Beharangozó: Titans - Colts

A képlet egyszerűnek tűnik: Megfogjuk Chris Johnsont és nyertünk. Nos szerintem ez esetben pont nem ez lesz a lényeg. (Egyébként Chris Johnson "mosolya" lidérces álmaim legsötétebb bugyraiban szokott előjönni)

Ugyanúgy, ahogy a Browns ellen Trent Richardson-ra nagyon rákészült a védelem ( és sikerrel meg is fogta a futójátékot ) Chris Johnson-ra is nagyon figyelni fognak. Persze CJ2K játékában mindig benne van egy-egy hosszabb futás, de nem ez lesz a döntő.

Nézzük, hogy is áll a két csapat a rangsorban 7 hét után.

Zárójelben a DVOA statisztika

Indianapolis Colts

Tennessee Titans

Offense Defense Offense Defense
Passing 11th (17th) 7th (30th) 17th (29th) 27th (31st)
Rushing 22nd (18th) 26th (31st) 28th (27th) 25th (24th)
Total 15th (14th) 16th (29th) 26th (29th) 30th (30th)
Forrás: ColtsAuthority

Akik számára a DVOA ( Defense adjusted Value Over Average ) vagyis a Védelemmel Súlyozott Átlagos Érték nem ismerős, az egy igen kíváló leírást talál róla itt.

A metódus szerintem sokkal pontosabb képest ad egy csapat teljesítményéről mint a hagyományos statisztikák, ahol egyszerűen csak összeadogatják a nettó yardokat.
Ebben a rendszerben nem mindegy hogy pl. egy 5 yardos futás milyen szituációban történik.
Többet ér 5 yard futás 3 és 4-nél (mivel új first down-t eredményez), mint 1 és10-nél.
Nem mindegy hogy egy play a "Red Zone"-ban történik vagy hátul, nem mindegy hogy milyen erős ellenfél ellen csináltad stb.
Minden sikeres (vagy sikertelen) játék plusz vagy mínusz pontokat kap és így alakul ki egy százalékos érték, hogy mennyivel vagy jobb ( vagy rosszabb ) az átlagnál.

További boncolgatásba most nem menjünk bele. Esetleg ha valaki tisztában van a rendszer matematikájával és van kedve hozzá, szívesen látunk itt egy cikket tőle erről.

Mindegy milyen metódus szerint tekintünk a fenti adatokra a lényeg az, hogy igen szerény védelmek állnak szemben a támadó egységekkel és a Colts offense kilométerekkel jobb mint a Lángoló Rajzszögeké.

Ezért tehát a győzelem kulcsa szerintem Bruce Arians és az ő fiatal kegyeltje Szerencsés András.
Ohh...  micsoda felfedezés :)

Ugyanakkor a helyzet kulcsa tényleg ez.
Már csak azért is mert ha megnézzük, hogy eleddig mennyiben segítették Arians play hívásai Luck boldogulását, akkor egy-két komoly kérdőjel merülhet fel bennünk.

Arians bevallottan egy hazardőr (Bizonyíték itt 2:35-től) és tevékenységének eredményeképpen jelenleg Andrew Luck irányítja a liga leginkább mélységi játékot játszó támadó egységét..

Mindezt teszi úgy, hogy no-huddle offense-t játszik egy rendkívül fiatal és tapasztalatlan gárdával.

Mindezt teszi úgy, hogy a múlt héten fordult elő először hogy két egymást követő héten ugyanolyan összetételű O-line mögött állt.

Mindezt teszi úgy, hogy Reggie Wayne-n kívül, megbízható elkapója nincs.

Mindezt teszi úgy, hogy a védelemtől igazán sok segítséget nem kap. (3 turnover-ünk van ebben az évben)

(És mégis 3:3-ban állunk ! Hát nem zseni a kölyök ?)

Ide kívánkozik, hogy mindazok akik fanyalognak Luck statisztikái miatt, nem látják meg hogy a számok mögött milyen teljesítmény van.
A tavalyi Colts tehetség és játéktudás szempontjából nem volt rosszabb, mint az idei.
Az egyetlen dolgot ami a különbséget jelenti  a tavalyi csapat, (amelyik hat meccs után 0-6 -ban állt) és az idei csapat között (amelyik hat meccs után 3-3 -ban áll), úgy hívják hogy Andrew Luck.

De vissza a play hívásokhoz.

Nem kívánom csak a virtus kedvéért kritizálni Bruce Arians-t.
Két  SB gyűrűje van és valószínűleg többet felejtett el a futballról, mint amit én valaha is tudni fogok.

A folyamatos mélységi fenyegetés nagyon klassz dolog, de a ha egy két screen-el, rövid,  -közepes route-al is megfűszerezed, akkor sokkal könnyebbé teszed a fiatal QB életét.

A Browns meccs kiváló példa volt erre.
Mikor látszott, hogy a mélységi játék nem megy elővették a rövidebb passzokat és szépen haladtunk előre.

Úgyhogy jó lenne ha Arians mester egy kicsit átgondolná a hazardőr szerepet.

Annál is inkább, mert a Titans meccs szerintem kulcsfontosságú a szezon szempontjából. Idegenben eddig két nagy zakó volt az osztályrészünk. A Colts a liga szemében egy szerethető kis csapat, amelyikkel ugyan most már számolni kell (néha villan egyet), de igazán komoly fenyegetést még nem jelent.
Ha nem tudunk nyerni idegenben, nem jutunk sehova.

Reméljük a Titans lesz a fordulópont.

Go Colts !!!

Forrás:

Indianapolis Colts Hungary

colts.blog.hu

Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images North America