta ki kívánkozik belőlem.

A Bucs miért nem vált 3-4-es védelemre?  Hosszú évek alatt ismert tény előttünk, hogy 4-3- at védekező csapatunk nem találja a megfelelő ilyen formációra alkalmas DE-et. Egész egyszerűen azért barátaim, mert nem egyszerű. Egy lehetőségünk volt, hogy korai drafttal húzzunk ilyet, de mi az állandóan sérült Clayborn kiválasztásával alaposan mellé nyúltunk. Egy szó mint száz, elit 4-3-as DE-et sokkal nehezebb találni a piacon, mint 3-4-es OLB-t.

Ráadásul én Schiano évei alatt sem értettem, hogy ha ennyire csipázza a blitz-et, akkor miért nem alakítja hozzá a védelmi felállást. A 3-4 ugyanis blitz-ek terén sokkal kiszámíthatatlanabb forma, mint a 4-3, ahol max. egy ember indulhat blitz-re, mert a zónázáshoz min. 6 emberre szükség van. A 3-4 esetében viszont akár kettő is indulhat. S ha valaki azt mondaná, hogy az ászainknak nem lenne benne hely, hát szerintem igen. McCoy kiváló 3-4 es DE lehetne, Lavonte David-et pedig egy igen agilis ILB pozícióban el lehet képzelni. Persze kellene hozzá egy 1,5 mázsás NT, aki legalább két embert leköt. Előre mondom, hogy Spence nem ez a fajta NT. Elnézést a kitérőért, de ki kívánkozott belőlem!

Térjünk vissza a Browns csapatához és annak is a passz elleni védekezéséhez. Mivel ebben a liga 13. helyén tanyáznak nem sok szó érheti a ház elejét. Az idén pl. egy ugyancsak első körös draftolt, Justin Gilbert is csapatuk tagja lett, akinek a játéka engem kissé emlékeztet a korábbról ismert Darrelle Revis-ére. De Joe Haden is kiváló cornerback, safety poszton pedig a Donte Whitner-Tashaun Gipson párossal azt is túlélik, hogy T.J. Ward Denverbe igazolt.

Mivel lehetne ellenük esélyünk? Jó futójátékkal. Meg persze ha mi visszatalálnánk a korábban meglévő elit futás elleni védekezésünkhöz. Bár mint említettem, az elmúlt két fordulóban már a Browns sem futott olyan eredményesen a Jaguars és a Raiders ellen, mint korábban.

Mark Barron nélkül.

Nem tudok elmenni én sem szó nélkül e szezon közbeni trade mellett. Na persze nem is azért, mert a Josh Gordon-t és minden valószínűség szerint Jordan Cameron-t is nélkülözni kénytelen Browns offense passzjátéka megoldhatatlan problémát kellene, hogy jelentsen. Inkább a Barron által hagyott űr az aggasztó. Major Wright és Bradley McDougald. Ők helyettesíthetik majd. Nem kell mondanom, hogy Wright eddigi játéka, csakúgy mint a szabadügynök piacról érkező játékosok összessége, hatalmas csalódás nekem. Wright egész egyszerűen az idén nem használható passz ellen és nem használható futás ellen sem. Ki kellene találni valami harmadik lehetőséget, hátha abban jó!

Barron eddigi játéka egyébként megosztotta a szurkolókat. Megvallom őszintén passz elleni játékával én sem voltam kibékülve, de futás ellen rendkívül hasznos volt. Amikor ligaelit futás elleni védelmünk volt két éve, abban bizony vastagon benne volt. S azok az ütközések! Azt hiszem minden pikáns ínyencségre kapatos NFL rajongó megnyalta utána mind a tíz ujját. Nem tudom elképzelni, hogy könnyen lehetne pótolni. Főleg az általam felsorolt nevekkel.

Egyébként sok külföldi és hazai NFL szakértő sem értette ennek a trade-nek a lényegét. A legjobban aBowl.hu oldalán megjelenő vicces summázás tetszett. Íme:

1031_2_meccs

Sérültlista:

A pénteki állapotok szerint Clevelandben is sok kérdőjeles játékos van. Közülük nem tudott edzeni Rodney Smith (WR) és Phil Taylor (DE). Limitáltan edzhetett Athyba Rubin (NT) és Billy Winn (DE). Sérült de teljes edzésmunkában volt Barkevius Mingo (OLB), Joe Thomas (OT),K’Wann Williams (CB) és DFesmond Bryant (DE).

Az azt hiszem egyből látszik, hogy lényegében nincs ép védőfal embere soros ellenfelünknek.

Részünkről három hiányzója van az edzéseknek. Doug Martin, Brandon Magee és az elmúlt hónapi teljesítménye miatt tőlünk citromot kapó Anthony Collins. Még nagyobb baj, hogy a térdproblémával bajlódó tackle lehetséges helyettesei között olyan nevekbe ütközünk, mint Oniel Cousins vagy Kevin Pamphile. Kiemelném, hogy mindez vak oldalon. Káprázatos! Glennon vagy bárki is lesz ott mögöttük, megrendelheti a temetési szertartást!

Limitáltan tudott egyébként edzeni Evan Dietrich-Smith, Vincent Jackson, Michael Johnson. Valamint ebbe a kategóriába sorolhatjuk immáron azt a Trindon Holliday-t, aki nemrég érkezett, hogy visszahordásainkat acélozza. Ez is csodálatos!

Nem tudom ti hogy vagytok ezzel barátaim, de én úgy érzem, ez a csapat jelen helyzetében nem érdemli meg azt az odafigyelést, amit mi itt a Bucs Blog közösségeként, akár a cikkek megírásával, akár azok elolvasásával szentelünk ennek a franchise-nak. Erősen gondolkozom, hogy valami kompenzáció járna ezért. Még akkor is ha önkéntes dolog. Komolyan mondom!

Ha más nem is, legalább egy snickers:

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com